Prima   |  Istorii umane | Căpşunele cultivate de un fost migrant moldovean cuceresc piaţa externă

Căpşunele cultivate de un fost migrant moldovean cuceresc piaţa externă

16.06.2014   4083 Accesări  
Oleg Mereacre este un tânăr care după ce a lucrat un timp peste hotare a revenit acasă să implementeze modelul de agricultură cunoscut în Occident. Deşi e doar la început de drum tânărul din satul Costeşti, Ialoveni, se poate deja mândri cu unele reuşite, în doar trei ani cultivarea căpşunelor a devenit pentru el o adevărată istorie de succes, iar de fructele de la Costeşti s-au bucurat în acest sezon şi belaruşii.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Orheiul Vechi, prezentat într-un tablou 3D la Muzeul Național de Etnografie
11.06.2019   34 Accesări   
Elevii din Moldova au obţinut medalii la Olimpiada de Fizică din Letonia
05.06.2019   43 Accesări   
 
 

Potrivit revistei Guvernului Republicii Moldova, afacerea lui Oleg Mereacre a început acum trei ani, când s-a decis să facă un ban din agricultură. A plantat viță de vie și o livadă de pruni, iar cum acestea dau roadă mai târziu, s-a gândit și la un câmp de căpșuni. Experiența a acumulat-o în Polonia, unde a lucrat mai mulți ani în acest domeniu.

„Mi-a plăcut ceea ce am văzut în Polonia, arata impresionant, iar căpșunele sunt niște fructe ce se vând repede. În 2011 am plantat trei hectare, apoi încă patru, iar anul acesta vrem să ne extindem până la zece hectare” își împărtășește planurile de viitor tânărul agricultor.

Oleg și-a început afacerea cu 50 de mii de euro, bani adunați în timp și din credite. Bărbatul spune că și statul i-a întins o mână de ajutor: „Doar cu subvenții am reușit să ne extindem și să cumpărăm toată tehnica necesară. Un singur agregat poate să coste până la zece mii de euro, noi avem deja șase astfel de echipamente”.

Un rol deloc minor îl are și experiența acumulată în Europa, dar și expozițiile naționale și internaționale la care participă antreprenorul, scrie Infogov.

În acest sezon Oleg a trimis trei tiruri încărcate cu 30 de tone de căpșune în Belarus. Iar dacă perspectivele căpșunei pe piața europeană sunt văzute de Oleg Mereacre în culori mai puțin roz, antreprenorul este convins că în maximum cinci ani, strugurii și prunele moldovenești vor fi la mare căutare în țările Uniunii Europene. Și asta dintr-un motiv cât se poate de simplu: „Ei nu au struguri și prune atât de bune”.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney