Prima   |  Social

Social

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
Ministerul Justiţiei ar putea să renunţe la unele competenţe
Ministerul Justiţiei ar putea să renunţe la competenţele sale în ceea ce ţine de înregistrarea organizaţiilor necomerciale. Aceste sarcini ar putea trece la Agenţia Servicii Publice (ASP). Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, Ministerul Justiţiei nu va mai presta servicii de aplicare a apostilei pe actele oficiale întocmite pe teritoriul Republicii Moldova şi destinate a fi utilizate pe teritoriul unui alt stat, transmite Radio Moldova Actualităţi, cu referire la bizlaw.md.
30.09.2017   442 Accesări   
Republica Moldova, printre primele la plângeri depuse la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului
Republica Moldova ocupă primele poziţii privind numărul plângerilor depuse de către cetăţeni la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), fapt ce denotă lipsa de încredere în justiţia naţională. În decursul a două decenii, Guvernul Republicii Moldova a achitat în calitate de compensaţii peste 16 milioane de euro cetăţenilor care s-au adresat la CtEDO. Neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, arestările nemotivate şi aplicarea de către forţele de ordine a torturii - sunt principalele cauze pentru care oamenii apelează la Înalta Curte. Concluziile au fost făcute în cadrul emisiunii ,,Spaţiul Public” de la Radio Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
28.09.2017   469 Accesări   
     
Cât au donat cetățenii R. Moldova în conformitate cu legea 2 %
Peste 16 mii de contribuabili au direcționat 2 la sută din impozitul lor pe venit pentru aproape 300 de organizații non-guvernamentale și culte religioase. Suma totală desemnată s-a ridicat la 2 milioane 800 mii lei, informează Serviciul Fiscal de Stat.
28.09.2017   461 Accesări   
R. Moldova are un nou agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Oleg Rotari este noul agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Anunțul a fost făcut astăzi, în ședința Cabinetului de miniștri.
27.09.2017   381 Accesări   
     
Prin inițiativa privind finanțarea ONG-urilor de la stat, Guvernul vrea să controleze societatea civilă
Intenția Guvernului de a legaliza finanțarea de la stat a organizațiilor neguvernamentale neliniștește societatea civilă, care este îngrijorată ca banii ar putea fie distribuiți pe criterii politice.
27.09.2017   357 Accesări   
Tiraspolul ar putea utiliza numere neutre pentru maşini
Administraţia de la Tiraspol admite că ar putea folosi numere neutre pentru maşinile din regiune, cu scopul de a fi acceptate în traficul internaţional. Potrivit aşa-zisului lider transnistrean Vadim Krasnoselski, o scrisoare în acest sens a fost expediată participanţilor la negocierile în formatul „5+2″ pentru reglementarea conflictului.
26.09.2017   460 Accesări   
     
USAID va susține dezvoltarea sectorului IT din Moldova
USAID are drept scop susținerea autorităților de la Chișinău în dezvoltarea sectorului IT nu doar în capitală, dar și alte regiuni ale țării, prin crearea centrelor de excelență IT similare TekWill în Bălți, Cahul și Comrat. Anunțul a fost făcut de către Karen Hilliard, director USAID Moldova, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii.
26.09.2017   399 Accesări   
Institutul pentru Drepturile Omului a documentat 5 cazuri de încălcare a drepturilor în spitalele de psihiatrie
Cazul invocat de maltratare a unei paciente la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, municipiul Chișinău, este al cincilea caz, de la începutul acestui an, de încălcare a drepturilor omului în instituțiile de psihiatrie, fapte documentate de reprezentanții Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova.
23.09.2017   269 Accesări   
     
Accesul la educaţie - cel mai încălcat drept al copiilor din Moldova
Moldova a făcut progrese mari în ceea ce priveşte respectarea drepturilor copiilor, dar rămân şi multe provocări. Cel mai încălcat drept al copiilor din Republica Moldova este accesul la educaţie şi discriminarea în contextul accesului la educaţie, în special a copiilor care vin din medii sărace sau familii vulnerabile. Despre acest lucru s-a vorbit la un club de presă organizat de Alianţa ONG-urilor active în Domeniul Protecţiei Copilului şi Familiei.
20.09.2017   469 Accesări   
Picturile copiilor moldoveni au ajuns la CEDO
„Justiție – eu te văd așa”, o expoziţie dedicată aniversării a XX-ea de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale este inaugurată astăzi, 14 septembrie, la sediul Curții Europene a Drepturilor Omului din Strasbourg.
15.09.2017   380 Accesări   
     
Proiectele privind protecţia copilului, susţinute de Guvernul SUA
Executivul a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi o hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării primului Amendament la Acordul de asistenţă privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru o guvernare democratică mai eficientă şi mai responsabilă, semnat la Chişinău la 28 septembrie 2016.
13.09.2017   346 Accesări   
O nouă lege privind accesul la o justiție prietenoasă pentru copiii din Moldova
O nouă lege va fi elaborată pentru reglementarea statutului intervievatorului în cauzele copiilor audiaţi în calitate de victime, martori sau infractori. Ei vor avea acces la servicii specializate, inclusiv prin însoţirea de către specialişti calificaţi la procedurile legale. În acest sens, Ministerul Justiţiei, UNICEF şi Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) au semnat un memorandum de colaborare, până în martie 2018.
08.09.2017   347 Accesări   
     
Zece mii de persoane din Republica Moldova nu au acte şi cetăţenie
Chiar dacă a trecut un sfert de secol de la destrămarea Uniunii Sovietice, nu au reuşit să se rupă de acele timpuri. Este vorba de peste circa zece mii de persoane din Republica Moldova care nu au acte şi cetăţenie, iar majoritatea dintre ei încă mai deţin paşapoarte de tip sovietic. Cele mai multe persoane fără identitate sunt stabilite în raioanele de est ale ţării, iar anual, cifra celor care vor să-şi redobândească cetăţenia este de doar 150 de persoane.
06.09.2017   365 Accesări   
A fost lansat un ghid pentru părinţi
Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău (CMSP) a lansat astăzi Ghidul pentru părinţi. Potrivit şefei instituţiei, Luminiţa Suveică, ghidul are drept scop de a le oferi părinţilor şi tuturor copiilor de vârstă mică informaţii cu privire la regulamentul preşcolar ce reglementează controlul şi îmbunătăţirea standardelor de îngrijire a copiilor şi asigură protecţia sănătăţii lor, siguranţa şi bunăstarea copiilor preşcolari, precum şi de a promova dezvoltarea copiilor în perioada frecventării instituţiilor preşcolare.
05.09.2017   588 Accesări   
     
Noi servicii pentru migranţi
Astăzi a fost inaugurat Serviciul-plasament de urgenţă în cadrul Azilului republican pentru invalizi şi pensionari din municipiul Chişinău. Scopul serviciului este asigurarea protecţiei sociale, în regim de urgenţă, a migranţilor beneficiari şi oferirea asistenţei specializate pentru depăşirea situaţiei de dificultate şi incluziunea socială.
18.09.2015   2241 Accesări   
Un nou tip de premiu european va fi oferit oamenilor de creaţie, în cadrul proiectului ADAMI
Premiul pentru diversitate culturală în Europa de Est în domeniul media - ADAMI ajunge la Chişinău. În total vor fi premiate şase proiecte din şase ţări. Organizatorii acţiunii sunt, oficiul afacerilor externe din Germania şi Fundaţia europeană Civis. Premiul ADAMI a fost inițiat cu scopul de a susține integrarea și diversitatea culturală în lume.
16.09.2015   1936 Accesări   
     
Ajutor umanitar de 135,7 mii de euro pentru spitalele din Moldova
Guvernul Republicii Turcia a donat 100 de paturi pentru terapie intensivă pentru instituţiile medicale subordonate Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova. Valoarea ajutorului umanitar este de 135,7 mii de euro.
12.09.2014   1011 Accesări   
90 de şcoli de circumscripţie vor fi renovate pînă în anul 2018
Circa 90 de şcoli de circumscripţie din Republica Moldova vor fi renovate pînă în anul 2018. Acest lucru va fi posibil în cadrul unui proiect susţinut de Banca Mondială. Informaţiile au fost prezentate astăzi la un club de presă de viceministrul Educaţiei Igor Grosu.
02.09.2014   1239 Accesări   
     
100 de microbuze şcolare pentru Moldova din partea României
Guvernul de la Bucureşti va dona Republicii Moldova 100 de microbuze şcolare. Despre acest lucru a anunţat ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, într-un interviu pentru Radio Chişinău, citat de Radio Moldova Actualităţi.
01.09.2014   1229 Accesări