Prima   |  Social | La Chișinău a avut loc ședința Comitetului Coordonator Deschis privind Drepturile Omului

La Chișinău a avut loc ședința Comitetului Coordonator Deschis privind Drepturile Omului

08.08.2018   170 Accesări  
Ședința Comitetului Coordonator Deschis privind Drepturile Omului și studierea Drepturilor Omului, la care au participat cadre didactice și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale de pe malurile drept și stâng ale Nistrului, s-a desfășurat la Chișinău.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
ONU susţine la Tiraspol programe în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi
04.12.2019   63 Accesări   
Campanie de promovare a abilităților copiilor cu nevoi speciale
25.11.2019   85 Accesări   
 
 

La eveniment, reprezentanta UN Women, Elena Rațoi, a prezentat date statistice privind numărul femeilor implicate în politică. Participanții au fost surprinși să afle că cea mai mare pondere a femeilor în Parlament a fost înregistrată în țara africană Rwanda.

Reprezentanta Biroului Avocatului Poporului din Moldova, Svetlana Rusu, a declarat că misiunea principală a Avocatului Poporului este de a depista cazurile de încălcare a drepturilor omului și de a formula recomandări autorităților responsabile pentru a înlătura aceste încălcări, de a monitoriza respectarea drepturilor și libertăților omului în Moldova și de a emite recomandări pentru eliminarea încălcărilor. Acesta mai examinează plângerile reclamanților cu privire la abuzurile comise de organele de stat, de șefii instituțiilor private, care încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor.

Ulterior, președintele Asociației Culturii bulgare „Rodoliubeț“ (Parcani), Andrei Nikolaev, a remarcat faptul că „libertatea noastră este realizabilă numai în contextul drepturilor pe care le avem și dacă nu avem drepturi, atunci este imposibil să vorbim despre libertate”.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul ședinței au fost anunțate ONG-urile câștigătoare din cadrul concursului de subgranturi. Programul a fost realizat de Institutul pentru Democrație, prioritatea lui fiind acordarea de granturi pentru activități comune ale ONG-urilor de pe cele două maluri ale Nistrului (în parteneriat cu instituțiile de învățământ sau pentru instituțiile de învățământ) în domeniul educației pentru drepturile omului. Toate proiectele au fost depuse din numele parteneriatelor formate din cel puțin două organizații, câte una de pe fiecare mal al râului Nistru.

Invitatul de onoare al Comitetului a fost Fabien Schaeffer, membru al Departamentului de proiecte și cooperare tehnică al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Acesta a menționat importanța pentru Moldova a implementării proiectelor de consolidare a măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului, evidențiind practicabilitatea proiectelor susținute de Institutul pentru Democrație.

Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Democrație împreună cu Asociația Culturii Bulgare ”Rodoliubeț” (satul Parcani din stânga Nistrului) și Centrul pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Femeilor Tinere. Evenimentul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de măsuri de consolidare a încrederii (CBM IV), și cofinanțat de Guvernul Suediei și UN Women în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor).

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney