Prima   |  Social | Tații cu patru sau mai mulți copii pot beneficia de asigurarea medicală gratuită

Tații cu patru sau mai mulți copii pot beneficia de asigurarea medicală gratuită

18.01.2019   265 Accesări  
Tații care au patru sau mai mulți copii vor putea beneficia de asigurare medicală gratuită. Curtea Constituțională a stabilit astăzi că prevederile legale, care le permiteau doar mamelor cu patru sau mai mulți copii să beneficieze de asigurare medicală din partea guvernului, sunt contrare Constituției, informează MOLDPRES.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   223 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   224 Accesări   
 
 

Potrivit Curții, faptul că acest drept nu era prevăzut și pentru tați, încalcă articolele 16 și 47 din Constituție, care garantează principiul egalității în fața legii și a autorităților publice și, respectiv, dreptul la asistență și protecție socială.

Curtea a menționat că progresul egalității între sexe reprezintă astăzi un scop major în rândul statelor membre ale Consiliului Europei și doar motive foarte puternice pot justifica un tratament diferențiat pe criteriu de gen.

Hotărârea a fost pronunțată după ce Curtea a examinat o sesizare depusă de mai mulți deputați, care au remarcat un tratament discriminatoriu între mamele și tații care îngrijesc patru sau mai mulți copii. 

Hotărârea Înaltei Curți este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney