Prima   |  Social | A fost lansat un proiect de dezvoltare a unei reţele naţionale de servicii de îngrijire paliativă

A fost lansat un proiect de dezvoltare a unei reţele naţionale de servicii de îngrijire paliativă

26.04.2018   400 Accesări  
Hospices of Hope Moldova a lansat proiectul pilot de dezvoltare a unei reţele naţionale de servicii de îngrijire paliativă în Republica Moldova. Astfel, vor fi oferite servicii de îngrijire paliativă de calitate persoanelor care suferă de boli incurabile, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Şase milioane de euro pentru valorificarea potenţialului migraţiei în Moldova
12.02.2019   41 Accesări   
Start campaniei de informare „Un adolescent informat este protejat”
07.02.2019   36 Accesări   
 
 

Asociația Obştească ,,Aripile Speranței” din raionul Orhei prestează servicii de îngrijiri paliative din anul 2014. Directorul organizaţiei neguvernamentale, Victoria Tintiuc, spune că echipa întâmpină mai multe dificultăți, fapt ce nu-i permite să ajungă la fiecare bolnav.

„Necesitatea acestui serviciu este destul de mare. Sunt peste trei mii de pacienţi doar cu boli oncologice, înregistraţi în raionul Orhei. O mare parte dintre ei au nevoie de îngrijire paliativă”, a menţionat Victoria Tintiuc.

Potrivit directorului executiv Hospices of Hope Moldova, Raluca Muntean, în cadrul proiectului pilot, echipele mobile de servicii de îngrijire paliativă, care include un medic, un asistent medical, un asistent social și un psiholog, vor beneficia de instruire în îngrijire paliativă și vor primi automobile și un suport financiar lunar pentru medicamente, transport, consumabile și utilități.

„Sunt integrate trei echipe mobile din raioanele Orhei, Ocniţa şi Soroca. În cadrul acestui proiect, persoanele care prestează aceste servicii vor fi instruite privind îngrijirea paliativă. Aceste echipe mobile vor primi automobile, li se va acoperi pe o perioadă îndelungată cheltuielile pentru medicamente şi pentru utilităţi. Din iunie vor fi integrate încă două echipe mobile. Sperăm să fie un model şi pentru alte raioane”, a declarat Raluca Muntean.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Rodica Scutelnic, dezvoltarea serviciilor paliative în Republica Moldova rămâne o prioritate pentru autorități.

„Măsurile întreprinse de către Guvern până în prezent încă nu au atins acea acoperire universală de servicii medicale de care ar avea nevoie aceşti pacienţi. În acest sens susţinem iniţiativa în domeniul dezvoltării reţelei de servicii de îngrijiri paliative”, a spus Rodica Scutelnic.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt peste 25 de mii de persoane care suferă de boli incurabile.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney