Prima   |  Istorii umane | Zeci de oameni au donat sânge în centrul capitalei

Zeci de oameni au donat sânge în centrul capitalei

14.06.2019   163 Accesări  
De ziua mondială a donatorului de sânge, zeci de oameni au făcut coadă la corturile instalate în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” pentru a dărui o picătură de viaţă. Cu prilejul acestei sărbători, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale le-au pregătit şi numeroase surprize, relatează Mesager.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Medalii de argint şi bronz pentru Republica Moldova la Olimpiada Internaţională de Informatică
14.08.2019   156 Accesări   
Un grup de tineri au salubrizat scuarul Teatrului „Anton Cehov”
04.08.2019   202 Accesări   
 
 

Oamenii spun că donarea voluntară de sânge este o ocazie în plus de a ajuta semenii aflaţi în nevoie.

„Am intrat într-o datorie civică de a ajuta un om şi mă strădui anume pe 14 iunie când e Ziua mondială a donatorilor, să vin în scuarul acesta să dau, pentru că o picătură de sânge, salvează viaţa unui om”, a spus un donator.

„Din 2012 donez. Donez sânge, mă simt mai bine, mai sănătos”, a declarat o donatoare.

Deşi nu mai pot dona sânge pentru că au trecut de 60 de ani, donatorii emeriţi au fost prezenţi cu mesaje de încurajare. 

„Am început să donez sânge pe când eram student, în 1966. Am dat trei căldări de sânge, de fiecare dată la 12 litri de sânge am primit medalia de donator emerit”, a declarat donatorul emerit, Petru Stratulat.

„Mai bine ne simţim, ne mişcăm mai bine. Am 68 de ani, dar în zi pot să fac şi la 10 km, nu mă simt obosită. Pentru că sângele tot timpul se schimbă în organism când dă sânge omul”, a declarat donatorul emerit, Nadejda Cebotari.

Unul dintre donatori spune că prima sa viaţă salvată a fost a unui copil de 3 ani, cu arsuri grave.

„Este mare, are peste 30 de ani, dar ei cu traiul s-au mutat în Rusia, periodic vin în Moldova, tot timpul el mă consideră frate de sânge. El consideră că eu fiind acel primul care am sărit în ajutor el a supravieţuit şi trăieşte”, a spus donatorul sistematic, Alexandru Radu.

Pe lângă punga cu produse alimentare, organizatorii au avut si alte surprize.

„Avem premii pentru donatorii emeriţi, avem premii pentru donatorii voluntari sistematici, avem premii de încurajare pentru donatorii primari care pentru prima dată au donat sânge în ultimele 6 luni de zile”, a declarat directorul Centrului de Transfuzie, Svetlana Cebotari.

„Este foarte important de-al venera pe eroul zilei, cel care mărinimos, prin generozitatea sa, prin voluntariat, dezinteresat, benevol, merge an de an. Este cel mai generos gest pe care-l poate oferi omul”, a declarat secretarul de stat, Aliona Sebulenco.

Anul trecut de Ziua Mondială a donatorului de sânge, la punctele de colectare au fost peste 1800 de oameni.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney