Prima   |  Social | Durabilitatea financiară a ONG-urilor din Moldova, discutată la o conferinţă regională

Durabilitatea financiară a ONG-urilor din Moldova, discutată la o conferinţă regională

16.05.2018   378 Accesări  
Legea 2%, creditele nerambursabile din partea ministerelor, donaţiile din partea persoanelor fizice sau întreprinderile sociale ar putea servi drept surse alternative şi durabile de finanţare pentru organizaţiile societăţii civile, pentru ca acestea să-şi poată continua activitatea. De această părere sunt reprezentanţii societăţii civile, care au participat astăzi la o conferinţă regională privind durabilitatea financiară. La eveniment au participat experţi din Croaţia, Slovacia, Ucraina, România, care au împărtăşit participanţilor experienţa lor în domeniul antreprenoriatului social şi filantropiei, relatează Mesager.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Şase milioane de euro pentru valorificarea potenţialului migraţiei în Moldova
12.02.2019   41 Accesări   
Start campaniei de informare „Un adolescent informat este protejat”
07.02.2019   36 Accesări   
 
 

Durabilitatea financiară este un subiect important pentru majoritatea organizaţiilor societăţii civile din Moldova, a căror finanţare, circa 80%, este din surse străine. Deputaţii, dar şi experţii afirmă că societatea civilă este un pilon fundamental în dezvoltarea unei societăţi democratice, iar ca ONG-urile să fie eficiente și independente este vital ca acestea sa aibă acces la mai multe surse de finanțare.

„Pe parcursul anilor în Republica Moldova au fost adoptate şi elaborate mai multe mecanisme de suport pentru organizaţiile neguvernamentale. Este vorba despre Legea 2 % din impozitul pe venit, care pot persoanele să le direcţioneze către anumite entităţi. La fel Legea cu privire la antreprenoriatul social, filantropia care este reglementată”, a declarat președinta comisiei parlamentare protecției sociale, sănătate și familie, Valentina Buliga.

„Trebuie să dezvoltăm capacităţile noastre interne de a răspunde la aceste două provocări, în special de 2 % sau antreprenoriatul social. Ca să atragem mai mulţi doritori de a redirecţiona aceste 2% către societatea civilă, într-un fel să fim mai deschişi, mai transparenţi, căci asta este una din problemele sectorului asociativ care de foarte mulţi ani persistă”, a declarat directorul executiv centrului Contact, Serghei Neicovcen.

Conferinţa regională este susţinută de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi de Uniunea Europeană. Timp de 5 ani, USAID prin proiectul Parteneriate pentru o Societate Civila Durabilă în Moldova  a colaborat cu peste 250 de ONG-uri din Moldova, în vederea consolidării managementului financiar.

„Moldova deja a întreprins o serie de măsuri pentru a îmbunătăţi sustenabilitatea financiară. Vorbim aici de adoptarea mecanismului 2 %, când cetăţenii au posibilitatea să redirecţioneze o parte din impozitul pe venit spre ONG-uri. Un alt mecanism este legea care permite societăţii civile să creeze întreprinderi sociale, pentru a genera venit suplimentar. Un mecanism care lipseşte la moment este adoptarea unei legi pentru organizaţiile non-guvernamentale şi această lege privind organizaţiile necomerciale a fost deja votată în prima lectură la Parlament, noi sperăm să treacă şi a doua lectură, astfel încât organizaţiile non-guvernamentale să aibă toate mecanismele la dispoziţia lor pentru a fi sustenabile. Îmbunătăţirea cadrului legal creează un mediu favorabil si transparent pentru organizaţiile neguvernamentale şi le oferă posibilitatea să-şi exercite pe deplin dreptul lor la asociere”, a declarat șeful misiunii USAID în Moldova, Karen Hilliard.

Reamintim că îndată de 9 iunie în Grădina Publică Ştefan cel Mare va fi organizat Târgul ONG-urilor, care va aduna peste 40 de organizaţii non-guvernamentale din toată ţara. ONG-urile participante vor informa publicul despre realizările lor şi vor prezenta cetăţenilor oportunităţile de voluntariat şi de sprijinire prin mecanismul de desemnare procentuală 2%.

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 11.400 de organizații neguvernamentale, dintre care doar 200 sunt cele mai active.

 

 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney