Prima   |  Social | Zeci de mii de tineri din întreaga lume au organizat marşuri şi proteste împotriva schimbărilor climatice

Zeci de mii de tineri din întreaga lume au organizat marşuri şi proteste împotriva schimbărilor climatice

22.03.2019   328 Accesări  
Zeci de mii de tineri din întreaga lume au organizat marşuri şi proteste împotriva schimbărilor climatice şi au cerut autorităţilor măsuri reale care să protejeze planeta. Aceştia au fost inspiraţi de o adolescentă de doar 16 ani, din Suedia, care a fost nominalizată joi la Premiul Nobel pentru Pace.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   224 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   224 Accesări   
 
 

Mişcarea „Tineri pentru Viitor” a prins popularitate rapid după ce adolescenta originară din Suedia Greta Thunberg a anunţat că îi aşteaptă pe toţi copiii, părinţii şi susţinătorii săi, vinceri 15 martie pe străzile din 1500 de de oraşe. Manifestaţii ample au avut loc la Berlin, Varşovia, Roma, Cape Town, Londra şi Viena.

Tânăra generaţie a cerut să nu li se ia viitorul! Manifestanţii din Varşovia s-au adunat la Ministerul pentru energetică.

„Noi, tinerii din peste 123 de ţări din întreaga lume nu am mers astăzi la şcoală ca să demonstrăm că noi nu suntem de acord să fim eliminaţi drept o generaţie pierdută”, „mai întâi de toate vrem să atragem atenţia asupra ce se întâmplă cu clima acum, şi chiar dacă nu schimbăm legea, oamneii vor şti că nouă ne pasă”, au declarat oamenii.

La Berlin circa 5 mii de manifestanţi s-au adunat între Ministerul Federal an Economiei şi cel al Transporturilor. Tinerilor li s-au alăturat şi mai mulţi oameni de ştiinţă.

„Studenţii au protestat de săptămâni, am văzut reacţiile politicienilor cacre cred că tinerii nu au idee despre aceste probleme care trebuies lăsate pe seama profesioniştilor. Ştim cât de mult este nevoie de făcut dar în realitate se face foarte puţin. Trebuie să spunem tare că nu va funcţiona aşa. Noi suntem specialişti, vorbim de decade dar trebuie să se întâmple acum”, a declarat profesorul pentru Energie Regenerabilă, Volker Quaschning.

Studenţii din Spania s-au alăturat protestului, cele mai mari manifestaţii având loc la Madrid şi Barcelona. În Belgia şi Franţa, câteva sindicate au anunţat că se vor alătura manifestaţiilor, iar în cartierul financiar din Paris, studenţii au blocat accesul la sediul băncii Société Générale. La Roma, protestatarilor li s-au alăturat şi bătrânii.

„Ca şi alte probleme complicate, aceasta nu are o singură soluţie. Trebuie să începi cu paşi mici, ca reciclarea, să încetăm să folosim plasticul şi să consumăm în general mai puţine resurse”, au declarat participanţii străini.

Unul din cele mai ample proteste a fost în Austria. 10 mii de elevi şi studenţi au participat.

Cea care a inspirat zeci de mii de tineri, susţine că ne aflăm într-o criză existenţială care este ignorată.

„Este bine că în final oamenii vorbesc, ascultă şi scriu despre problemele de mediu. Este o victorie. Am spus că voi sta aici în fiecare zi de vineri până când Suedia nu se va alinia la Tratatul dec la Paris. Suntem într-o criză existenţială, dacă nu acţionăm acum, poate fi prea târziu. Fugim de la şcoală. De ce o facem? de ce ar trebui să învăţăm pentru un viitor care poate să nu existe. Oamenii nu îi ascultă pe cercetători”, a menţionat activista Greta Thunberg.

 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney