Prima   |  Afirmații ale experților | Moldova ocupă locul 102 din 177 de ţări după Indicele Percepţiei Corupţiei

Moldova ocupă locul 102 din 177 de ţări după Indicele Percepţiei Corupţiei

04.12.2013   3753 Accesări   IPN
Republica Moldova a înregistrat în 2013 un scor al Indicelui Percepţiei Corupţiei (IPC) de 35 puncte, plasându-se pe locul 102 din 177 de ţări incluse în clasamentul lansat de Transparency International din Berlin. În anul 2012, Moldova ocupa locul 94 din 178 de ţări, transmite IPN.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

 
 

La calcularea Indicelui Percepţiei Corupţiei se iau în consideraţie opiniile experţilor privind corupţia în sectorul public. Indicele este apreciat la o scară de la 0 până la 100 de puncte, unde „0" semnifică cel mai înalt, iar „100" - cel mai jos nivel al perceperii corupţiei.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Transparency International Moldova, la estimarea IPC 2013 pentru Republica Moldova au fost utilizate 8 surse. Rezultatele monitorizării au arătat că în 2013 în Moldova au fost pornite mai multe dosare de rezonanţă pe fapte de corupţie împotriva unor demnitari. Însă, întrucât acestea au avut conotaţie politică şi au rămas fără finalitate, populaţia nu le-a perceput ca o îmbunătăţire în combaterea corupţiei.

Corupţia în sectorul public, în special în domeniul justiţiei, poliţiei, precum şi în partidele politice rămâne una dintre cele mai mari provocări din lume. Mai mult de două treimi din cele 177 de ţări incluse în clasamentul IPC 2013 au un scor mai mic de 50 puncte, ceea ce denotă existenţa problemelor în prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

Media IPC 2013 pentru ţările UE este de 63 puncte, pentru SUA - 73 puncte, pentru ţările CSI - 26 puncte. Printre ţările cu o evoluţie pozitivă a IPC faţă de anul precedent se remarcă Estonia, Lituania, Croaţia, iar de cealaltă parte este Siria, Spania, Slovenia, Australia, Islanda. În fruntea clasamentului sunt Danemarca şi Noua Zeelandă, cu scoruri egale de 91 puncte, iar la coadă sunt Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia, fiecare cu doar 8 puncte înregistrate.

Imagine: IPN @ Dan Guţu

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney