Prima   |  Inițiative comunitare

Inițiative comunitare

Primăria municipiului Chişinău anunţă concurs pentru decorarea cu picturi murale a unui pasaj subteran
Primăria municipiului Chişinău anunţă concurs pentru decorarea cu picturi murale a galeriei pasajului subteran din bulevardul Constantin Negruzzi, sectorul centru al capitalei.
25.06.2019   73 Accesări   
Centrul istoric al capitalei va fi modernizat
Centrul istoric al capitalei va deveni un cartier model. Este vorba despre străzile Alexei Şciusev, Maria Cebotari, Mihail Kogălniceanu şi Sfatul Ţării. Primăria Chişinău îşi propune să ilumineze clădirile de importanţă istorică, să instaleze felinare, pavaj modern, dar şi să amenajeze mai multe locuri de parcare, relatează Moldova 1.
24.06.2019   55 Accesări   
     
Tehnologiile performante de educaţie în vizorul cadrelor didactice
Modelarea chimica a moleculelor în 3D, demonstrarea roboţilor în acţiune, prezentarea lecţiilor în tableta interactivă. Sunt doar câteva dintre tehnologiile performante de educaţie, explicate astăzi unui număr de aproape 600 de profesori din licee şi gimnazii din toată ţara, reuniţi la un workshop. Cadrele didactice au fost instruite de profesori universitari de la Universitatea de Stat din Tiraspol, relatează Mesager.
20.06.2019   49 Accesări   
Carențe de transparență în activitatea administrației publice locale
Autoritățile publice locale de nivelul II asigură un nivel scăzut al transparenței procesului de achiziții, aceasta rezumându-se la publicarea planurilor de achiziție. Acestea nu publică pe paginile web oficiale dările de seamă privind achizițiile publice de valoare mică și, respectiv, rapoartele trimestriale, semestriale și anuale privind monitorizarea executării contractelor de achiziție publică. Constatările se regăsesc într-o monitorizare prezentată miercuri, 19 iunie, de către Asociația Promo-LEX, transmite IPN.
19.06.2019   52 Accesări   
     
Marș pentru îmbunătățirea calității apei livrate în școlile și grădinițele din Chișinău
Problema calității apei din școli și grădinițe a fost în prim planul unei manifestații care a avut loc, pe 1 iunie, la Chișinău și la care au participat câteva zeci de persoane. Evenimentul, intitulat: „Apă curată = copil sănătos”, a fost organizat de mai multe grupuri civice, printre care „Părinți Solidari”, „Femei cu Idei” și Uniunea Elevilor din Moldova
02.06.2019   104 Accesări   
Destinaţiile turistice din capitală vor fi vizitate cu troleibuzul
Oaspeţii, dar şi locuitorii capitalei vor putea descoperi oraşul altfel. Din iulie, destinaţiile turistice din Chişinău vor putea fi vizitate cu troleibuzul. Ideea aparţine Asociaţiei Naţională pentru Turismul Receptor din Moldova (ANTRIM) şi Regiei Transport Electric Chişinău (RTEC). Călătoria va fi gratuită, relatează Mesager.
27.05.2019   217 Accesări   
     
„Loc de Dialog”: Sectorul de securitate are nevoie de implicarea femeilor
Sectorul de securitate are nevoie de implicarea femeilor, cele care pot soluţiona mai uşor anumite situaţii de conflict, iar pentru încurajare, dar şi combaterea stereotipurilor, acum un an, în Republica Moldova a fost lansat Planul Naţional de implementare a Rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU 1325 privind „Femeile, Pacea şi Securitatea”. Declaraţia a fost făcută de către conferenţiarul universitar al Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, Natalia Albu, în cadrul emisiunii „Loc de Dialog”.
22.05.2019   160 Accesări   
30 de tineri cineaşti se vor întrece în crearea spoturilor video motivaţionale pentru alegeri
30 de tineri cineaşti se vor întrece în crearea spoturilor video motivaţionale pentru alegeri. Tinerii, cu vârste între 18 şi 35 de ani, vor participa iniţial la un laborator de idei, unde vor învăţa tehnicile de creare a unui produs video şi vor afla mai multe despre procesul electoral. După aceasta, timp de o lună, vor crea propriile spoturi electorale. Câştigătorii se vor alege cu premii, iar spoturile lor vor fi difuzate în următoarea campanie electorală.
19.05.2019   128 Accesări   
     
Două troleibuze articulate, asamblate la Chișinău, vor circula pe linia 22
„Până la sfârșitul lunii septembrie, vom avea primele două troleibuze articulate noi, asamblate la Chișinău. Este o premieră pentru capitală”, a anunțat primarul interimar Ruslan Codreanu pe o rețea de socializare luni, 22 aprilie.
22.04.2019   278 Accesări   
Elevii din 11 şcoli studiază chimia, fizica şi matematică cu ajutorul noilor tehnologii
Mai pregătiţi pentru viitor. Elevii din 11 şcoli studiază chimia, fizica şi matematică cu ajutorul imprimantelor 3D, dronelor, laboratoarelor digitale şi a ochelarilor VR. Centrul Naţional de inovaţii digitale în educaţie „Clasa Viitorului” îşi propune să revoluţioneze educaţia prin tehnologie. Centrul va instrui anual peste 1000 profesori să utilizeze tehnologiile în educaţie.
19.04.2019   168 Accesări   
     
16 voluntari şi-au propus să contribuie la prevenirea corupţiei
16 tineri din diferite localităţi ale Moldovei, voluntari ai Centrului Naţional Anticorupţie, şi-au propus să contribuie la prevenirea corupţiei şi promovarea integrităţii prin metode inovative.
15.04.2019   203 Accesări   
Ziua Faptelor Bune, marcată a patra oară în Moldova
Mii de voluntari din toată ţara au profitat de timpul liber pentru a face o faptă bună. Ei au donat sânge, au salubrizat parcuri, au plantat flori şi au încercat să readucă zâmbetul pe chipul suferinzilor. Peste 100 de acţiuni de voluntariat au fost organizate în toată ţara.
14.04.2019   189 Accesări   
     
Turnul de Apă din Chișinău, deschis publicului spre vizitare și în zilele de sâmbătă
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău – Turnul de Apă este deschis publicului spre vizitare și în zilele de sâmbătă. Fără program vor fi zilele de duminică și luni. Decizia a fost luată după ce mai mulți părinți au invocat faptul că nu pot veni cu copiii la muzeu pentru că în zilele de sâmbătă și duminică acesta este închis, iar în timpul săptămânii sunt la muncă.
09.04.2019   268 Accesări   
Lisabona va ajuta Chişinăul să îmbunătăţească reţeaua de transport public şi pistele pentru biciclişti
Lisabona va ajuta Chişinăul să îmbunătăţească reţeaua de transport public şi pistele pentru biciclişti. Edilul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, a discutat astăzi cu primarul Capitalei Portugaliei, Fernando Medina despre planul de mobilitate urbană, la care lucrează în prezent.
20.03.2019   323 Accesări   
     
Chişinăuienii s-au mobilizat astăzi pentru a curăţa albia râului Bâc din capitală
Chişinăuienii s-au mobilizat astăzi pentru a curăţa albia râuleţului Bâc din capitală, dar şi a teritoriile din preajma mai multor bazine acvatice din Chişinău. Voluntarii au fost organizaţi municipalitate, cu sprijinul Asociaţiei Ecologiştilor. La acţiune s-au alăturat şi militarii Armatei Naţionale. Primăria Chişinău a asigurat ustensiilele necesare, dar şi transportul pentru evacuarea deşeurilor.
16.03.2019   211 Accesări   
Zeci de voluntari au făcut ordine în Parcul Râşcani
Zeci de tineri voluntari au curăţit parcul de deşeuri, au instalat panouri informative – totul sub ritmuri de muzică modernă. Voluntarii s-au adunat astăzi în Parcul Râşcani pentru a face un bine mediului înconjurător. De această dată, ei au avut parte şi de surprize. Organizatorii i-au servit cu ceai cald, cafea, dar şi frigărui, totul pentru a demonstra că distracţia în natură poate fi combinată şi cu ceva util.
10.03.2019   237 Accesări   
     
Voluntarii, despre reuşitele anului trecut
Uneori comunicarea şi un sfat bun ajută în situaţii de criză - de această părere sunt sute de tineri voluntari ai Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor din întreaga ţară, care oferă zilnic suport moral copiilor din familii dezavantajate, tinerilor cu dizabilităţi, pe care îi ajută să se dezvolte prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Şi asta prin implementarea unor proiecte sociale, ce aduc bucurie pe chipurile copiilor din familiile în care există mai multă tristeţe. Voluntarii au discutat despre reuşitele anului trecut şi proiectele de viitor.
17.02.2019   345 Accesări   
Preşcolarii din Găgăuzia vor fi asiguraţi cu manuale pentru a învăţa limba română
Un lot de carte pentru predarea limbii române a fost adus recent în UTA Găgăuzia. Acesta face parte dintr-un proiect susţinut de partenerii de dezvoltare, ce va permite preşcolarilor din autonomie să înveţe în paralel limba de stat şi cea găgăuză.
11.02.2019   356 Accesări   
     
Siguranţa copiilor în mediul online, ghid pentru părinţi
Părinţii, ai căror copii sunt activi pe reţelele sociale, sunt îndemnaţi să răsfoiască un ghid, cu sfaturi utile despre cum să-şi ajute copiii să rămână în siguranţă pe Internet. „Ghidul părintelui inteligent online” a fost creat de Centrul La Strada cu implicarea specialiştilor platformei siguronline.md.
08.02.2019   241 Accesări   
Trenul de pe cursa Chișinău – Iași va circula de trei ori pe săptămână
Trenul de pe cursa Chișinău – Iași (Socola), va circula de trei ori pe săptămână, în loc de două cum a fost până acum, începând cu 1 februarie, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al întreprinderii Calea Ferată din Moldova.
25.01.2019   354 Accesări   
     
1 2 3 4 5 6 7 »»