Prima   |  Social | În R. Moldova se desfășoară Campania națională antidrog „Alege Viața!”

În R. Moldova se desfășoară Campania națională antidrog „Alege Viața!”

09.11.2018   276 Accesări  
Peste 50 de persoane din țara noastră mor anual din cauza consumului de droguri. Datele au fost prezentate astăzi în cadrul lansării campaniei naționale antidrog „Alege Viața!”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
La Chișinău a fost lansată o școală de consiliere
12.12.2019   88 Accesări   
ONU susţine la Tiraspol programe în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi
04.12.2019   87 Accesări   
 
 

În cadrul unei conferințe de presă, șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari, a prezentat un spot social ce arată consecințele fatale ale consumului substanțelor narcotice. „Campania are scopul de a sensibiliza societatea privind consumul drogurilor de tip nou. În grupurile de risc se regăsesc adolescenții cu vârstele de 14, 15 și 16 ani. În Republica Moldova cel mai consumat tip de drog este canabisul, însă, în ultimii trei ani, s-a extins consumul drogurilor de tip nou - cele etnobotanice. Astfel, întrebuințarea acestora a crescut de la 1% în anul 2016 la 13% în anul 2018. Totodată, dacă în anul 2017 au fost ridicate 2 kg de droguri etnobotanice, anul acesta numărul acestora a crescut până la 5 kg”, a spus Pânzari.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Dorin Purice, a subliniat că spotul antidrog va fi difuzat de televiziuni, în orele de vârf, și în cinematografe, înainte de prezentarea filmelor.

„Consumul de droguri are consecințe grave. Substanțele narcotice nu reprezintă doar problema consumatorilor, ci a întregii societăți. Împreună ne-am angajat să prevenim consumul și traficul de droguri, întrucât ne dorim să găsim soluții viabile pentru această problemă. Din păcate nu există o cifră exactă care reflectă numărul exact al consumatorilor din țara noastră, de aceea putem face doar evaluări aproximative. În continuare ne propunem reducerea cererii și ofertei de droguri pe piața internă, reducerea riscurilor consumului de droguri, a supradozajului și a bolilor ce pot fi provocate de consumul substanțelor narcotice”, a afirmat Dorin Purice.

Constatările arată că, de cele mai multe ori, consumatorii de droguri au deficit de comunicare, și-au abandonat familiile, fac abuz de alcool, prezintă dereglări psihice și traume psihologice.

„Prevenirea consumului de substanțe narcotice este primordială. În prezent, există mai multe servicii disponibile pentru consumatorii de droguri, mă refer la centrele prietenoase tinerilor și servicii de reabilitare psiho-socială. Datele arată că, anual, circa 300 de persoane beneficiază de programele de reabilitare. Totodată, circa 36% din consumatori folosesc droguri injectabile, iar 59% întrebuințează drogurile de inhalare sau cele etnobotanice. Majoritatea consumatorilor au vârste de peste 30 de ani, iar rata celor cu vârstele de aproximativ 16 ani este de sub un procent”, a menționat secretarul de stat al ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gâlca.

Concluziile specialiștilor arată că un singur consum de droguri poate duce la dependență. Substanțele acționează sistemul nervos și provoacă agresivitate, psihoze și halucinații. Drogurile noi sunt cele în cazul cărora testul de laborator nu poate să constate consumul. Răspândirea rapidă a acestora are loc din cauza accesibilității și metodelor noi de vânzare.

Datele oficiale arată că, în Republica Moldova, numărul consumatorilor de droguri este de circa 12 mii, însă numărul real al acestora ar fi de 10 ori mai mare. Totodată, cifrele oficiale arată că în țara noastră există aproximativ 80 mii de persoane care au consumat cel puțin o dată substanțe narcotice.

Campania națională antidrog „Alege Viața!” va avea o durată de jumătate de an și este desfășurată cu suportul financiar al UNICEF Moldova și din sursele Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney