Prima   |  Social

Social

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
A fost constituită Reţeaua Naţională pentru Dezvoltare Rurală
Reţeaua Naţională pentru Dezvoltare Rurală a fost constituită astăzi la iniţiativa reprezentanţilor autorităţilor publice centrale şi locale, a membrilor Organizaţiilor Societăţii Civile şi producătorilor agricoli. Reţeaua este organizată în cadrul unui proiect finanţat de către delegaţia Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova.
28.06.2018   375 Accesări   
Realizările Misiunii sunt cu accent pe introducerea unei schimbări în managementul frontierelor, șeful EUBAM
Primele șase luni ale noului mandat al Misiunii EUBAM au fost marcate de progrese, începând de la intrarea în vigoare a noului acord privind controlul comun până la proiectele de infrastructură lansate în regiune împreună cu inițierea schimbului de informații între agențiile de frontieră din Ucraina și Republica Moldova. Realizările sunt cu un accent special pe introducerea unei schimbări în calitatea managementul frontierelor atât pentru oameni, cât și pentru comerț. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor, în cadrul celei de-a 30-a Reuniuni a Consiliului Consultativ EUBAM, transmite IPN.
27.06.2018   380 Accesări   
     
Astăzi se împlinesc patru ani de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE
Astăzi se împlinesc patru ani de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul reflectă principiile generale privind cooperarea cu Uniunea Europeană, asigurarea unei justiţii eficiente, dreptul la libera circulaţie şi cooperarea economică. Graţie Acordului de Liber Schimb oamenii de afaceri din Republica Moldova au acces larg la piaţa comunitară, cu aproape 500 de milioane de consumatori europeni. Pe lângă rezultatele obţinute în contextul implementări Acordului de Asociere au fost şi unele momente mai dificile pentru ţara noastră, cauzată de criza care a început în anul 2015. Potrivit viceprim-ministrului pentru integrare europeană, Iurie Leancă, este important ca Republica Moldova să implementeze reformele necesare.
27.06.2018   466 Accesări   
Aproape 100 de tone de pesticide periculoase evacuate din Republica Moldova
80 de tone de pesticide periculoase pentru viaţă şi agricultură, colectate din 13 localităţi din raionul Ungheni, au fost evacuate astăzi, de pe teritoriul depozitului din satul Zagarancea. Acestea au fost încărcate în containere speciale şi vor fi transportate în Polonia, pentru a fi distruse.
22.06.2018   379 Accesări   
     
Refugiații au aceleași drepturi ca și cetățenii Moldovei, dar nu pot călători fără viză în UE
Una dintre problemele semnalate de refugiații din Republica Moldova este faptul că documentul de călătorie pe care-l obțin odată cu statutul de refugiat nu le permite călătoria fără viză în țările europene, drept de care se bucură cetățenii moldoveni. Într-o conferință de presă la IPN, șeful Direcției azil și integrare în cadrul Biroului Migrație și Azil MAI, Iulian Popov, a explicat că acest lucru se întâmplă din cauza că, la etapa negocierii liberalizării regimului de vize, s-a pus în discuție doar ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova, nu și pentru refugiați.
21.06.2018   342 Accesări   
Avocatul poporului: Integrarea copiilor cu dizabilităţi în societate este privită cu reticenţă
Încadrarea copiilor cu dizabilităţi în societate este privită cu reticenţă de părinţii celorlalţi copii. Dacă însăşi copiii între ei demonstrează înţelegere şi toleranţă, adulţii au o altă atitudine - a menţionat în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la Radio Moldova, avocatul poporul pentru Drepturile Copilului Maia Bănărescu.
20.06.2018   345 Accesări   
     
Moldova trebuie să investească în pluralismul mediatic după modelul european, studiu
Cele mai multe state europene au o tradiție în susținerea și subvenționarea dezvoltării mass-mediei, de jumătate de veac deja. În ceea ce ține de Republica Moldova, la cele aproape trei decenii de independență statală, țara nu are un sistem de subvenționare a presei, precum nu are nici politici viabile, continue și eficiente în domeniu. În aceste condiții, Moldova nu ar trebui să inventeze nimic, ci să încerce să preia din practicile altor state, guvernele cărora au aplicat de-a lungul timpului mai multe tipuri de subvenționare a presei, unele fiind valabile și astăzi, altele modificându-se odată cu schimbările de ordin tehnologic și comunicațional. Concluziile se regăsesc într-un studiu prezentat marți, 19 iunie, de către Asociația Presei Independente.
19.06.2018   298 Accesări   
Cetăţenii Republicii Moldova se vor putea angaja legal la munca în Bulgaria
Republica Moldova şi Bulgaria au semnat la Sofia Acordul privind Reglementarea migraţiei de muncă, care prevede asigurarea angajării legale a lucrătorilor migranţi pe teritoriul ambelor state.
19.06.2018   329 Accesări   
     
În capitală va fi deschis un Centru de resurse şi suport pentru copii
În capitală va fi deschis un Centru de resurse şi suport pentru copii. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Consiliul Municipal Chişinău.
18.06.2018   353 Accesări   
Şcoala de Securitate NATO se va desfăşura la Bălţi şi Cahul
25 de tineri profesionişti, studenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile au absolvit Şcoala de Securitate NATO, ce a avut loc la Chişinău, în perioada 11-13 iunie. La fel, în luna iulie, CID NATO organizează două Şcoli de Securitate NATO la Bălţi şi Cahul. Timp de trei zile, experții naționali și internaționali, reprezentanții instituțiilor guvernamentale, societății civile și mediului academic, dar și reprezentanți de la Cartierul General NATO, au vorbit participanților Şcolii de Securitate NATO, ediţia 2018, despre conceptele de securitate și apărare, rolul organizațiilor internaționale în asigurarea securității, despre securitatea în spațiul mediatic, precum și despre cooperarea Republicii Moldova cu NATO.
17.06.2018   388 Accesări   
     
Parlamentul a numit în funcţie cinci membri ai Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării
Parlamentul a numit în funcţie, în cadrul şedinţei de astăzi, 15 iunie, cinci membri ai Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii. Este vorba despre Ian Feldman, Svetlana Doltu, Andrei Brighidin, Evghenii Goloşceapov şi Victorina Luca, care vor avea un mandat de cinci ani.
15.06.2018   393 Accesări   
O platformă on-line va promova transparenţa gestionării banilor din sănătate
Din totalul celor aproape 400 de instituţii publice medicale, în 2017 doar 19 au publicat rapoartele de activitate economico-financiare. Informaţia a fost dată publicităţii de experţii de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, care au propus instituirea unei platforme on-line pentru promovarea transparenţei gestionării banilor din sănătate. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) susţin că de vină ar fi managerii instituţiilor medicale, care nu plasează informaţia despre cheltuirea banilor publici, relatează Moldova 1.
13.06.2018   402 Accesări   
     
Moldova se bucură de progrese notabile în consolidarea sectorului non-profit, ambasador
Grație eforturilor depuse de către organizațiile non-guvernamentale, Republica Moldova se bucură de progrese notabile în consolidarea sectorului non-profit şi în intensificarea participării publicului în activitățile civice. Iar un exemplu în acest sens este direcționarea a 2% din impozitul pe venit pentru ONG. Declarația aparține ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, şi a fost făcută la târgul ONG-urilor care este organizat sâmbătă, 9 iunie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, transmite IPN.
09.06.2018   288 Accesări   
În Chișinău, 700 de persoane iau zilnic masa la cantinele sociale
În municipiul Chișinău, 700 de persoane cu venituri modeste iau zilnic masa la cantinele sociale deschise în sectoarele capitalei sau își iau prânzul gratuit la pachet. Față de acum cinci ani, numărul beneficiarilor serviciilor de alimentație gratuită este în creștere, menționează Direcția generală asistenta socială, într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN.
04.06.2018   415 Accesări   
     
Ucraina a ratificat Acordul cu Moldova privind protecţia râului Nistru
Rada Supremă a Ucrainei a ratificat Acordul interguvernamental cu privire la cooperarea în domeniul protecţiei mediului şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat cu Republica Moldova în noiembrie 2012, informează rbc.ua. Acordul a fost încheiat în vederea coordonării unor măsuri comune între Moldova şi Ucraina, menite să soluţioneze problemele de mediu şi să asigure dezvoltarea social-economică în bazinul râului Nistru.
07.06.2017   632 Accesări   
Modelul OSCE 2016 este și pentru studenții din R. Moldova
Studenţii de la Jurnalism, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice sau Drept, care îşi fac studiile la zi în una din universităţile din Chişinău, Comrat sau Tiraspol, sunt invitaţi să participe la un Model de simulare al Consiliului Permanent al OSCE. Acesta va fi organizat de către Misiunea OSCE în Republica Moldova, în perioada 15-18 septembrie.
08.06.2016   1918 Accesări   
     
Campanie în susţinere a victimelor torturii
Republica Moldova pierde aproape în fiecare lună câte un dosar la CEDO în cazuri legate de tortură. Totodată, numai în anul 2014, la Procuratura Generală au fost depuse peste 600 de plângeri care au vizat fapte de tortură. Pentru a susţine victimele torturii şi violenţei de orice gen, mai multe organizaţii neguvernamentale au lansat o campanie de combatere a fenomenului.
29.06.2015   2081 Accesări   
Femeile din Moldova au mai puţin timp liber decât bărbaţii
În Republica Moldova, munca neremunerată este efectuată preponderent de către femei. Valoarea anuală a muncilor neplătite ar fi echivalentă cu valoarea unui Produs Intern Brut. Fiind la fel de instruite ca şi bărbaţii, femeile dedică de două ori mai mult timp lucrului în gospodărie, se implică mai des în activităţi de voluntariat şi se distrează mai puţin.
24.06.2014   1936 Accesări   
     
Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost îşi va dubla capacitatea de cazare
Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, din str. Haltei, 2 din capitală, va putea găzdui un număr dublu de persoane în iarna ce vine. Anunţul a fost făcut de către primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă.
23.06.2014   1926 Accesări   
Copiii din Moldova vor merge la tabere de odihnă din trei ţări europene
Elevi care au obţinut premii la olimpiade şcolare, concursuri naţionale şi internaţionale, membri ai Consiliului Naţional al Elevilor, se vor odihni în această vară în tabere din Republica Moldova, România, Bulgaria şi Elveţia. Potrivit Ministerului Educaţiei, 128 de elevi se vor odihni în perioada 22 iunie - 7 iulie în tabăra de vară din Sulina, Tulcea. Copiii vor pleca, în două ture, în cadrul Programului ARC organizat de Departamentul Politici pentru Relații cu Românii de Pretutindeni.
20.06.2014   1878 Accesări   
     
1 2 »»