Prima   |  Apropo | Proiect nou în Chişinău: Blocuri locative cu sistem de încălzire geotermal

Proiect nou în Chişinău: Blocuri locative cu sistem de încălzire geotermal

06.11.2014   4491 Accesări  
Căldura pământului poate ajunge şi în apartamente. Facturile pentru energia termică vor fi de două ori mai mici. Un proiect inovativ de implementare a sistemelor geotermale în blocuri de locuit va fi aplicat la Chişinău, în următorii doi ani. Proiectul aparţine unei companii de construcţii şi este unic în Europa. Pompele termice au început deja să fie instalate în fundamentul unui viitor complex de blocuri din sectorul Ciocana al capitalei.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 
 

Căldura va fi captată de un sistem de ţevi de plastic îngropate în pământ, prin care va trece un fluid. În timpul iernii fluidul va prelua căldura pământului și o va transporta în clădire. iar în timpul verii, procesul va fi inversat, excesul de căldură va fi dispersat în pământ.

„Sondele la moment care sunt aici amplasate sunt la adâncimea de 100 de metri. Datorită faptului că agentul termic este de 40 de grade, în casă nu vor fi utilizate radiatoare, iar încălzirea va fi efectuată strict prin podea caldă”, explică inginerul Tudor Dudca.

Astfel, atât iarna, cât şi vara, locatarii blocului se vor bucura de o temperatura confortabilă. Proprietarul blocurilor spune că apartamentele nu vor fi mai scumpe decât cele cu încălzire obişnuită.  

Încălzirea prin sisteme geotermale este practicată de ani buni atât la noi în ţară, cât şi în ţările europene, doar în cazul caselor la sol. Ideea de a implementa sistemul în clădiri mari este una ambiţioasă, însă nu e imposibilă, spun experţii străini. 

Costul proiectului este de 77 milioane de euro. Primele 400 de apartamente cu astfel de încălzire urmează să fie date în folosinţă în anul 2016.