Prima   |  Istorii umane

Istorii umane

BNS: Numărul de elevi şi studenţi în Republica Moldova s-a micşorat
Numărul de elevi şi studenţi în Republica Moldova s-a micşorat în ultimii cinci ani cu circa 12 la sută sau cu aproximativ 60 de mii de persoane. Cel puţin aşa arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS), relatează Radio Moldova Actualităţi.
04.10.2019   49 Accesări   
120 de mame şi-au găsit alinare la Centrul maternal „În braţele mamei”
Au avut parte de un destin plin de provocări pe care le-au înfruntat prin pozitivism şi ajutorul oamenilor cu inimă mare - este vorba de tinerele mămici care şi-au găsit alinare la Centrul maternal „În braţele mamei” al Misiunii Sociale „Diaconia”, după ce au rămas singure şi fără un acoperiş. La aniversarea a opt ani de la fondare a instituţiei, fetele şi-au dat întâlnire pentru a împărtăşi din experienţa trăită.
22.09.2019   69 Accesări   
     
Medalii de argint şi bronz pentru Republica Moldova la Olimpiada Internaţională de Informatică
Republica Moldova a obţinut o medalie de argint şi una de bronz în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, care s-a desfăşurat în perioada 04 – 11 august 2019, în oraşul Baku, Azerbaidjan.
14.08.2019   227 Accesări   
Un grup de tineri au salubrizat scuarul Teatrului „Anton Cehov”
Şi-au dedicat timpul liber pentru un oraş mai curat. Înarmaţi cu mături, lopeţi şi maşini de frezat iarbă, câţiva tineri din capitală au decis astăzi să cureţe scuarul Teatrului „Anton Cehov”. Ei spun că prin gestul lor vor să-i determine pe locuitorii capitalei să fie mai responsabili faţă de mediul înconjurător, relatează Mesager.
04.08.2019   256 Accesări   
     
Elevi din R. Moldova au obținut medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie
Elevi din Republica Moldova au obținut două medalii de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Internațională de Chimie, care s-a desfășurat în perioada 21-30 iulie curent, în orașul Paris, informează MOLDPRES.
30.07.2019   273 Accesări   
Un apicultor din raionul Sîngerei va face terapie cu albine, datorită suportului USAID
Un apicultor din raionul Sîngerei își va putea transforma pasiunea pentru api-terapie în afacere, după ce a reușit să-și mărească numărul de stupi, dar și volumul de miere produsă datorită asistenței USAID.
29.07.2019   315 Accesări   
     
Pictorul Andrei Mudrea a deschis o galerie de artă modernă în atelierul său de creaţie
O galerie de artă modernă a fost deschisă acum trei ani de către artistul plastic Andrei Mudrea în atelierul său din centrul Chişinăului, în care a adunat lucrări create de el pe parcursul a trei decenii. Astfel, pictorul a transformat cele câteva camere şi ograda casei sale într-un adevărat muzeu, care este vizitat în zilele de odihnă de către mai mulți turiști, informează MOLDPRES.
27.07.2019   285 Accesări   
400 de voluntari ai rețelei Youth Klinic Moldova participă la o școală de vară
Școala de vară destinată voluntarilor rețelei naționale de centre de sănătate prietenoase tinerilor, Youth Klinic Moldova (YK), și-a deschis ușile la 15 iulie, la Holercani, pentru circa 400 de voluntari YK. Școlarizarea voluntarilor are loc în două ture, cuprinse între 15-20 iulie și 22-27 iulie curent. Școala este organizată în cadrul Proiectului „Generație Sănătoasă”, care se desfășoară în baza unui memorandum dintre Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare (SDC), transmite IPN.
18.07.2019   330 Accesări   
     
Mai mulţi elevi din Moldova învaţă limba şi cultura Coreei
Învaţă bazele limbii coreene, cultura acestei ţări, dar şi domeniul informaţional - vorbim de mai mulţi elevi care participă la un program de vară, ce se desfăşoară în mai multe localităţi din suburbiile capitalei, dar şi la două universităţi din capitală. În program a fost inclus şi Liceul din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni, al cărui elevi vor să devină cât mai curând programatori cu acte în regulă, relatează Moldova 1.
12.07.2019   366 Accesări   
Grigore Vieru va avea un muzeu la Chișinău
În capitală va fi deschis Muzeul municipal „Grigore Vieru”. Consiliul municipal Chișinău a aprobat, astăzi, darea în folosință Direcției cultură, prin contract de comodat, a încăperii viitorului muzeu, care se află în strada Alexei Mateevici, intersecție cu strada Mihai Eminescu.
05.07.2019   290 Accesări   
     
Tinerii cineaşti din Moldova au creat spoturi motivaţionale pentru a îndemna tinerii să participe la alegeri
Tinerii cineaşti din Moldova au creat spoturi motivaţionale pentru a îndemna tinerii să participe la alegeri. Şapte echipe au avut la dispoziţie o lună pentru a-şi realiza ideile, fiind ajutaţi de profesionişti din domeniul producţiei video, dar şi instruiţi de specialişti ai Comisiei Electorale Centrale. Cele mai bune spoturi vor fi difuzate în mediul online şi la TV.
26.06.2019   276 Accesări   
Medici din Moldova şi Italia s-au reunit la Chişinău
Consumul excesiv de alimente nesănătoase poate duce la steatoză hepatică, adică boala ficatului gras. Maladia afectează nu doar persoanele supraponderale, ci şi pe cele cu greutate normală. Pentru a preveni apariţia bolii, mai mulţi medici din Moldova şi Italia s-au întrunit la Chişinău pentru a discuta despre noile metode de tratament, relatează Moldova 1.
19.06.2019   283 Accesări   
     
Pompierii voluntari austrieci au donat Republicii Moldova şapte autospeciale de intervenţie
Pompierii voluntari austrieci au donat Republicii Moldova şapte autospeciale de intervenţie cu module diferite, cum ar fi la pomparea apei, deblocare, lucrări la înălţime, transportarea persoanelor, dar şi autovehicul de stat major. Două dintre acestea vor fi oferite autorităţilor publice locale din Sărata Veche a raionului Făleşti şi localitatea Bobeca din Hînceşti, unde sunt posturi voluntare de salvatori, relatează Mesager.
18.06.2019   222 Accesări   
Zeci de oameni au donat sânge în centrul capitalei
De ziua mondială a donatorului de sânge, zeci de oameni au făcut coadă la corturile instalate în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” pentru a dărui o picătură de viaţă. Cu prilejul acestei sărbători, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale le-au pregătit şi numeroase surprize, relatează Mesager.
14.06.2019   215 Accesări   
     
Orheiul Vechi, prezentat într-un tablou 3D la Muzeul Național de Etnografie
Rezervația Orheiul Vechi este prezentată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie într-o imagine realizată în tehnologia Stereo Vision 3D. Alături de tabloul realizat de doi artiști polonezi, au fost expuse și alte imagini, care reprezintă în aceeași tehnologie, natura Poloniei. Expoziția a fost inaugurată marți, 11 iunie, cu sprijinul ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, transmite IPN.
11.06.2019   202 Accesări   
Elevii din Moldova au obţinut medalii la Olimpiada de Fizică din Letonia
Elevii din Republica Moldova au obţinut o medalie de argint şi una de bronz la Olimpiada Europeană de Fizică, care s-a desfăşurat în perioada 31 mai–4 iunie în oraşul Riga (Letonia).
05.06.2019   170 Accesări   
     
Descoperire ştiinţifică unică, făcută în Republica Moldova
În Republica Moldova a fost făcută o descoperire ştiinţifică de unicat. Academicianul Ion Tighineanu, actual preşedinte al AŞM, a creat o substanţă din nanomaterial cu proprietăţi miraculoase. În foc nu arde şi în contact cu apa rămâne neschimbată.
27.05.2019   246 Accesări   
Ambasada Turciei în R. Moldova a organizat o masă de sărbătoare pentru persoane în etate și cu dizabilități
Circa 200 de persoane în etate și cu dizabilități au beneficiat ieri de o cină și un concert oferite de Ambasada Turciei în R. Moldova și Agenția Turcă pentru Dezvoltare și Coordonare /TIKA/. Acțiunea de caritate a avut loc la Centrul de plasament pentru persoane în vârstă și persoane cu dizabilități din municipiul Chișinău.
24.05.2019   191 Accesări   
     
Spaţiu creativ pentru studenţii de la Universitatea „Ion Creangă”
Vor schimba cărţile pe laptop-uri performante si îşi vor face proiectele cu ajutorul softurilor de ultima generaţie. Vorbim despre studenţii Facultăţii de Arte Plastice şi Design de la Universitatea de Stat „Ion Creangă”, care vor putea exersa abilităţile într-un Laborator al Inovaţiilor Creative. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi realizat în cadrul programului „Europa Inovativă".
23.05.2019   204 Accesări   
Maşinile viitorului - create de elevii şi studenţii din Moldova
Maşinile viitorului - create de elevii şi studenţii din Moldova. Timp de două luni, 40 de tineri, repartizaţi în echipe, au participat la mai multe workshop-uri unde au învăţat procesul creării unei maşini de curse autonome, care se mişcă fiind direcţionate doar cu o comandă digitalizată, relatează Moldova 1.
25.04.2019   181 Accesări   
     
1 2 3 »»