Prima   |  Social

Social

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
În zece ani, Indexul Egalității de Gen a rămas practic același
În ultimii zece ani, Indexul Egalității de Gen a crescut cu trei puncte, de la 57, cât era în anul 2009, la 60 de puncte în prezent. Valoarea de 60 de puncte este cea mai mare înregistrată de când Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare face măsurări privind egalitatea de gen. Într-o conferință de presă la IPN, Rodica Ivașcu, directoare de programe la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, una din autorii studiului, a menționat că Indexul Egalității de Gen este un instrument care permite evaluarea șanselor egale dintre femei și bărbați, iar cu cât cifra este mai apropiată de valoarea de 100 de puncte, cu atât este mai aproape echilibrul de gen.
09.03.2019   58 Accesări   
Moldovenii care muncesc în Germania vor beneficia de prestații sociale
Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Federală Germania a intrat astăzi în vigoare. În baza acestuia, cetățenii țării noastre care activează legal în Germania vor putea beneficia de prestații sociale, informează MOLDPRES.
01.03.2019   66 Accesări   
     
Femeile rome sunt discriminate la căutarea unui loc de muncă, studiu
Femeile rome sunt discriminate atunci când este vorba de căutarea unui loc de muncă. Doar 15 la sută dintre femeile de etnie romă din Republica Moldova au un loc de muncă, ceea ce este o cifră infimă comparativ cu bărbaţii romi şi femeile ne-rome. Concluzia este dată de un studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
29.03.2018   472 Accesări   
Raport CJI: Într-un an electoral, partizanatul politic este tot mai evident
Mai multe instituții media din Moldova continuă să favorizeze anumite partide politice, recurg la tehnici de manipulare, în prim plan fiind etichetarea, generalizarea, răspândirea informațiilor false, incomplete și tendențioase. Știrile sunt scrise cu abateri de la normele deontologice, informațiile sunt redate cu un amestec dintre fapte și opinii, cu omisiunea unor informații. Sunt constatările raportului de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton”, realizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent.
29.03.2018   432 Accesări   
     
UE este lider la capitolul asistenței financiare nerambursabile acordate Moldovei
Uniunea Europeană este lider la capitolul asistenței financiare nerambursabile acordate Republicii Moldova. De la începutul cooperării cu Moldova, UE a oferit peste 900 de milioane de euro. În prezent, cu asistența UE sunt în proces de implementare 76 de proiecte, cu un buget total de circa 379 de milioane de euro. Informațiile au fost oferite în cadrul unui eveniment de prezentare a șase proiecte europene de dezvoltare social-economică a UTA Găgăuzia, eveniment desfășurat la Comrat, transmite IPN.
28.03.2018   462 Accesări   
Proiect de consolidare a capacităților în combaterea traficului de ființe umane
Un proiect de consolidare a capacităților Republicii Moldova în combaterea traficului de ființe umane a fost lansat astăzi, 23 martie, și va fi implementat de către Inspectoratul General al Poliției, în cooperare cu Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație, în cadrul Parteneriatului de Mobilitate UE – Moldova, transmite IPN.
23.03.2018   440 Accesări   
     
Proiect pentru combaterea traficului de fiinţe umane
Poliţia Republicii Moldova va beneficia de un nou proiect internaţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane. Scopul acestuia este de a contribui la consolidarea politicilor de planificare în domeniul traficului de persoane, creşterea implicării altor actori naţionali în identificarea victimelor traficului şi la cooperarea internaţională în combaterea acestui fenomen, relatează Radio Moldova Actualităţi.
23.03.2018   463 Accesări   
Acte de studii din regiunea transnistreană, cu apostila Ministerului Justiţiei
A început procesul de aplicare a apostilei pe actele de studii din regiunea transnistreană. Primul act de studii emis de către Universitatea „Taras Şevcenco” din Tiraspol a fost depus conform modelului agreat în procesul de negocieri şi cu prezenţa elementelor neutre, relatează Mesager.
22.03.2018   416 Accesări   
     
Imaginea mass-mediei din Moldova este drept una controlată de politicieni, sondaj
Imaginea mass-mediei din Republica Moldova apare drept una controlată și influențată de politicieni, iar jurnaliștii, chiar dacă sunt bine pregătiți, sunt aserviți politic, reflectând în materialele lor cel mai des interesele politicienilor, a proprietarilor instituțiilor de presă și, mai puțin, a intereselor cetățeanului. Evoluțiile și preferințele privind mass-media din Republica Moldova au fost prezentate astăzi, 19 martie, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Studiul a fost realizat de către IMAS, la comanda Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare.
19.03.2018   467 Accesări   
Retrospectiva activității Centrului de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru în primele 3 luni ale anului 2018
În fiecare an pe 15 martie este sărbătorita Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Cu această ocazie, în întreaga lume, au loc manifestări care aduc în conştiinţa publică importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor noastre, ale tuturor, în calitate de consumatori.
15.03.2018   902 Accesări   
     
O companie franceză va produce primele tichete de masă în Moldova
O companie franceză este pregătită din punct de vedere tehnic, operaţional şi comercial pentru a lansa tichetele de masă în Republica Moldova şi estimează că va produce primul tichet de masă în luna martie, după primirea autorizaţiei de la Agenţia de Servicii Publice. Compania şi-a instalat la sediul din Chişinău echipamentul de producere a tichetelor de masă şi a făcut angajări de personal, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la IPN.
06.03.2018   514 Accesări   
Centrul de Expertize Judiciare al Lituaniei va coopera cu CNEJ din Moldova
Centrul de Expertize Judiciare al Lituaniei va coopera cu CNEJ din Moldova. În cadrul vizitei delegaţiei Ministerului Justiţiei din Republica Moldova a fost analizată activitatea centrului, oportunităţile de preluare a experienţei şi metodelor noi aplicate de lituanieni în acest sector.
05.03.2018   485 Accesări   
     
Festivalul Filmului Francofon, la a XV-a ediţie
14 filme francofone recente vor fi proiectate în cadrul Festivalului Filmului Francofon, care a ajuns la a XV-a ediţie, şi care se va desfăşura în perioada 20-27 martie. Spectacolul de inaugurare va avea loc astăzi, 20 martie, de Ziua Internaţională a Francofoniei, începând cu ora 17:00, la Centrul Cultural Gaudeamus din capitală.
20.03.2016   1934 Accesări   
Noi metodologii de evaluare a cunoştinţelor pentru elevii claselor primare
Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei a elaborat o nouă metodologie de evaluare a cunoştinţelor elevilor din clasele primare. Aceasta este racordată la prevederile Codului Educaţiei şi urmează să fie aplicată în sistemul de învăţământ din septembrie curent, notează Radio Moldova Actualităţi.
30.03.2015   1477 Accesări   
     
Deputaţii au păreri împărţite privind mărimea plafonului la donaţiile pentru partide
Deputaţii comentează în contradictoriu plafonul stabilit prin Legea privind finanţarea partidelor, ce se referă la suma donaţiilor pe care le pot oferi cetăţenii de rând sau persoanele juridice formaţiunilor politice. În timp ce reprezentanţii coaliţiei de guvernare justifică ridicarea limitei pentru sumele care pot fi donate partidelor, cei din opoziţia parlamentară le contestă cu vehemenţă. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunilor „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova” şi „Fabrika” de la „Publika TV”, transmite IPN.
20.03.2015   1554 Accesări   
Şase sute de copii din toată ţara nu frecventează şcoala
Un număr de şase sute de copii din toată ţara nu merg la şcoală. Cifra este de trei ori mai mare decât raportau până în prezent Direcţiile raionale de învăţământ. Datele au fost făcute publice de către ministrul Educaţiei, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă.
18.03.2015   1525 Accesări   
     
Proiectul ATRECO: Mai multă transparenţă în instanţele de judecată
Ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, a avut luni, 2 martie, o întrevedere cu reprezentanţii proiectului european „ATRECO - Sporirea eficienţei, responsabilităţii şi transparenţei instanţelor de judecată din Moldova”. În cadrul întâlnirii, ministrul Vladimir Grosu şi team leader-ul proiectului ATRECO, Carsten Mahnke, au discutat despre reforma sectorului justiţiei şi au stabilit care sunt priorităţile sistemului judecătoresc pentru acest an.
03.03.2015   1923 Accesări   
OSCE pledează ca Moldova 1 să reia transmisiunea în stânga Nistrului
Decizia de a sista transmisiunea postului public de televiziune Moldova 1 pe teritoriul regiunii transnistrene este una politică şi vine în detrimentul cetăţenilor de pe ambele maluri. Declaraţia aparţine reprezentantului special la OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic, venită pentru prima dată în vizită în Republica Moldova.
21.03.2014   1422 Accesări   
     
Numărul de solicitări pentru perfectarea paşaportului biometric a crescut cu o treime
Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) informează că după aprobarea deciziei Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni se atestă o creştere a numărului de solicitări pentru perfectarea paşaportului biometric. Pe parcursul lunii martie subdiviziunile teritoriale de evidenţă şi documentare a populaţiei ale Întreprinderii de Stat „CRIS ”Registru” recepţionează în medie 900 de cereri zilnic.
18.03.2014   1475 Accesări   
galerie FOTO | Soroca - Capitala Tineretului 2014
La 6 martie, în incinta Palatului de Cultură din orașul Soroca a fost lansat proiectul „Soroca- Capitala Tineretului 2014” cu sloganul „Fii activ, guvernează-ţi viitorul!”, unul dintre cele mai însemnate evenimente naţionale destinate tinerilor, organizat cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului.
07.03.2014   3128 Accesări   
     
1 2 »»