Prima   |  Social | UNICEF: 76% dintre copiii din Republica Moldova au fost supuşi metodelor disciplinare violente acasă

UNICEF: 76% dintre copiii din Republica Moldova au fost supuşi metodelor disciplinare violente acasă

12.04.2019   354 Accesări  
Violenţa şi abuzul emoţional încă fac parte din viata cotidiana a multor copii din Republica Moldova, atât la şcoală, cât şi acasă. Potrivit datelor UNICEF, 76% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani au fost supuşi metodelor disciplinare violente acasă, iar aproape fiecare al doilea adolescent cunoaşte un coleg care este victima hărţuirii. Pentru prevenirea acestui fenomen, 30 de localităţi din ţară vor desfăşura acţiuni de informare, la nivel comunitar, relatează Mesager.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   223 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   224 Accesări   
 
 

Atât elevii, cât şi profesorii, mentionează cu regret că violenta este deseori prezenţa în şcoli.

„De la discriminare, de-aicea porneşte totul, adică bullying şcolar, poate unele neîntelegeri, poate şi unele acte violente ce se petrec la noi în instituţii”, „Am observat comportamente agresive, vorbe necenzurate, şi acestea ar fi unele probleme din şcoala mea”, „De multe ori la noi în şcoală este aplicată violenţa fizică, dar mai mult violenţa verbală, şi trebuie de încercat de exclude din rândurile atât profesorilor cât şi a elevilor”, „Violenţa în scoală, cât nu s-ar lupta cu ea, întotdeauna există între copii şi se iscă mari probleme din cauza aceasta şi este foarte important ca profesorii să fie instruiţi, alături cu copii, cum să lupte cu violenţa în şcoală”, „Este un stereotip la noi, asta că bătaie e ruptă din rai, care încă se păstrează”, „Promovare cultului curelei cred că este depăsită de mult şi suntem în secolului 21 şi trebuie să găsim acele metode de convingere a copilului, de laudă a lui în acţiunile care le întreprinde”, au declarat participanţii.

Activităţile din cadrul Proiectului „Prevenirea violenţei asupra copilului prin implicarea comunitară” vizează profesori, profesionişti în domeniul protecţiei copilului, părinţi, dar şi copii de 7-15 ani.

„O să lucrăm nu numai cu şcoala, dar şi în comunitate, în şcoala vrem să avem un program destul de interesant. O să deschidem 2 spaţii, una, o biblioteca de jocuri, dar care este un fel de spaţiu sigur pentru copii şi un spatiu pentru tineri, unde ei pot să se identifice, unde pot să se dezvolte, să facă lucruri frumoase”, a spus coordonatorul programului, Anatolii Oprea.

„Normele sociale se schimbă greu, se schimbă în timp, dar vrem să începem această schimbare. Ne dorim să facem astfel ca şcoala să devină un spaţiu sigur pentru copii, unde să nu existe violenţă nici între semeni, nici între adulţi şi copii”, a declarat directorul „Terres des Homes”, Elena Madan.

În total vor fi implicaţi în proiect peste 3000 de copii, o mie de părinţi, 3 sute de cadre didactice şi 300 de profesionişti în protecţia copilului.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney