Prima   |  Istorii umane | Fierarul din Inești

Fierarul din Inești

20.02.2015   4146 Accesări  
Alexandru Belinschi, meşter popular din satul Ineşti, raionul Teleneşti, confecţionează potcoave pentru cadouri şi pentru potcovirea cailor, mai multe obiecte de cult din metal - sfeşnice, cruci pentru biserici şi clopote, şi mai colecţionează piese vechi. La anii săi, el a reuşit să confecţioneze sute şi mii de piese metalice şi afirmă că omul alege metalul.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Moldovenii care muncesc în Germania vor putea primi pensii din partea acestui stat
28.01.2019   75 Accesări   
Înotătorul Ion Lazarenco, propus de Guvern la Premiul Nobel pentru Pace
23.01.2019   136 Accesări   
 
 


Alexandru Belinschi a pictat icoane, a sculptat, a efectuat lucrări de renovare a unor clădiri istrorice. Și-a făcut studiile în domeniul artelor plastice, dar încă nu a descifrat de unde vine pasiunea pentru metal. „ Eu cred că omul alege metalul. Nu în mâna fiecărui specialist metalul se formează la fel. Nu pot să repet de două ori aceeași lucrare, prelucrarea artistică a metalului este un lucru irepetabil”, a spus meșterul pentru emisiunea „Tezaur” de la Moldova 1.

Pentru modelarea artistică a metalului forjat, fierarul din Inești și-a construit totul cu mâna lui. Unii meșteri prelucrează fierul la rece, Alexandru însă prelucrează fierul fierbinte, așa cum se făcea pe timpul dacilor și reușește să obțină de la metal orice formă își dorește.

„Nu poți să bați cu ciocanul aiurea, fiindcă nu se mai primește o lucrare ca lumea. Se bate cu exactitate, este un ritm, o melodie a ciocanului care se ține ca să nu obosească mîna. Potcovăritul este o ramură a fierăritului, o meserie care se transmitea din tată în fiu. Acum nu se mai transmite, foarte puțini sunt care se ocupă de prelucrarea metalului. La mine în familie n-am avut fierari, dar am hotărât totuși să-mi aleg prelucrarea artistică a metalului. Este mult mai greu, în schimb mult mai întrebată și mult mai interesantă”, susține Alexandru Belinschi.

Alexandru Belinschi confecționează diferite obiecte, de la fărașe, cârlige și cociorve, până la garduri și compoziții decorative de înalt grad artistic. Ultima lucrare este formată din șase mii de elemente metalice.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney