Prima   |  Social | O grădiniţă din Cantemir a fost eficientizată termic cu susţinerea UE

O grădiniţă din Cantemir a fost eficientizată termic cu susţinerea UE

14.11.2019   600 Accesări  
O grădiniţă din oraşul Cantemir a fost, pentru prima dată în localitate, reabilitată termic, cu respectarea standardelor europene. Rezultatele proiectului au fost prezentate miercuri, 13 noiembrie, iar datorită lucrărilor, desfăşurate cu sprijin financiar european, clădirea instituţiei va oferi condiţii îmbunătăţite pentru 135 de copii, folosind mai puțină energie.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Europa Liberă a lansat noile ediții ale Jurnalului săptămânal și Realitatea cu amănuntul
20.12.2019   506 Accesări   
În ultimii doi ani, cazurile de discurs de ură sunt în continuă creștere, raport
19.12.2019   496 Accesări   
 
 

Proiectul „Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din Cantemir – CanTREB”, susţinut de Uniunea Europeană, prevede un șir de măsuri de eficiență energetică și utilizare a surselor de energie regenerabilă în patru instituții educaționale din orașul Cantemir. Programul include izolarea termică a anvelopei clădirilor, instalarea unui sistem pe biomasă, control individual al punctelor de încălzire, instalarea colectoarelor solare și a panourilor fotovoltaice, schimbarea și modernizarea sistemului de iluminare internă. Aceste activități sunt parte a Planului de Acțiune privind Energia Durabilă, implementat de Primăria Cantemir, prin aderarea la Inițiativa UE „Convenția Primarilor privind Clima și Energia”.

Grădinița nr. 1 este prima din cele patru instituții din Cantemir unde izolarea termică a fost finalizată.   „Uniunea Europeană este bucuroasă să vadă aceste rezultate concrete pentru copiii din Cantemir. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului din partea UE, care a contribuit la această inițiativă benefică, ce demonstrează că investițiile inteligente ajută la diminuarea schimbărilor climatice, precum și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a relevat Marco Gemmer, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova.

La rândul său, Petr Comarov, expert al  proiectului CanTREB, a explicat că  „lucrările efectuate la Grădinița nr. 1 din Cantemir aduc un important beneficiu economic și ecologic, pentru că deja are loc o diminuare a consumului de energie termică cu cel puțin 20%”.

Proiectul de la Cantemir este realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția primarilor – Proiecte Demonstraționale”.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney