Prima   |  Social | Incluziunea persoanelor cu abilităţi reduse în mediul antreprenorial rămâne o problemă pentru Moldova, concluzii

Incluziunea persoanelor cu abilităţi reduse în mediul antreprenorial rămâne o problemă pentru Moldova, concluzii

16.09.2018   491 Accesări  
În Republica Moldova în sens practic lipsesc mecanismele de susţinere a antreprenorilor în rândul persoanelor cu abilităţi reduse, deşi aceste grupuri sunt destul de reprezentative şi o parte din aceste persoane dispun de potenţial antreprenorial. Concluzia a fost făcută în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Antreprenor cu dizabilităţi - un potenţial nevalorificat pentru economia naţională”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Comunitatea UE marchează Ziua Europei
09.05.2019   52 Accesări   
Tot mai puţini copii se nasc în Moldova
29.04.2019   91 Accesări   
 
 
Autoritățile susțin că un impediment în acest sens ar fi atitudinea reticentă a societății față de persoanele cu necesități speciale.
„60 la sută dintre persoane cu abilități reduse din Republica Moldova locuiesc în mediul rural, iar una din șase are grad sever de dizabilitate. Astfel peste 90% din persoanele cu necesități speciale din țara noastră sunt apte de muncă, arată datele statistice. Totuși antreprenorii cu dizabilitați, rămân un potențial nevalorificat pentru economia națională, a menționat, coordonatoarea rezidentă a ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva.

„Lipsa programelor de instruire în domeniul antreprenorial, insuficiența finanțelor și atitudinea rezervată a societății față de persoanele cu abilități reduse, sunt principalele probleme cu care se confruntă persoanele cu necesități speciale atunci când vor să-și inițieze o afacere, a menționat doctorul în economie Valentina Veveriţa.

Și președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga, a remarcat că țara noastră mai are de lucrat la capitolul schimbării de atitudine a societății față de persoanele cu abilități reduse.
Potrivit datelor statistice în Republica Moldova sunt circa 182 de mii de persoane cu abilități reduse, ceea ce constituie a cincea parte din populația țării.
Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney