Prima   |  Social | Angajatorii vor primi subvenţii pentru angajarea persoanelor du dizabilităţi

Angajatorii vor primi subvenţii pentru angajarea persoanelor du dizabilităţi

09.07.2019   679 Accesări  
Angajatorii vor primi subvenţii pentru angajarea persoanelor du dizabilităţi şi şomerilor din grupurile vulnerabile. Ajutorul financiar va fi oferit prin intermediul progarmelor-pilot, lansate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), care vin să faciliteze ocuparea forţei de muncă de către persoanele fără serviciu. Potrivit datelor statistice, peste 28 la sută dintre tineri sunt şomeri, relatează Mesager.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   506 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   496 Accesări   
 
 

După ani întregi de încercări, Igor Polearuş a reuşit cu greu anul trecut să-şi găsească un loc de muncă. Tânărul spune că angajatorii îl ignorau din cauza dizabilităţii sale locomotorii. Acum el activează în calitate de examinator la o fabrică din capitală.

„Funcţia mea este de a controla calitatea mărfii. A fost greu de a mă angaja, tot aveam piedici, ba că piciorul. Persoanele cu dizabilităţi nu trebuie să fie o piedică. Ca orice persoană aş dori ca să avansez în funcţie”, a spus Igor Polearuş, angajat.

Tinerii din ţara noastră spun că le este tot mai greu să-şi găsească un job, chiar dacă piaţa muncii abundă în oferte.

„Tinerii cred că deja au înţeles că în Moldova nu este rost să cauţi un lucru bine plătit, deja pleacă peste hotare şi caută acolo”. „Este discriminare în privinţa experienţei de lucru, dacă n-ai experienţă nu te angajează”. „La noi în Moldova, în genere, persoanele cu dizabilităţi nu sunt integrate în societate absolut deloc, nu sunt nici şcoli specializate”, spun tinerii.

Antreprenorii care vor angaja persoane cu dizabilităţi, foşti deţinuţi sau victime ale traficului de fiinţe umane vor beneficia de subvenţii lunare de 30 la sută din salariul mediu lunar, timp de şase luni.

„Dacă este vorba de crearea sau adaptarea unui loc de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, atunci este vorba de un cuantum de 10 salarii medii pe economie, pentru anul precedent pentru a adapta sau a crea un loc de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi”, a spus Violeta Vrabie, coordonatoare de proiect.

„Acest program se include în strategia naţională de ocupare a forţei de muncă, care acoperă anii 2017-2021 şi, de asemenea, acţiunile ocupate în noua lege a ocupării forţei de muncă”, a spus ministra Sănătăţii Ala Nemerenco.

Noile programe de subvenţionare vin să îi motiveze pe angajatori, dar şi pe persoanele din categoriile vulnerabile.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney