Prima   |  Social | Violenţa în rândul elevilor vine din mediul în care sunt crescuţi, opinii

Violenţa în rândul elevilor vine din mediul în care sunt crescuţi, opinii

31.01.2019   305 Accesări  
Peste 4500 de cazuri de violenţă asupra copilului au fost raportate de către angajaţii din sistemul educaţional în primul semestru de învăţământ. Datele au fost prezentate în contextul Zilei Internaţionale a nonviolenţei în şcoală. Motivele din care se iscă dispute între elevi sunt de cele mai dese ori de natură psihologică, dorinţa de afirmare în colectiv, tendinţa de a fi lider, anxietatea sau lipsa atenţiei şi comunicării în familie, relatează Mesager.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   224 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   224 Accesări   
 
 

Pedagogii susţin că principalii piloni în educaţia nonviolentă şi prevenirea cazurilor de bullying sunt învăţătorii, profesorii şi diriginţii de clase.

„De datoria lui este să formeze un colectiv închegat sau un colectiv coalizat. O face prin intermediul chestionarelor, a jocurilor, deseori se recurge la jocuri, şi anume implică acei elevi conflictuali, jocurile, excursiile, plus la asta convorbirile foarte frecvente, individuale, cu cel conflictual şi cel care este agresat dau rezultatele scontate”, a menţionat Ludmila Groian, profesoară de istorie.  

„Absolut fiecare caz este analizat şi atunci când copiii sunt implicaţi în aceste analize, sunt conştientizate mai bine”, susţine Zinaida Panciuc, învăţătoare de clase primare.

Moldovenii spun că violenţa în rândul elevilor se trage în primul rând de acasă şi din mediul în care sunt crescuţi, iar soluţiile ar fi comunicarea, asistenţa socială sporită şi abordarea corectă şi minuţioasă a acestui fenomen.

„Dacă copilul în familie creşte într-o atmosferă liniştită, din partea părinţilor, cred că nu se manifestă un comportament agresiv la şcoală, în conflicte cu profesorii sau cu elevii. Totul vine din educaţie şi din copilărie”. „Eu aş suspecta un comportament agresiv al părinţilor faţă de copii şi astfel ei cumva se răzbună pe toată această angoasă şi anxietate pe care o au acasă pe cei care sunt mai slabi. În şcoală în general să fie psiholog care să supravegheze aceste procese, să creeze şedinţe comune, inclusiv între elevi, între părinţi şi elevi”, spun oamenii.

Specialiştii din domeniu spun că există semne clare în comportamentul copiilor, care vorbesc despre schimbarea stării lor psiho-emoţionale.

„Se închide în sine, se izolează de societate, nu vrea să răspundă sau dă răspunsuri vagi şi fără sens ce i s-a întâmplat, stări de anxietate, depresie, sunt semne elocvente că copilul s-ar putea să fi fost victimă”, a declarat Vasile Coroi, director de programe la Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului.  

Pe un termen de lungă durată, consecinţele acestui tip de violenţă devin grave: copiii devin anxioşi şi depresivi, nu manifestă interes faţă de studii, abandonează şcoala, iar în cele mai tragice cazuri pot recurge la suicid.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney