Prima   |  Social

Social

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
Mai mult de 50 % dintre femeile din Republica Moldova consideră că violenţa în familie este o problemă privată, studiu
Mai mult de 50 % dintre femeile din Republica Moldova consideră că violenţa în familie este o problemă privată, care trebuie rezolvată în familie. De asemenea, jumătate din moldovence sunt de acord că soţia trebuie să se supună soţului, chiar dacă nu este de acord în unele situaţii. Datele sunt cuprinse într-un studiu privind bunăstarea şi siguranţa femeilor, realizat de misiunea OSCE în Republica Moldova, relatează Mesager.
04.07.2019   44 Accesări   
A avut loc primul atelier de lucru privind asigurarea unei piețe a muncii mai incluzivă
La 25 iulie curent a avut loc primul atelier de lucru privind asigurarea unei piețe a muncii mai incluzivă, cu tematica ”Cartarea inegalităților de pe piața locală a muncii”.
26.07.2018   604 Accesări   
     
Parlamentul a menţinut votul exprimat anterior pentru Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media din Moldova
Plenul Parlamentului a menţinut, în şedinţa de astăzi, votul exprimat anterior pentru Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova, remisă spre reexaminare de către şeful statului.Proiectul de lege a fost votat pe 14 iunie curent și a fost susținut de către 53 de deputați din cei prezenți la ședință.
26.07.2018   614 Accesări   
Republica Moldova va recunoaşte documentul de călătorie INTERPOL
Republica Moldova va recunoaşte documentul de călătorie „INTERPOL”. Comisia politică externă şi integrare europeană va propune Parlamentului ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale – INTERPOL cu privire la recunoaşterea documentului de călătorie „INTERPOL”.
25.07.2018   518 Accesări   
     
Lilia Zaharia: Subvențiile pentru presă ca măsură democratică de susținere a pluralismului mediatic
Presa din Republica Moldova nu funcționează ca o afacere așa cum se întâmplă în majoritatea statelor democratice, ci încearcă să supraviețuiască în condiții economice foarte dificile. Dacă pentru audiovizual una din cele mai mari probleme este monopolizarea pieței publicitare, pentru presa scrisă prețul mare al hârtiei de ziar, dar și comisionul mare perceput pentru distribuție descurajează colectivele de jurnaliști, în special pe cei din presa independentă. Experții și managerii de presă sunt de părere că autoritățile moldovenești ar trebui să ajute presa, preluând bunele practici europene în acest domeniu.
24.07.2018   563 Accesări   
Miniștrii de externe ai statelor UE, îngrijorați de situația din Republica Moldova
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene subliniază necesitatea de a intensifica, în cele șase țări din Parteneriatul Estic, reformele în domenii precum guvernarea, justiția, lupta împotriva corupției, reforma economică și mediul de afaceri. Miniștrii de externe a statelor UE își exprimă îngrijorarea deosebită față de situația din Republica Moldova, transmite IPN.
19.07.2018   542 Accesări   
     
Principatul Monaco va oferi 100 de mii de euro pentru restabilirea Grădinii Botanice
Principatul Monaco va oferi Republicii Moldova 100 de mii de euro pentru restabilirea Grădinii Botanice, distrusă parţial după intemperia din aprilie 2017. Despre aceasta a anunţat premierul Pavel Filip, în debutul şedinţei de astăzi a Guvernului.
18.07.2018   565 Accesări   
Centrele comunitare pentru copii și tineri ale DMPDC, frecventate de circa 3400 de beneficiari
Centrelor comunitare pentru copii și tineri și centrele de zi din subordinea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului a capitalei sunt frecventate de aproape 3400 de copii înscriși în liste, însă acestea sunt deschise pentru toți doritorii. Aici, copiii și tinerii pot participa la cele peste 120 de cercuri cu profil diferit, inclusiv secții sportive. Informațiile cu privire la activitatea centrelor au fost prezentate la ședința operativă de la Primărie, transmite IPN.
16.07.2018   491 Accesări   
     
Un grup de jurnaliști de investigație va monitoriza profilurile viitorilor deputați
Un grup de jurnaliști de investigație va monitoriza, în baza unor indicatori de integritate, listele candidaților prezentate de partidele politice cu șanse de accedere în viitorul Parlament și potențialii candidați ai formațiunilor politice sau candidații independenți în circumscripțiile naționale și uninominale. Acțiunile se vor realiza în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2018”, lansate de patru organizații neguvernamentale vineri, 13 iulie, transmite IPN.
13.07.2018   503 Accesări   
În grădinițele din Chișinău vor activa logopezi
Copiii cu tulburări de limbaj, care frecventează grădinițele din Chișinău, vor putea beneficia de ajutorul unui logoped chiar în instituția de învățământ preșcolar. La nivelul Direcției municipale educație, cultură, tineret și sport a fost semnat un ordin cu privire la aplicarea Regulamentului de activitate a logopedului din instituțiile de învățământ general începând cu noul an de studii. Până acum părinții ai căror copii frecventau grădinițe în care nu exista un logoped, trebuia să depună o cerere la Centrul psiho-socio-pedagogic pentru a primi o evaluare, iar apoi să-i fie acordată asistența necesară. Or, odată cu aplicarea regulamentului respectiv, logopezii vor putea fi angajați în grădinițe de către administrația instituției școlare.
09.07.2018   655 Accesări   
     
Premieră pentru Republica Moldova în domeniul educaţiei
Republica Moldova va fi printre puţinele ţări din lume care vor oferi posibilitatea elevilor să obţină cunoştinţe temeinice în domeniul Inteligenţei Artificiale – ştiinţă ce va avea un impact decisiv asupra speciei umane şi a dezvoltării umanităţii. Cursurile extraşcolare vor fi predate începând cu luna ianuarie 2019 şi se vor încheia în mai 2022. Acestea sunt destinate copiilor (7-12 ani) şi adolescenţilor (13-19 ani) şi îi vor ajuta să obţină abilităţile necesare pentru a aplica într-un mod practic şi interactiv concepte ştiinţifice şi inginereşti.
06.07.2018   513 Accesări   
Procedura de luare la evidenţă a autovehiculelor din regiunea transnistreană, aprobată de Guvern
Mecanismul de înregistrare a unor categorii de autovehicule din raionalele de est ale ţării şi procedura de creare a cadrului normativ de referinţă în vederea realizării Deciziei protocolare „Cu privire la participarea în traficul rutier internaţional a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu desfăşoară activităţi comerciale”, semnată pe 24 aprilie 2018 la nivelul reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, a fost aprobat de Guvern.
05.07.2018   468 Accesări   
     
Cetățenii din stânga Nistrului se pot înregistra în prealabil pentru parlamentare
Cetățenii Republicii Moldova care domiciliază în localitățile din stânga Nistrului au posibilitatea să se înregistreze în prealabil pentru a-și anunța intenția de a vota la alegerile parlamentare din toamnă. Comisia Electorală Centrală vine cu un apel repetat în acest sens, în condițiile în care de la lansarea opțiunii, la sfârșitul lunii mai, niciun alegător din regiunea transnistreană nu s-a înregistrat.
03.07.2018   526 Accesări   
Republica Moldova s-ar putea confrunta cu lipsa resurselor umane pentru investitorii din afară
Climatul investiţional din ţara noastră devine tot mai favorabil şi atractiv pentru oamenii de afaceri din străinătate. Cu toate acestea, în următorii ani ţara noastră s-ar putea confrunta cu lipsa resurselor umane pentru investitorii din afară. Este opinia directorului executiv al Asociaţiei Businessului European, Mariana Rufa, exprimară într-un interviu pentru Radio Moldova Actualităţi.
24.07.2017   674 Accesări   
     
Guvernul a aprobat Programul naţional de promovare a sănătăţii pentru anii 2016-2020
Promovarea unui mod sănătos de viaţă printre adolescenţi, dar şi practicarea sportului în rândul populaţiei - sunt câteva dintre obiectivele Programului naţional de promovare a sănătăţii pentru următorii patru ani, aprobat astăzi de Cabinetul de miniştri.
13.07.2016   2341 Accesări   
Consultări publice ale Evaluării Periodice Universale a drepturilor omului
Ministerul Justiţiei va desfăşura consultări publice la proiectul raportului naţional al Executivului pentru cel de-al doilea ciclu al Evaluării Periodice Universale a drepturilor omului (EPU). Reprezentanţii societăţii civile sunt invitaţi pentru discuţii marţi, 12 iulie.
07.07.2016   2027 Accesări   
     
Elevi din Moldova au cucerit trei medalii la Olimpiada Internaţională de Matematică
Lotul olimpic al Republicii Moldova a obţinut o medalie de argint şi două de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică, desfăşurată în perioada 4 – 16 iulie la Chiang Mai, Thailanda. Concursul a întrunit 577 de elevi din 104 ţări.
16.07.2015   3456 Accesări   
Târgul Universităţilor din România - un proiect de succes
Ideea lansării proiectului Târgul Universităţilor din România a venit la iniţiativa tinerilor basarabeni de la Cluj şi s-a dovedit a fi un proiect de succes. Declaraţia a fost făcută pentru TRM.MD de către ex-preşedinte al Grupului de Iniţiativă Basarabeană din Cluj, România, Maxim Eni.
14.07.2015   2278 Accesări   
     
Numărul populaţiei Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de locuitori
Primul barometru demografic privind numărul real al populaţiei din Republica Moldova, a fost prezentat astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Populaţiei. Potrivit reprezentanţilor Centrului de Cercetări Demografice, în prezent, Republica Moldova are aproximativ 3 milioane de locuitori, o cifră care diferă de statistica oficială, relatează Radio Moldova Actualităţi.
10.07.2015   2065 Accesări   
Reprezentanţi din şapte ţări participă la o nouă ediţie a proiectului „Jurnalist în România”
Jurnalişti din Republica Moldova, Italia, Spania, Anglia, Ucraina, Ungaria, Serbia sunt invitaţi în România, la Cluj-Napoca, să participe la ediţia a treia a proiectului de televiziune „Jurnalist în România”.
06.07.2015   1995 Accesări   
     
1 2 »»