Prima   |  Apropo | OIM a reluat două proiecte dedicate migranţilor care vor să revină acasă

OIM a reluat două proiecte dedicate migranţilor care vor să revină acasă

05.12.2014   1933 Accesări  
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a reluat două proiecte-pilot, implementate în perioada 2010-2012. Unul este destinat absolvenţilor moldoveni care şi-au făcut studiile la universităţile de peste hotarele ţării, iar celălalt proiect este destinat cercetătorilor moldoveni aflaţi peste hotarele republicii. Beneficiile de care se pot bucura conaționalii noștri, care își doresc să revină acasă, au fost explicate de către Ghenadie Crețu, coordonator de proiecte al Organizației Internaționale pentru Migrație, pentru emisiunea „Scrisori pentru acasă”, realizată de Oxana Gherman-Roșca.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 
 

Programul destinat tinerilor absolvenți vizează persoanele care au beneficiat de studii de licență, masterat, doctorat peste hotarele Republicii Moldova.

„Ne propunem să îi aducem aici pentru stagii sau pentru angajare și le oferim suport sub formă de achitarea biletului de revenire și un supliment la salariu pe parcursul celor șase luni. Dincolo de suportul financiar, oferim susținere în domeniul identificării acelor locuri de muncă potrivit competențelor. De asemenea, a fost luat în calcul și disponibilitatea angajatorilor de a integra în cadrul colectivului tinerii ambițioși cu deprinderi de peste hotare. Vorbim aici atât de sectorul public, cât și privat” a explicat Ghenadie Crețu.

Reprezentatul OIM a spus că, în perioada 2010-2012, 42 de tineri migranți au fost beneficiarii proiectului. Potrivit lui Ghenadie Crețu, până în prezent, la programul „Revenirea Tinerilor” au aplicat tineri care și-au făcut studiile în România, Franța, Marea Britanie, Italia, Danemarca, Letonia, Federația Rusă, Belgia, Ungaria, Spania, China și Ucraina, SUA, Belgia, Bulgaria, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Portugalia, Republica Cehă. Ghenadie Crețu a spus că, odată cu relansarea proiectului, 38 de tineri au primit sprijinul OIM și au fost ajutați să își găsească locuri de muncă, iar alte 16 persoane urmează să primească acest suport.

„În această rundă vom oferi suport unui număr mai mare de tineri, de până la 54 de participanți, nu e o cifră prea mare, dar programul are o valoare inclusiv simbolică. Noi încercăm să promovăm istorii de succes, să combatem stereotipul și ideea că tinerii nu au viitor în Republica Moldova, că nu există modalități de a aplica ambiția de realizare la tine în țară. Speranța noastră este că asemenea proiecte vor fi extinse și reluate de către Guvern pentru a fi permanente ” a declarat reprezentantul OIM.

Managerul de proiecte OIM a declarat pentru Radio Moldova că există un set de criterii în baza cărora este efectuată selecția, „eligibili pentru program sunt tinerii cu vârsta de până la 35 de ani, reveniți în Moldova nu mai devreme de 1 martie anul curent, tineri care au studii de licență sau master peste hotare. „Aplicăm regula „Primul veni-primul servit”, a spus Ghenadie Crețu.

Al doilea program extins, ține de savanții moldoveni și cercetătorii moldoveni aflați peste hotarele țării. „În cazul lor, ne propunem să îi aducem pentru perioade mai scurte, de două săptămâni, pentru a realiza aici lucrări de laborator, împreună cu sectorul de cercetare și dezvoltare din Republica Moldova” a relatat Ghenadie Crețu.