Prima   |  Apropo | Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

27.06.2014   1985 Accesări  
Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost semnat astăzi la Bruxelles de Premierul Iurie Leancă, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 
 

La eveniment au fost prezenţi şefi de state şi de guverne din cele 28 de ţări membre ale UE, care la fel şi-au pus semnătura pe document. Înainte de semnare Herman Van Rompuy a declarat că acest Acord de Asociere este un punct de început care va întări relaţiile ţării noastre cu comunitatea europeană.

Şi Jose Manuel Barroso a afirmat că documentul este un angajament solid pentru a susţine fiecare pas al ţării noastre în transformarea într-un stat democratic şi prosper şi este cel mai ambiţios proiect al UE din ultimul timp.

"Integrarea europeană ne va face mai puternici", a accentuat Prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă.

Preşedintele Parlamentului Igor Corman a declarat anterior că va propune săptămîna viitoare în Legislativ ratificarea Acordului de Asociere, procedură pe care urmează să o parcurgă şi organele legislative ale celor 28 de state membre ale UE.

După ceremonia de semnarea, Iurie Leancă va avea la Bruxelles întrevederi separate cu mai mulţi oficiali europeni, printre care Comisarul European pentru Afaceri Interne Cecilia Malmström, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Catherine Ashton şi cu Jean-Claude Juncker, candidatul Partidului Popular European la şefia Comisiei Europene.

Acordul de Asociere, care include şi Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, a fost parafat la Vilnius în toamna anului trecut.

Tot astăzi, alături de Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat la Bruxelles Acorduri de Asociere cu UE.