Prima   |  Social

Social

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
Daniel Ioniță: Susținerea Republicii Moldova este un obiectiv împărtășit la nivelul întregii societăți românești. Interviu IPN
De când și de unde vine Parteneriatul Strategic dintre „nașul de botez” - România și „finul” - Republica Moldova? Cu ce fel de daruri și ajutoare sprijină România consolidarea casei cu numele „Republica Moldova”, de ce anume acestea? De ce și cum România își joacă rolul, asumat benevol, de avocat al parcursului european al Republicii Moldova? Ce legătură au „bolile copilăriei” prin care trece Republica Moldova și „răbdarea strategică” pe care o afișează partenerii săi de dezvoltare? Cum unele accente și cuvinte speciale auzite la Chișinău dau un farmec aparte limbii române? Cum se manifestă și cum ne putem proteja de războiul hibrid? Despre aceste și alte teme – în interviul acordat lui Valeriu Vasilică de către E.S. Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță cu ocazia aniversării Zilei Independenței Republicii Moldova și Zilei Limbii Române.
24.08.2018   535 Accesări   
Femeile trebuie să ia parte la procesul de luare a deciziilor, declaraţie
Femeile trebuie să aibă statut egal cu cel al bărbaţilor şi trebuie să fie parte a procesului decizional. Prevederea se conţine în Rezoluţia 1325 a Consiliului de securitate al ONU. Despre Planul Naţional de Acţiuni privind implementarea Rezoluţiei s-a discutat astăzi la seminarul internaţional „Femeia, Pacea şi Securitatea”, desfăşurat la Chişinău. Participanţii au analizat bunele practici la nivel global, dar şi conflictele din regiunile lor.
13.08.2018   509 Accesări   
     
Angajatorii care vor oferi locuri de muncă persoanelor din grupuri vulnerabile vor primi subvenţii
Angajatorii care vor oferi locuri de muncă şomerilor din grupurile vulnerabile vor putea primi subvenţii din partea statului pentru compensarea parţială a salariului acestora. Legea ce stabileşte acest lucru a fost publicată astăzi, 10 august, în Monitorul Oficial.
10.08.2018   427 Accesări   
La Chișinău a avut loc ședința Comitetului Coordonator Deschis privind Drepturile Omului
Ședința Comitetului Coordonator Deschis privind Drepturile Omului și studierea Drepturilor Omului, la care au participat cadre didactice și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale de pe malurile drept și stâng ale Nistrului, s-a desfășurat la Chișinău.
08.08.2018   480 Accesări   
     
E regretabil că o concepție națională de dezvoltare a mass-mediei nu a existat până acum, expert
În condițiile în care timp de 27 de ani în Republica Moldova nu au existat politici de stat în domeniul mass-media, spațiul informațional a fost invadat de produse străine mediatice de tot genul, dar mai grav că de produse otrăvite. Acum, când a fost elaborată și adoptată Concepția națională de dezvoltare a mass-media, care reprezintă o viziune generală cu care statul este de acord, urmează o strategie și un plan de acțiuni. Prin această Concepție, statul și-a asumat angajamentul să ajusteze legislația la standardele europene și să preia aceste standarde, pentru că dacă tinzi spre UE, nu poți neglija regulile după care trăiește cetățeanul Uniunii Europene. De această părere este directorul executiv al Asociației Presei Electronice, expertul media Ion Bunduchi, citat de IPN.
07.08.2018   596 Accesări   
Persoanele reprezentate de Promo-LEX au contribuit la modificarea mecanismului legal de documentare a populației din stânga Nistrului
Procesul de documentare a populației, în condițiile în care o parte din teritoriu se află în afara controlului autorităților constituționale, este unul dificil și complex. Documentele eliberate de către administrația de la Tiraspol se află în afara legii, deoarece provin de la organe care nu funcționează pe o bază constituțională ce reflectă o tradiție juridică compatibilă cu Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Ca urmare, majoritatea locuitorilor raioanelor din stânga Nistrului și municipiul Bender întâmpină probleme în perfectarea actelor de identitate. Într-un comentariu pentru IPN, avocatul Asociației Promo-LEX Pavel Cazacu subliniază că, și în aceste condiții, documentarea locuitorilor din regiunea transnistreană rămâne o obligație a autorităților constituționale, fiind necesară inclusiv procesului de integrare deplină a acestor persoane în societate. Mai mult ca atât, documentarea acestor categorii de persoane poate contribui la stoparea fenomenului de trafic de ființe umane, deoarece persoanele nedocumentate sunt vulnerabile sub acest aspect.
03.08.2018   547 Accesări   
     
Un nou program pentru diasporă va fi pus în aplicare din 1 ianuarie
Cabinetul de miniștri a aprobat Programul Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3” pentru anii 2019-2025, care își propune mobilizarea potențialului uman și financiar din diasporă pentru dezvoltarea socio-economică locală a Republicii Moldova, transmite IPN.
01.08.2018   583 Accesări   
UE va acorda 11 mln euro pentru alimentarea cu apă și sanitație a raionului Cahul
Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor și semnarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană cu privire la alimentarea cu apă şi sanitaţie în raionul Cahul, transmite IPN. Potrivit Acordului, Uniunea Europeană va acorda 11 mln euro pentru dezvoltarea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație în orașul Cahul și patru sate vecine.
01.08.2018   491 Accesări   
     
Şcoala Sustenabilităţii a fost lansată
Şcoala Sustenabilităţii a fost lansată astăzi în satul Răzeni, raionul Ialoveni. Aceasta este un proiect-pilot ce îşi propune să faciliteze transferul de cunoştinţe din diasporă către cei din ţară şi viceversa, în vederea punerii bazelor unor afaceri sociale. În cadrul primei Şcoli vor avea loc sesiuni de curs, laboratoare şi instruiri.
16.08.2016   2106 Accesări   
Ministerul Educaţiei: Părinţii ar putea fi învăţaţi să-şi educe corect copiii
O strategie prin care părinţii din Republica Moldova ar fi învăţaţi să-şi educe corect copiii, ar putea fi adoptată de Ministerul Educaţiei. Proiectul prevede modificări ale Legislaţiei, astfel încât părinţii care nu vor avea grijă de educaţia copiilor să poată fi sancţionaţi, anunţă Radio Moldova Actualităţi.
10.08.2015   2324 Accesări   
     
Femeile sunt încurajate să-şi alăpteze copiii pentru a le îmbunătăţi starea de sănătate
Autorităţile au drept obiectiv creşterea, către anul 2020, a proporţiei alăptării exclusive în primele 6 luni de viaţă până la 70%. Astăzi, 1 august, în Republica Moldova, începe Săptămâna Mondială a Alăptării, care vine să încurajeze alăptarea întru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume, transmite IPN.
01.08.2015   2113 Accesări