Prima   |  Social | Femeile trebuie să ia parte la procesul de luare a deciziilor, declaraţie

Femeile trebuie să ia parte la procesul de luare a deciziilor, declaraţie

13.08.2018   188 Accesări  
Femeile trebuie să aibă statut egal cu cel al bărbaţilor şi trebuie să fie parte a procesului decizional. Prevederea se conţine în Rezoluţia 1325 a Consiliului de securitate al ONU. Despre Planul Naţional de Acţiuni privind implementarea Rezoluţiei s-a discutat astăzi la seminarul internaţional „Femeia, Pacea şi Securitatea”, desfăşurat la Chişinău. Participanţii au analizat bunele practici la nivel global, dar şi conflictele din regiunile lor.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
ONU susţine la Tiraspol programe în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi
04.12.2019   63 Accesări   
Campanie de promovare a abilităților copiilor cu nevoi speciale
25.11.2019   85 Accesări   
 
 
Rezoluţia prevede extinderea rolului şi contribuţiei femeilor, în special în rândul observatorilor militari, ai poliţiei, reprezentanţilor pentru drepturile omului, dar şi cei ai personalului umanitar. Secretarul de stat Dorin Purice a menţionat că unul dintre obiectivele Ministerului Afacerilor Interne este ca în 2020 să avem în cadrul Poliţiei nu mai puţin de 20% femei, iar o parte din ele să ocupe funcţii de conducere.

„Există cazuri de discriminare a femeilor, mai ales în domeniile de business, în domeniile private de activitate. Au fost înregistrate diferenţe la plata salariilor, salariile femeilor fiind mai mici decât ale bărbaţilor. Este important să oferim femeilor şanse egale să avanseze în funcții şi aici nu este destul doar să angajăm mai multe femei, este foarte important să existe un sistem de management al resurselor umane, care să nu admită discriminarea pe bază de gen”, a menționat Dorin Purice.

Obiectivul general al Rezoluţiei se referă la promovarea egalităţii de gen în sectorul de securitate şi apărare, identificându-se şi problemele care există în Republica Moldova privind rolul femeii în societate.

„Rezoluţia 1325 oferă mandat guvernelor de a asigura că toate femeile sunt parte a procesului de luare a deciziilor, privitor la aspectele legate de pace şi securitate în toate statele membre ale ONU, inclusiv la nivel de comunităţi care sunt afectate direct de conflicte”, a specificat coordonatorul internațional GNWP (Global Network of Women Peacebuilders), Mavic Cabrera-Balleza.

„Femeia este cea care poate să ocupe atât rolul de ministru, dar şi rolul de mamă şi soţie, de aceea, femeia trebuie să aibă oportunităţi, iar această Rezoluţie se referă în primul rând la oportunităţi. Femeia trebuie să aibă acces în procesul de luare a deciziilor, pentru că foarte multe activităţi şi însăşi viaţa socială, viaţa politică, viaţa economică depinde foarte mult şi de femeie, ea fiind un participant activ”, a opinat directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru.

„Acolo unde sunt femeile, există mai puţină corupţie, există mai multă izbândă, mai mult succes în negocieri și în soluţionarea paşnică a conflictelor”, a punctat directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare NATO, Elena Mârzac.

„Să nu uităm că femeile reprezintă 51% din populaţie şi atunci prezenţa lor în aceste sisteme, în aceste sectoare este extrem de importantă şi vorbeşte despre credibilitatea şi legitimitatea sistemului”, a spus președinta organizației non-guvernamentale „Gender-Centru”, Valentina Bodrug-Lungu.

Rezoluţia 1325 a fost adoptată unanim de către Consiliul de Securitate al ONU în anul 2000 şi este primul document internaţional care evidenţiază impactul conflictelor asupra femeilor, recunoscând rolul acestora în instaurarea păcii şi asigurarea securităţii.
Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney