Prima   |  Social

Social

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
„O zi anticorupţie în oraşul tău” - campanie de informare
Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a început astăzi o nouă campanie de informare şi sensibilizare a cetăţenilor privind riscurile fenomenului corupţiei. Aceasta se va desfăşura în diverse localităţi din ţară, iar primul oraş unde s-au deplasat ofiţerii CNA este oraşul Hânceşti.
27.09.2018   650 Accesări   
Persoanele cu abilităţi reduse se vor putea adresa la Comitetul ONU dacă li se încalcă drepturile
Prim-ministrul Pavel Filip a semnat, astăzi, la New York, protocolul opţional la Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi. Documentul reconfirmă la nivel internaţional angajamentul Republicii Moldova de a contribui în continuare la protejarea drepturilor persoanelor cu abilităţi reduse.
27.09.2018   624 Accesări   
     
Studiu: Femeile din Moldova au cea mai mare probabilitate din Europa să decedeze de boli netransmisibile
Femeile din Moldova cu vârsta cuprinsă între 30 şi 70 de ani au cea mai mare probabilitate din Europa să decedeze de boli netransmisibile, precum cancer, boli de inimă, boli pulmonare sau diabet zaharat. La această concluzie, au ajuns experţii într-un studiu global al bolilor netransmisibile, publicat în revista „The Lancet”.
26.09.2018   597 Accesări   
Incluziunea persoanelor cu abilităţi reduse în mediul antreprenorial rămâne o problemă pentru Moldova, concluzii
În Republica Moldova în sens practic lipsesc mecanismele de susţinere a antreprenorilor în rândul persoanelor cu abilităţi reduse, deşi aceste grupuri sunt destul de reprezentative şi o parte din aceste persoane dispun de potenţial antreprenorial. Concluzia a fost făcută în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Antreprenor cu dizabilităţi - un potenţial nevalorificat pentru economia naţională”.
16.09.2018   602 Accesări   
     
Raport: Peste 30 de mii de copii au unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare
Peste 30 de mii de copii din ţara noastră au unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. Datele se conţin într-un raport, analizat de Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie, relatează Moldova 1.
14.09.2018   514 Accesări   
Uniunea Europeană şi Suedia sprijină participarea femeilor, minorităților etnice și a persoanelor cu dizabilități în procesul electoral
Seminarul cu genericul “Legislația electorală din Republica Moldova, regulamentele şi practicile partidelor politice din perspectiva incluziunii: constatări şi provocări” a avut loc la 12 septembrie curent în orașul Chișinău.
12.09.2018   508 Accesări   
     
Progres foarte redus în implementarea Acordului de Asociere cu UE, studiu
Către data de 1 septembrie 2018, se constată un progres foarte redus în punerea în aplicare a angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Iar în comparație cu sfârșitul anului 2017, se atestă un regres calitativ, în special din cauza încetinirii dialogului politic UE-Moldova și suspendării asistenței financiare a UE. Concluziile se regăsesc în Raportul alternativ nr. 3 privind implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, semestrul I, prezentat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.
10.09.2018   543 Accesări   
O campanie de prevenire a suicidului, lansată de Linia Verde
„Ia o pauză pentru viaţă!”. O campanie cu acest generic a fost lansată astăzi de Linia Verde pentru prevenirea suicidului, menită să încurajeze activismul cetăţenilor în vederea recunoaşterii semnelor crizelor emoţionale manifestate de unii oameni pe reţelele sociale şi încurajarea acestora sa renunţe la gândurile sinucigaşe, relatează Mesager.
07.09.2018   469 Accesări   
     
Conferința Globală privind Turismul Vitivinicol a început la Castelul Mimi
Peste 200 de reprezentanți ai industriei turistice mondiale din 60 de țări participă, în perioada 5-7 septembrie, la cea de-a treia Conferință Globală privind Turismul Vitivinicol, în Republica Moldova. Participanții vor fi familiarizați cu oferta turistică a țării prin diverse tururi pe la vinării și degustări. Evenimentul a fost inaugurat astăzi, 6 septembrie, la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, transmite IPN.
06.09.2018   472 Accesări   
BURSE ACADEMICE ELVEȚIENE 2019-2020
Biroul de Cooperare al Elveției/ Reprezentanța Ambasadei Confederației Elvețiene anunță că, prin intermediul Comisiei Federale pentru Burse destinate studenților străini, Guvernul Elveției acordă cercetătorilor din Republica Moldova următoarele tipuri de burse pentru anul academic 2019-2020:
04.09.2018   931 Accesări   
     
Ministerul Justiţiei ar putea să renunţe la unele competenţe
Ministerul Justiţiei ar putea să renunţe la competenţele sale în ceea ce ţine de înregistrarea organizaţiilor necomerciale. Aceste sarcini ar putea trece la Agenţia Servicii Publice (ASP). Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, Ministerul Justiţiei nu va mai presta servicii de aplicare a apostilei pe actele oficiale întocmite pe teritoriul Republicii Moldova şi destinate a fi utilizate pe teritoriul unui alt stat, transmite Radio Moldova Actualităţi, cu referire la bizlaw.md.
30.09.2017   742 Accesări   
Republica Moldova, printre primele la plângeri depuse la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului
Republica Moldova ocupă primele poziţii privind numărul plângerilor depuse de către cetăţeni la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), fapt ce denotă lipsa de încredere în justiţia naţională. În decursul a două decenii, Guvernul Republicii Moldova a achitat în calitate de compensaţii peste 16 milioane de euro cetăţenilor care s-au adresat la CtEDO. Neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, arestările nemotivate şi aplicarea de către forţele de ordine a torturii - sunt principalele cauze pentru care oamenii apelează la Înalta Curte. Concluziile au fost făcute în cadrul emisiunii ,,Spaţiul Public” de la Radio Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
28.09.2017   740 Accesări   
     
Cât au donat cetățenii R. Moldova în conformitate cu legea 2 %
Peste 16 mii de contribuabili au direcționat 2 la sută din impozitul lor pe venit pentru aproape 300 de organizații non-guvernamentale și culte religioase. Suma totală desemnată s-a ridicat la 2 milioane 800 mii lei, informează Serviciul Fiscal de Stat.
28.09.2017   725 Accesări   
R. Moldova are un nou agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Oleg Rotari este noul agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Anunțul a fost făcut astăzi, în ședința Cabinetului de miniștri.
27.09.2017   654 Accesări   
     
Prin inițiativa privind finanțarea ONG-urilor de la stat, Guvernul vrea să controleze societatea civilă
Intenția Guvernului de a legaliza finanțarea de la stat a organizațiilor neguvernamentale neliniștește societatea civilă, care este îngrijorată ca banii ar putea fie distribuiți pe criterii politice.
27.09.2017   694 Accesări   
Tiraspolul ar putea utiliza numere neutre pentru maşini
Administraţia de la Tiraspol admite că ar putea folosi numere neutre pentru maşinile din regiune, cu scopul de a fi acceptate în traficul internaţional. Potrivit aşa-zisului lider transnistrean Vadim Krasnoselski, o scrisoare în acest sens a fost expediată participanţilor la negocierile în formatul „5+2″ pentru reglementarea conflictului.
26.09.2017   794 Accesări   
     
USAID va susține dezvoltarea sectorului IT din Moldova
USAID are drept scop susținerea autorităților de la Chișinău în dezvoltarea sectorului IT nu doar în capitală, dar și alte regiuni ale țării, prin crearea centrelor de excelență IT similare TekWill în Bălți, Cahul și Comrat. Anunțul a fost făcut de către Karen Hilliard, director USAID Moldova, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii.
26.09.2017   712 Accesări   
Institutul pentru Drepturile Omului a documentat 5 cazuri de încălcare a drepturilor în spitalele de psihiatrie
Cazul invocat de maltratare a unei paciente la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, municipiul Chișinău, este al cincilea caz, de la începutul acestui an, de încălcare a drepturilor omului în instituțiile de psihiatrie, fapte documentate de reprezentanții Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova.
23.09.2017   624 Accesări   
     
Accesul la educaţie - cel mai încălcat drept al copiilor din Moldova
Moldova a făcut progrese mari în ceea ce priveşte respectarea drepturilor copiilor, dar rămân şi multe provocări. Cel mai încălcat drept al copiilor din Republica Moldova este accesul la educaţie şi discriminarea în contextul accesului la educaţie, în special a copiilor care vin din medii sărace sau familii vulnerabile. Despre acest lucru s-a vorbit la un club de presă organizat de Alianţa ONG-urilor active în Domeniul Protecţiei Copilului şi Familiei.
20.09.2017   807 Accesări   
Picturile copiilor moldoveni au ajuns la CEDO
„Justiție – eu te văd așa”, o expoziţie dedicată aniversării a XX-ea de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale este inaugurată astăzi, 14 septembrie, la sediul Curții Europene a Drepturilor Omului din Strasbourg.
15.09.2017   720 Accesări   
     
1 2 »»