Prima   |  Istorii umane | „Povestea” - un lungmetraj al unui regizor de 18 ani despre exodul de creiere printre tineri

„Povestea” - un lungmetraj al unui regizor de 18 ani despre exodul de creiere printre tineri

15.12.2017   553 Accesări  
Un tânăr regizor în vârstă de 18 ani, laureatul Premiului Național de Tineret pentru anul 2016, Liviu Rotaru, a reușit să filmeze un lungmetraj care redă problema exodului masiv al tinerilor și a resurselor lor intelectuale. Pelicula pe care Liviu și echipa sa au filmat-o în septembrie acestui an, în 20 de localități din țară și din Europa, va fi arătată publicului larg pe 21 decembrie la o proiecție specială. Pentru o sumă simbolică de 20 de lei, vizitatorii vor vedea filmul în cadrul unui eveniment caritabil pentru copiii cu necesităţi speciale de la Centrul Tony Hawks. Liviu Rotaru a povestit pentru Agora cum s-a filmat lungmerajul și de ce a ales să facă film în Moldova, scrie agora.md.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Peste 20 de autospeciale decorate cu luminițe vor merge în mai multe raioane în cadrul Caravanei de Crăciun
25.12.2019   489 Accesări   
Copii de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la Maratonul de Crăciun, susţinut de UE
24.12.2019   464 Accesări   
 
 

Tânărul regizor spune că filmările pentru „Povestea”, au demarat în luna septembrie acestui an și au durat 18 zile. Cele 50 de persoane implicate au filmat pelicula în aproximativ 20 de locații (Chișinău, Teatrul Național Mihai Eminescu, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Teatrul Satiricus, Mereni, Budești, Vadul lui Vodă, stânga Nistrului, Vâșcăuți, București, Viena și Berlin), noteaza agora.md

„O treime din participanții la filmări au vârstele cuprinse între 12-18 ani. Scopul nostru a fost să încurajăm și să oferim această oportunitate de afirmare tinerilor. Actorii principali sunt moldoveni care învață la București: Vasile Gribincea, student în anul II la Facultatea de Litere și Valentina Boldurescu, elevă la Liceul „A. I. Cuza” şi membră a unei trupe de teatru. Au acceptat să se filmeze 5 actori Emeriţi: Ion Mocanu, Ghenadie Gâlcă, Victor Drumi, Alexandra Drumi şi Eugenia Butnaru. Ceilalți sunt profesori, elevi sau traineri”, ne explică Liviu. 

Bugetul total al proiectului a fost de 7000 de dolari, dintre care puțin peste 4.000 au fost oferiți de Fundația Est-Europeană din resursele financiare ale Guvernului Suediei. „Banii au fost folosiți preponderent pentru arenda locațiilor, mâncare şi transport. Am folosit tehnica personală”, precizează tânărul.

„Am decis să fac film pentru că m-am convins în repetate rânduri, din proprie experiență, că astfel pot să prezint soluții demonstrate la probleme sociale semnificative și să educ spectatorul prin artă. Prin exemplul meu și al persoanelor de la care am învățat și care mă susțin, reușesc să motivez alți tineri și să-i încurajez să lupte pentru scopul lor”, precizează Liviu. 

O altă problemă pe care vrea să o combată și să o arate artistul este situația tinerilor vorbitori de limbă română din Transnistria. „După cum mărturisesc chiar ei, aceștia se simt uneori discriminați, întrucât semenii lor de pe malul drept al Nistrului nu cunosc că, în școli, studiază și ei după același curriculum, au oportunități de voluntariat (deși mult mai puține), tineri specialiști în instituțiile de învățământ, acces la tehnologii informaționale și că în raioanele din stânga Nistrului există tineri foarte talentați, creativi și capabili”, afirmă Liviu.

„Recunoscând succesele fulminante pe care studenții moldoveni le obțin peste hotare, în universitățile la care învață, am decis să concep filmul de lung-metraj „Povestea”, care să readucă în prim plan oportunitățile pe care le avem aici, valorile, istoriile, visurile și rădăcinile care ne leagă de baștină, dar și să informeze despre viața de student în afara țării, patrimoniul și tezaurul european, proiectele de mobilitate marca Erasmus+ și practica de succes a educației non-formale realizate prin intermediul artei, voluntariarului, lecturii”, trage concluzia tânărul. 

 

Filmul mai vizează relațiile dificile dintre părinți-adolescenți, dezvoltarea studenţilor şi continuarea studiilor în RM, conservarea valorilor tradiţionale şi naţionale, îmbunătăţirea dialogului Moldo-Transnistrean, stimularea laturii artistice a tinerilor, încurajarea mobilităţii tinerilor, educaţia non-formală a copiilor prin pictură și teatru, lectura,  promovarea tezaurului cultural-artistic din RM şi promovarea valorilor şi bunelor practici europene. Scenariul urmăreşte comparativ istoria de viaţă a unui actor moldovean student la Viena şi a unei tinere pictoriţe de la Dubăsari. 

„Cinematografia trebuie să fie interactivă, iată de ce posibilitatea de a prezenta producția în școlile din raioanele Republicii Moldova, ci nu doar din capitală, șansa de a comunica, a dezbate și a asculta părerea tinerilor care fac parte din grupul țintă al proiectului, în cadrul unei caravane de film, este vitală pentru succesul proiectului și atingerea obiectivelor”, conchide Liviu citat de agora.md.

 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney