Prima   |  Social | În R. Moldova a fost marcată Ziua Științei

În R. Moldova a fost marcată Ziua Științei

10.11.2018   284 Accesări  
36 de instituții de cercetare din țară au participat la cea de-a VIII-a ediție a Zilei Științei, care s-a desfășurat astăzi, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Cu această ocazie, aici a fost improvizat un ”orășel al Științei”, în cadrul căruia au avut loc mai multe activități educativ.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
La Chișinău a fost lansată o școală de consiliere
12.12.2019   88 Accesări   
ONU susţine la Tiraspol programe în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi
04.12.2019   87 Accesări   
 
 

În mesajul său de salut, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Elena Belei, a remarcat interesul crescând al populației de toate vârstele față de cercetările și descoperirile științifice, mulțumindu-le totodată partenerilor pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului. „Știința este extensia și dezvoltarea supremă a gândirii critice, atât de indispensabilă unei societăți moderne. De aceea mă bucură prezența în număr atât de mare a copiilor și tinerilor interesați de tot ceea ce înseamnă știință și progres”, a subliniat Elena Belei. În context, secretarul de stat și-a exprimat întreaga admirație pentru comunitatea științifică din R. Moldova, apreciind efortul depus de fiecare cercetător la dezvoltarea domeniilor științei și inovării.

În cadrul ,,orășelului Științei” au fost organizate flash-moburi, jocuri interactive online, master-classuri, lecții publice, expoziții de carte, de artă plastică și decorativă, de echipamente științifice. De asemenea, cei interesați de experimente inedite au fost martorii transformării energiei solare în energie electrică, copiii au avut posibilitatea de a programa Roboții Lego MindStarm, de a descoperi corpul uman prin intermediul filmulețelor video etc. În același timp, amatorii de sport au participat la demonstrații de atletism și testare a echipamentului de chinetoterapie.

O expoziție bogată și variată  a realizărilor științifice din perioada 2017-2018 a prezentat Institutul Național de Cercetări Economice (INCE). În alocuțiunea sa, directorul  INCE,  Alexandru Stratan a subliniat că cercetarea economică este orientată spre un sistem bazat pe performanță științifică și potențial competitiv, pledând pentru transformarea cercetării-dezvoltării și inovării într-un factor de relansare economică a Republicii Moldova.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul Naţional de Cercetări Economice,  Institutul de Zoologie, Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie, Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Institutul de Geologie şi Seismologie  și alte instituții cu suportul Uniunii Europene prin Programul-cadru al UE pentru cercetare şi inovare (2014-2020) Orizont 2020.

Ziua Științei a fost instituită printr-o hotărâre de guvern în anul 2010, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a fost proclamată la 2 noiembrie 2001 de către UNESCO.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney