Prima   |  Social | Peste 150 tone de deşeuri electrice şi electronice vor fi exportate din Moldova

Peste 150 tone de deşeuri electrice şi electronice vor fi exportate din Moldova

27.10.2019   637 Accesări  
Până la sfârşitul acestui an din Moldova vor fi exportate peste 150 de tone de deşeuri electrice şi electronice. Sunt estimările Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, după ce au fost evaluate rezultatele mai multor campanii de colectare. În special, în cadrul campaniei naţionale de colectare a deşeurilor electronice, lansată acum mai bine de o lună, puncte de colectare au fost deschise în toate raioanele ţării. Cei mai activi s-au dovedit a fi elevii, care au fost stimulaţi şi prin premii generoase.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   2090 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   2182 Accesări   
 
 

La concursul lansat de către Asociaţia „Hai Moldova” pentru toate şcolile din ţară s-au înscris şi elevii de la Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din municipiul Soroca. Au adus de acasă la punctul de reciclare tot ce nu funcţionează sau este învechit.

Şcolile care vor reuşi să colecteze cât mai multe deşeuri electronice urmează a fi premiate. Premiul mare este o cişmea de apă potabilă, dar vor fi acordate şi jocuri de masă pentru biblioteci sau echipamente pentru sălile sportive.

„Noi participăm în acest proiect din momentul când am aflat din reţelele de socializare. Participăm în calitate de voluntari şi fiecare clasă a hotărât să se implice, reieşind din faptul că mediul ambiant este foarte murdar”, a declarat Valentina Nicic, directoare adjunctă la Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din Soroca.

În ţară sunt în derulate şi alte câteva proiecte pentru sensibilizarea populaţiei despre pericolul deşeurilor electronice aruncate la întâmplare.

„Sunt punctele de reper care ne permit nouă să facem totuşi o regulă în ţară. Şi proiectele care sunt acum, au derulat şi derulează în continuare ne dau posibilitate să vedem primar care este situaţia cu echipamentele electrice şi electronice, pentru că totuşi noi istoric avem mult mai multe resturi care le ţinem undeva depozitate”, susţine Svetlana Bolocan, şefa Direcţiei politici de management a deşeurilor la Ministerul Agriculturii.

Deocamdată prelucrarea acestor deşeuri nu este posibilă la noi în ţară.

„Conţin resturi de deşeuri periculoase care trebuie să fie tratate corespunzător, de aceea Moldova nu-şi poate permite o investiţie majoră de 25 de milioane de euro. În condiţiile actuale noi putem cel puţin să colectăm aceste deşeuri de către cei care sunt autorizaţi pentru colectare, ca ulterior printr-o dezasamblare simplă să poată fi ulterior exportate în ţările care au posibilitate să le recicleze integral”, a menţionat Svetlana Bolocan.

În prezent, în Republica Moldova sunt patru antreprenori acreditaţi să exporte deşeurile electrice şi electronice în ţări precum România, Cehia, Polonia şi Germania.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney