Prima   |  Social | Accesul populaţiei la medicamentele compensate, analizat într-un studiu

Accesul populaţiei la medicamentele compensate, analizat într-un studiu

19.07.2019   630 Accesări  
Deşi de 14 ani populaţia are acces la medicamente compensate parţial sau integral, nu toţi oamenii ştiu despre această oportunitate. Lipsa de informare din partea pacienţilor, barierele în prescrierea medicamentelor compensate, dar şi modalităţile de sporire a accesului populaţiei la medicamente au fost analizate într-un studiu realizat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (CPAS) cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova, relatează Mesager.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   506 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   496 Accesări   
 
 

Ana Mutaf din Iargara, Leova, este invalid de gradul trei şi, întrucât suferă de astm bronşic, are zilnic nevoie de medicamente, mai ales de cele compensate.

„Eu pensia am 630 de lei şi o sută de lei compensaţia, nu, nu-mi ajunge,eu cheltui pe lună 1200-1300 de lei pe medicamente. Uneori, când am accese mari ajung şi la 2000 de lei pe lună. Îi foarte puţin şi pensia nu-mi ajunge, dar trebuie să plăteşti comunalele şi produsele alimentare sunt scumpe. Îmi este foarte greu”, a spus Ana Mutaf .

Studiul demonstrează că cele 159 de preparate compensate prevăzute de poliţa de asigurare sunt foarte puţine pentru necesităţile populaţiei.

„Republica Moldova ar avea nevoie ca lista să conţină peste 400 de medicamente de bază. Pentru populaţia Republicii Moldova cheltuielile private din buzunar pentru medicamente sunt mult mai mari în comparaţie cu cheltuielile populaţiei care locuieşte în alte ţări, în ţările UE”, a declarat Ghenadie Ţurcanu, coordonator de Programe CPAS.

Şi medicii cardiologi sunt de părere că lista medicamentelor compensate trebuie completată ca număr, dar si ca grupuri de medicamente, in special pentru cardiaci.

„De exemplu, mai avem medicamente coagulante moderne noi, care ar fi bine să fie incluse, care lipsesc de ani d e zile. Pacienţi care beneficiază de aceste medicamente sunt foarte mulţi, dacă este pe toată viaţă, este scump”, a spus Angela Marina, medic cardiolog, Institutul de Cardiologie.

O altă problemă este lipsa de informare a populaţiei despre accesul la medicamentele compensate.

„Ştiţi că este o listă de medicamente compensate? Nu, nu ştiu, prima dată aud.

„Nu ştiu, dar cine o să-mi spună? Aţi fost la medicul de familie. Am fost, şi nu v-a spus că există o listă de medicamente compensate? - Nu, nu mi-a spus”.

„Au fost cazuri când am întrebat medicii, dar ori s-au făcut că nu aud, ori spun că acum nu sunt în farmacii. Se mai întâmplă că promovează acele medicamente de la vânzarea cărora au profit”, declară pacienţii.

Secretarul general de stat Boris Gîlca susţine că în astfel de situaţii pacienţii trebuie să fie mai insistenţi.

„Medicul de familie nu poate să nu prescrie, el este obligat să prescrie, în cazuri de excepţie, pacientul trebuie să meargă la conducătorul instituţiei medicale şi să ceară ca medicul de familie să-i prescrie preparatul sau să se adreseze la Ministerul Sănătăţii, la linia verde 0 22 72 1010 şi cazurile cu siguranţă vor fi soluţionate”, a declarat Boris Gîlcă, secretar general de stat.

Autorii studiului au venit şi cu recomandări privind elaborarea unui mecanism electronic complex de evidenţă a traseului cererii pentru medicamente compensate şi elaborarea de ghiduri pentru orientarea coerentă a populaţiei.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney