Prima   |  Social

Social

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
Тhe Atlantic Council admite că Moldova ar putea să nu beneficieze pe deplin de asistența macrofinanciară a UE
Organizația „Тhe Atlantic Council” consideră că Moldova ar putea să nu beneficieze pe deplin de asistența macrofinanciară promisă de Uniunea Europeană. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta se menționează într-un raport pregătit de experții organizației.
31.01.2018   1122 Accesări   
Migraţia – una din cauzele violenţei în şcolile din ţară
Migraţia este una din cauzele manifestării fenomenului violenţei în şcolile din ţară. De această părere este Veronica Pîrlea-Conovali, pedagog de profesie. Atunci când părinţii lasă copii în grija bunicilor, vecinilor, aceştia au prea multă libertate şi o pot lua pe un drum greşit al vieţii, susţine profesoara.
30.01.2018   715 Accesări   
     
Reforma justiției necesită participarea întregii societăți, opinii
Pentru o veritabilă reformă a justiției este necesară implicarea și participarea întregii societăți. Această reformă nu trebuie să fie abordată la nivel generalist. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
30.01.2018   720 Accesări   
USAID lansează Programul pentru Reforme Structurale în Moldova
Pe parcursul a patru ani, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), va sprijini integrarea continuă a Moldovei în sistemele regionale și mondiale de comerț, în cadrul Programului pentru Reforme Structurale în Moldova”. Valoarea programului, lansat marți, 30 ianuarie, este de 11 milioane de dolari, transmite IPN.
30.01.2018   577 Accesări   
     
Douăzeci de şcoli din R. Moldova au devenit accesibile pentru elevii cu dizabilităţi
Douăzeci de şcoli din R. Moldova au devenit accesibile pentru elevii cu dizabilităţi, datorită unui proiect implementat cu susţinerea Guvernului Japoniei. Rezultatele programului au fost prezentate astăzi în cadrul unui eveniment de raportare de la Chişinău.
29.01.2018   838 Accesări   
EUBAM: Încă trei ani de contribuție europeană la securitatea frontierei moldo-ucrainene
La Chișinău a avut loc cea de-a 29-a Reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM). În cadrul reuniunii au fost prezentate şi aprobat Raportul de activitate al Misiunii pentru perioada mai-noiembrie 2017. Consiliul a salutat prelungirea mandatului EUBAM cu încă trei ani, până la 30 noiembrie 2020, transmite IPN cu referire la comunicatul difuzat de misiunea EUBAM.
27.01.2018   589 Accesări   
     
În 2017 cetăţenii moldoveni au depus mai puţine cereri la CtEDO
Anul trecut moldovenii s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) de trei ori mai des decât media europeană, totuşi numărul este în scădere faţă de anul 2016 cu aproximativ 9%. În acest clasament, ţara noastră ocupă locul şapte printre cele 47 de ţări membre ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Potrivit experţilor de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CJRM), la prima vedere, acest fapt indică o îmbunătăţire a stării justiţiei în Moldova, iar pe de altă parte, faptul că oamenii nu mai văd Curtea ca un ultim colac de salvare.
26.01.2018   608 Accesări   
Chișinăul va găzdui, în premieră, Congresul Mondial al Familiei
Congresul Mondial al Familiei din anul 2018 se va desfăşura, în premieră, la Chişinău. Un anunţ în acest sens a fost făcut de către şeful statului, Igor Dodon, după întrevederea cu preşedintele Organizaţiei Internaţionale pentru Familie, Brian Brown. Potrivit şefului statului, evenimentul, la care vor participa reprezentanţii a peste 80 de ţări, urmează să scoată în evidenţă valorile tradiţionale, familia ca pilon de bază al societăţii, problemele cu care se confruntă familia contemporană, în dependenţă de state şi, nemijlocit, în Republica Moldova, precum şi soluţiile care trebuie elaborate în acest sens.
23.01.2018   586 Accesări   
     
Piața de publicitate funcționează după reguli pe care nu le cunoaște nimeni, declarație
Piața de publicitate din audiovizual funcționează după reguli pe care nu le cunoaște nimeni. De această părere este directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care spune că la această concluzie a ajuns după ce s-a aflat că două case de vânzare a publicității ar fi încheiat un acord neloial prin care oferă o reducere clienților care aleg să-și plaseze publicitatea numai prin intermediul lor, împărțind banii 80 la 20 la sută, transmite IPN.
19.01.2018   547 Accesări   
Subcultura criminală din penitenciare, cercetată de experţi europeni
Secretarul general de stat, Anatolie Munteanu şi angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) au discutat cu reprezentanţii Consiliului Europei despre concluziile studiului privind subcultura criminală din penitenciare. Recomandările experţilor vor fi luate în consideraţie la elaborarea documentelor interne de politici ale sistemului.
17.01.2018   598 Accesări   
     
Moldova, condamnată din nou la CtEDO
Percheziţia ilegală aduce o nouă condamnare a Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Potrivit Asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, CtEDO a făcut publică hotărârea în cauza Lisovaia contra Moldovei, prin care a fost constatată o ingerinţă în dreptul reclamantei la respectarea locuinţei sale, precum şi că autorităţile naţionale au eşuat să aducă „motive suficiente şi relevante” pentru eliberarea mandatului de percheziţie.
17.01.2018   518 Accesări   
Agenţia Naţională Asistenţă Socială va prelua atribuţiile Fondului republican de susţinere socială a populaţiei
Agenţia Naţională Asistenţă Socială va prelua atribuţiile Fondului republican de susţinere socială a populaţiei. Astfel, se vor reduce cheltuielile din bugetul de stat, dat fiind faptul că în urma absorbţiei Fondului republican de susţinere socială a populaţiei, Agenţia Naţională Asistenţă Socială va gestiona un domeniu mai larg de activitate având la dispoziţie un aparat administrativ unic: un singur conducător, o singură contabilitate, precum şi un serviciu resurse umane şi juridic unic, relatează Radio Moldova Actualităţi.
16.01.2018   482 Accesări   
     
Campanie naţională de tratament pentru hepatitele virale
Ministerul Sănătăţii dă startul campaniei naţionale de tratament antiviral al bolnavilor de hepatite cronice şi ciroze hepatice virale B, C, D. Medicamentele procurate în acest sens au fost repartizate în majoritatea teritoriilor administrative ale Republicii Moldova, conform listelor de distribuţie şi deciziilor pentru fiecare pacient inclus în tratament.
10.01.2017   1270 Accesări   
Avocaţii din Moldova ameninţă cu proteste
Avocaţii din Moldova continuă să-şi exprime nemulţumirea faţă de proiectul de lege ce prevede ca deputaţii, care au cel puţin zece ani vechime de activitate în domeniul dreptului, să acceadă în avocatură fără să susţină examene. Iniţiativa legislativă a fost elaborată de către un grup de deputaţi şi a fost înregistrată în Parlament pe 26 decembrie 2016, asta în condiţiile în care, în Parlament, exista deja un proiect de lege cu privire la avocatură.
09.01.2017   1419 Accesări   
     
În şcolile din ţară vor fi create consilii de administraţie
În toate instituţiile de învăţământ general din ţară vor fi create consilii de administraţie, structuri care vor participa la procesul de luare a deciziilor referitoare la activitatea şcolii. Instituirea consiliilor este prevăzută de Codul educaţiei.
16.01.2015   1245 Accesări   
Sindicatele bat alarma
Sindicatele bat alarma - numărul de boli profesionale în Republica Moldova este subevaluat. Statisticile arată că anul trecut nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire profesională. Asta în condiţiile în care, potrivit sindicatelor, foarte mulţi oameni se îmbolnăvesc din cauza condiţiilor nocive de muncă. Însă, salariaţii nu semnalează aceste cazuri, iar cei care dovedesc prin judecată că au boli profesionale, nu sunt despăgubiţi de patroni.
12.01.2015   2365 Accesări   
     
12 copii învaţă elementele de bază a desenelor la o tabără de iarnă
12 copii care au între şapte şi 13 ani învaţă, timp de o săptămână, să-şi deseneze personajele preferate din desene animate sau filme. Proiectul este desfăşurat de o şcoală de business din Chişinău, relatează Mesager.
09.01.2015   1272 Accesări