Prima   |  Social | Moldovenii care muncesc în Germania vor beneficia de prestații sociale

Moldovenii care muncesc în Germania vor beneficia de prestații sociale

01.03.2019   159 Accesări  
Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Federală Germania a intrat astăzi în vigoare. În baza acestuia, cetățenii țării noastre care activează legal în Germania vor putea beneficia de prestații sociale, informează MOLDPRES.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Comunitatea UE marchează Ziua Europei
09.05.2019   52 Accesări   
Tot mai puţini copii se nasc în Moldova
29.04.2019   91 Accesări   
 
 

Potrivit acordului, persoanelor care au activat legal și au achitat contribuții de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, la atingerea vârstei de pensionare conform legislației acestui stat, le va fi acordată pensia. Aceasta urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova. Măsuri similare de securitate socială sunt prevăzute și pentru persoanele cu domiciliul permanent în Republica Federală Germania, care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, fiecare țară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a anunțat că pentru a beneficia de pensia acordată conform legislației Republicii Moldova solicitantul urmează să depună o cerere la CNAS sau la instituția competentă a Germaniei, anexând un set de documente. 

Odată cu intrarea în vigoare a Acordului, persoana care a beneficiat de pensie în Republica Moldova și a plecat cu traiul permanent în Germania, pentru a avea dreptul la pensia calculată în sistemul public de asigurări sociale, trebuie să depună la CNAS sau la o instituție competentă a Germaniei o cerere cu anexarea contului bancar la o instituție bancară germană. În luna decembrie a anului de gestiune, beneficiarul pensiei trebuie să prezinte la CNAS un certificat ce confirmă faptul aflării în viață.

În prezent, CNAS aplică acorduri în domeniul securității sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr.

CNAS achită lunar 540 de pensii cetățenilor moldoveni care au domiciliul permanent în alte state. Totodată, alți 700 de moldoveni care au muncit legal pe teritoriul unor țări străine primesc pensii din partea acestora.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney