Prima   |  Istorii umane

Istorii umane

Grigore Vieru va avea un muzeu la Chișinău
În capitală va fi deschis Muzeul municipal „Grigore Vieru”. Consiliul municipal Chișinău a aprobat, astăzi, darea în folosință Direcției cultură, prin contract de comodat, a încăperii viitorului muzeu, care se află în strada Alexei Mateevici, intersecție cu strada Mihai Eminescu.
05.07.2019   49 Accesări   
Tinerii cineaşti din Moldova au creat spoturi motivaţionale pentru a îndemna tinerii să participe la alegeri
Tinerii cineaşti din Moldova au creat spoturi motivaţionale pentru a îndemna tinerii să participe la alegeri. Şapte echipe au avut la dispoziţie o lună pentru a-şi realiza ideile, fiind ajutaţi de profesionişti din domeniul producţiei video, dar şi instruiţi de specialişti ai Comisiei Electorale Centrale. Cele mai bune spoturi vor fi difuzate în mediul online şi la TV.
26.06.2019   76 Accesări   
     
Medici din Moldova şi Italia s-au reunit la Chişinău
Consumul excesiv de alimente nesănătoase poate duce la steatoză hepatică, adică boala ficatului gras. Maladia afectează nu doar persoanele supraponderale, ci şi pe cele cu greutate normală. Pentru a preveni apariţia bolii, mai mulţi medici din Moldova şi Italia s-au întrunit la Chişinău pentru a discuta despre noile metode de tratament, relatează Moldova 1.
19.06.2019   68 Accesări   
Pompierii voluntari austrieci au donat Republicii Moldova şapte autospeciale de intervenţie
Pompierii voluntari austrieci au donat Republicii Moldova şapte autospeciale de intervenţie cu module diferite, cum ar fi la pomparea apei, deblocare, lucrări la înălţime, transportarea persoanelor, dar şi autovehicul de stat major. Două dintre acestea vor fi oferite autorităţilor publice locale din Sărata Veche a raionului Făleşti şi localitatea Bobeca din Hînceşti, unde sunt posturi voluntare de salvatori, relatează Mesager.
18.06.2019   67 Accesări   
     
Zeci de oameni au donat sânge în centrul capitalei
De ziua mondială a donatorului de sânge, zeci de oameni au făcut coadă la corturile instalate în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” pentru a dărui o picătură de viaţă. Cu prilejul acestei sărbători, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale le-au pregătit şi numeroase surprize, relatează Mesager.
14.06.2019   67 Accesări   
Orheiul Vechi, prezentat într-un tablou 3D la Muzeul Național de Etnografie
Rezervația Orheiul Vechi este prezentată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie într-o imagine realizată în tehnologia Stereo Vision 3D. Alături de tabloul realizat de doi artiști polonezi, au fost expuse și alte imagini, care reprezintă în aceeași tehnologie, natura Poloniei. Expoziția a fost inaugurată marți, 11 iunie, cu sprijinul ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, transmite IPN.
11.06.2019   124 Accesări   
     
Elevii din Moldova au obţinut medalii la Olimpiada de Fizică din Letonia
Elevii din Republica Moldova au obţinut o medalie de argint şi una de bronz la Olimpiada Europeană de Fizică, care s-a desfăşurat în perioada 31 mai–4 iunie în oraşul Riga (Letonia).
05.06.2019   133 Accesări   
Descoperire ştiinţifică unică, făcută în Republica Moldova
În Republica Moldova a fost făcută o descoperire ştiinţifică de unicat. Academicianul Ion Tighineanu, actual preşedinte al AŞM, a creat o substanţă din nanomaterial cu proprietăţi miraculoase. În foc nu arde şi în contact cu apa rămâne neschimbată.
27.05.2019   220 Accesări   
     
Ambasada Turciei în R. Moldova a organizat o masă de sărbătoare pentru persoane în etate și cu dizabilități
Circa 200 de persoane în etate și cu dizabilități au beneficiat ieri de o cină și un concert oferite de Ambasada Turciei în R. Moldova și Agenția Turcă pentru Dezvoltare și Coordonare /TIKA/. Acțiunea de caritate a avut loc la Centrul de plasament pentru persoane în vârstă și persoane cu dizabilități din municipiul Chișinău.
24.05.2019   242 Accesări   
Spaţiu creativ pentru studenţii de la Universitatea „Ion Creangă”
Vor schimba cărţile pe laptop-uri performante si îşi vor face proiectele cu ajutorul softurilor de ultima generaţie. Vorbim despre studenţii Facultăţii de Arte Plastice şi Design de la Universitatea de Stat „Ion Creangă”, care vor putea exersa abilităţile într-un Laborator al Inovaţiilor Creative. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi realizat în cadrul programului „Europa Inovativă".
23.05.2019   212 Accesări   
     
Maşinile viitorului - create de elevii şi studenţii din Moldova
Maşinile viitorului - create de elevii şi studenţii din Moldova. Timp de două luni, 40 de tineri, repartizaţi în echipe, au participat la mai multe workshop-uri unde au învăţat procesul creării unei maşini de curse autonome, care se mişcă fiind direcţionate doar cu o comandă digitalizată, relatează Moldova 1.
25.04.2019   309 Accesări   
Republica Moldova - locul 91 într-un clasament mondial privind libertatea presei
Potrivit Clasamentului mondial al libertăţii presei, Republica Moldova se situează pe locul 91 din 180 de ţări faţă de locul 81 ocupat în 2018 şi 80 în 2017. Astfel, ţara noastră este poziţionată în acest top alături de state cum ar fi: Serbia, Gambia, Liberia sau Mauritania, relatează Radio Moldova Actualităţi, care citează Agerpres.
18.04.2019   279 Accesări   
     
Peretele unui centru de educaţie curativă a prins culoare
Peretele unui centru de educaţie curativă din capitală a prins culoare după ce mai mulţi elevi de la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chişinău, împreună cu un grup de studenţi din Finlanda, au pictat un tablou în care sunt reprezentate cele două culturi. Tinerii pictori au dat dovadă de talent şi măiestrie, realizând o adevărată operă de artă.
11.04.2019   313 Accesări   
13 studenți vor beneficia de burse de stagiu oferite de Agenția universitară a Francofoniei
13 studenți vorbitori de limbă franceză din universitățile din Republica Moldova vor beneficia de burse de stagiu internațional acordate de către Agenția universitară a Francofoniei, în cadrul programului “Mobilități de stagiu internațional”.
26.03.2019   417 Accesări   
     
Centrul „La Strada” a lansat o campanie pentru moldovenii ce pleacă la muncă peste hotare
Centrul Internațional „La Strada” a lansat astăzi o campanie de informare pentru cetățenii Republicii Moldova care sunt în căutarea unui loc de muncă peste hotare.
01.03.2019   409 Accesări   
Parteneriat România-Republica Moldova. Ce pot vizita turiştii pe „Ruta voievodului Ştefan cel Mare”
Ministrul Turismului al României, Bogdan Trif, a lansat, joi, la deschiderea Târgului de Turism, ”Ruta voievodului Ştefan cel Mare”, printr-un parteneriat cu ţara noastră, care include obiective turistice şi culturale din ambele ţări, relatează mediafax.ro.
22.02.2019   427 Accesări   
     
Cetăţenii moldoveni din Spania vor beneficia de pensii şi alte prestaţii sociale
Cetăţenii moldoveni care sunt angajaţi legal în Spania vor beneficia în timpul apropiat de pensii şi alte prestaţii sociale. Într-un comunicat de presă al CNAS se menţionează că în cadrul întrevederii au fost discutate prevederile legislaţiei Republicii Moldova şi Regatului Spaniei în domeniul asigurării cu pensii, precum şi modalitatea de acordare a prestaţiilor în cazul accidentelor de muncă şi bolilor profesionale pentru persoanele asigurate ale ambelor state.
08.02.2019   469 Accesări   
Moldovenii care muncesc în Germania vor putea primi pensii din partea acestui stat
Acordul în domeniul securităţii sociale dintre R. Moldova şi Germania, care a fost ratificat recent de Bundestagul german, va intra în vigoare la 1 martie curent, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).
28.01.2019   487 Accesări   
     
Înotătorul Ion Lazarenco, propus de Guvern la Premiul Nobel pentru Pace
Ion Lazarenco, primul om de pe glob care a reușit să traverseze înotând cele șapte strâmtori, din prima încercare, va fi propus de Guvern Republicii Moldova la Premierul Nobel pentru Pace. Decizia a fost anunțată marți, 22 ianuarie, de premierul Pavel Filip, în timpul unei întrevederi cu sportivul, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.
23.01.2019   584 Accesări   
Tineri cu dizabilităţi: „Dacă eu pot, înseamnă că şi tu poţi!”
Cinci tineri cu nevoi speciale au participat la Talk Forumul – Autoreprezentare, propunându-şi să inspire societatea prin poveştile lor de viaţă. Discursurile acestora au scos în evidenţă probleme legate de accesibilitate, stereotipuri, prejudecăţi şi discriminare, transmite IPN.
17.11.2018   868 Accesări   
     
1 2 3 »»