Prima   |  Inițiative comunitare

Inițiative comunitare

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
Peste 120 de specii rare de plante şi animale din Soroca şi Ştefan Vodă s-au ales cu paşapoarte
În premieră pentru Republica Moldova, raioanele Soroca şi Ştefan Vodă deţin instrumente valoroase de protejare a mediului: paşapoarte pentru speciile rare de plante şi animale, precum şi ghiduri ale habitatelor rare. Acestea, de rând cu ghiduri eco-turistice, au fost elaborate cu sprijinul proiectului PNUD „Integrarea priorităţilor de conservare a biodiversităţii în politicile de planificare teritorială şi practicile de utilizare a terenurilor din Moldova”, finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).
30.05.2018   354 Accesări   
„Pentru un oraş curat şi bine amenajat” - proiect de succes la Leova
Locuitorii din Leova, cei care au rămas acasă dar şi cei plecaţi peste hotare, s-au arătat dispuşi pentru a contribui la soluţionarea problemei achiziţionării unei autospeciale pentru colectarea, compactarea si transportarea deşeurilor. Astfel, în localitate a fost soluţionat problema deşeurilor. Pe 24 mai a avut loc licitația publică privind achiziționarea unei autospeciale. Astfel, proiectul „Pentru un oraș curat și bine amenajat”, elaborat de asociația băștinașilor din orașul Leova a ajuns la final. La suma de 15 mii de dolari oferită de Guvernul Elveției în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, membrii comunității și migranții au reușit să adauge trei mii de euro, iar autoritatea publică locală, 7500 euro.
30.05.2018   486 Accesări   
     
Una dintre dificultățile tinerilor este obținerea unui loc de muncă, studiu
Una dintre provocările cu care se confruntă tinerii din Moldova este dificultatea de a obține un loc de muncă. Tinerii mai menționează posibilitățile limitate de a iniția o afacere, dar şi incapacitatea de asigurare financiară a tinerii familii. Datele se conțin într-un sondaj prezentat la Conferinţa Națională a consiliilor raionale şi municipale de tineret, desfășurată vineri, 26 mai, la Chişinău, transmite IPN.
26.05.2018   427 Accesări   
Oamenii cu nevoi speciale trag un semnal de alarmă
Sunt diferiţi, dar egali. Oamenii cu nevoi speciale din ţară trag un semnal de alarmă asupra problemelor sistemice existente la nivel local în asigurarea respectării drepturilor lor. În acest sens, cu susţinerea promotorilor locali şi a parajuriştilor, a fost oferită asistenţă juridică primară la nivel local în peste 20 de localităţi din ţară. Acestea sunt rezultatele proiectului „Sprijinirea asistenţei juridice primare accesibile pentru persoane cu dizabilităţi din regiunile Moldovei”, făcute publice astăzi, relatează Mesager.
22.05.2018   357 Accesări   
     
Cetatea Soroca în itinerarul turistic internaţional
Cetatea Soroca ar trebui să devină o adevărată atracţie turistică pentru vizitatorii din afara ţării. Scopul urmează să fie atins drept urmare a implementării unui proiect moldo-francez de promovare a obiectivului. Acesta prevede elaborarea unor materiale informative, în câteva limbi, care vor fi distribuite peste hotare. Iniţiativa aparţine Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor care a semnat un acord în acest sens cu donatorii din Franţa, relatează Mesager.
21.05.2018   390 Accesări   
Premiere și tradiție la Noaptea Muzeelor
Ajunsă la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor se va desfășura în acest an pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal şi evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere şi anul acesta oferta culturală a muzeelor din Republica Moldova. Accesul în muzee va fi gratuit și va fi posibil până la ora 24.00. Pentru organizarea acestui eveniment, din bugetul de stat s-au alocat circa 80 de mii de lei. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 mai, de către Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării.
16.05.2018   370 Accesări   
     
Un serviciu în susținerea angajaților cu deficiențe de auz a fost lansat în Chișinău
Un serviciu de comunicare online în susținerea angajaților cu deficiențe de auz a fost lansat la Chișinău de către Asociația Surzilor. Echipamentul special pe care îl au la dispoziție le permite operatorilor – doi translatori autorizați în limbajul mimico-gestual – să faciliteze activitatea legată de locul de muncă al persoanelor cu deficiențe de auz. Totodată, serviciul vine și în ajutorul angajatorilor care au în subordine persoane cu deficiențe de auz.
15.05.2018   364 Accesări   
Centrul de găzduire şi orientare a persoanelor fără adăpost va fi extins
Centrul de găzduire şi orientare a persoanelor fără adăpost va a fi extins. Municipalitatea în cooperare cu o asociaţie obştească a elaborat un proiect de construcţie ce va fi realizat pe teritoriul Centrului de pe strada Haltei din capitală. Anunţul a fost făcut la şedinţa operativă de la Primărie de către şefa Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Sănătate, Irina Banova, relatează Mesager.
14.05.2018   331 Accesări   
     
Orăşelul European 2018, inaugurat la Chişinău
În Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a fost inaugurat astăzi, 12 mai, Orăşelul European 2018, începând cu ora 13:00. Astfel, toţi doritorii au ocazia de a cunoaşte tradiţiile, cultura şi valorile europene. Totodată, în cadrul Orăşelului European sunt prezentate informaţii despre asistenţa acordată din partea UE pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
12.05.2018   294 Accesări   
Ziua Mondială a Libertăţii Presei, marcată printr-un Marş al Solidarităţii
„Presă liberă şi o societate liberă”, au scandat zeci de jurnalişti şi membri ai societăţii civilă în timpul Marşului Solidarităţii, care a dat startul Zilelor Libertăţii Presei în Moldova. Participanţii au mers la Parlament, la Reşedinţa de Stat, la Guvern şi în final la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA). De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, jurnaliştii au pichetat instituţiile de stat pentru a-i informa pe oficiali despre problemele lor, relatează Mesager.
03.05.2018   371 Accesări   
     
Copiii se pot înscrie la tabăra de vară Energel
Proiectul european Energie şi Biomasă lansează concursul de selectare a 30 de tineri din regiunea de sud a Republicii Moldova, inclusiv UTA Gagauz Yeri, pentru participare la cea de-a patra ediţie a taberei de vară Energel, ce se va desfăşura în perioada 6 - 16 iunie curent.
04.05.2015   1694 Accesări   
Sărbătoare câmpenească la Cotova
„Nu există viitor fără trecut”, acesta este genericul sărbătorii câmpeneşti, ce a avut loc la Cotova, Drochia. Un popas la Muzeul Fermierului a făcut parte din programul acţiunii.
26.05.2014   1609 Accesări   
     
Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au învăţat împreună să dezvolte afaceri
42 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au făcut schimb de experienţă şi au stabilit relaţii de colaborare în cadrul unei conferinţe organizată la Tiraspol, în perioada 22-23 mai, de către Camera de Comerţ şi Industrie din Tiraspol, în parteneriat cu AXA Management Consulting.
23.05.2014   1892 Accesări   
Autorităţile încurajează absolvenţii orfani să-şi continue studiile la facultate
Elevii cu statut de orfan, care urmează să susţină în acest an examenele de bacalaureat, au fost asiguraţi că vor obţine locuri subvenţionate de către stat în universităţi şi cazare gratuită în căminele acestora.
21.05.2014   1562 Accesări    IPN  
     
Monumente de arhitectură distruse vor reapărea pe străzile din Chişinău
Hotelul „Palace”, Biserica Luterană, Şcoala Eparhială de Fete şi Farmacia „Cogan”, monumente de arhitectură rămase astăzi doar în memoria celor vârstnici, vor fi pictate pe gardul din spatele Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice, în apropierea Complexului arhitectural „Rotonda” şi a scării cascadă din parcul „Valea Morilor”.
15.05.2014   1475 Accesări   
Ziua Familiei marcată în Moldova pe parcursul unei săptămâni
În perioada 11-17 mai 2014, în Republica Moldova al şaselea an consecutiv, va fi consemnată Ziua Internaţională a Familiei. Scopul evenimentului este să sublinieze importanţa familiei şi a valorilor familiei şi să sensibilizeze societatea, opinia publică şi factorii de decizie cu privire la problemele cu care se confruntă în prezent instituţia familiei şi să încurajeze soluţii practice pentru depăşirea lor, transmite IPN.
10.05.2014   1458 Accesări   
     
В Смоленске создаётся Ассоциация председателей Советов многоквартирных домов
Гражданские активисты в сфере ЖКХ решили объединить свои усилия, опыт и знания.
03.05.2014   3273 Accesări    Светлана Воеводина