Prima   |  Inițiative comunitare | Peste 120 de specii rare de plante şi animale din Soroca şi Ştefan Vodă s-au ales cu paşapoarte

Peste 120 de specii rare de plante şi animale din Soroca şi Ştefan Vodă s-au ales cu paşapoarte

30.05.2018   404 Accesări  
În premieră pentru Republica Moldova, raioanele Soroca şi Ştefan Vodă deţin instrumente valoroase de protejare a mediului: paşapoarte pentru speciile rare de plante şi animale, precum şi ghiduri ale habitatelor rare. Acestea, de rând cu ghiduri eco-turistice, au fost elaborate cu sprijinul proiectului PNUD „Integrarea priorităţilor de conservare a biodiversităţii în politicile de planificare teritorială şi practicile de utilizare a terenurilor din Moldova”, finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Marș pentru îmbunătățirea calității apei livrate în școlile și grădinițele din Chișinău
02.06.2019   32 Accesări   
Destinaţiile turistice din capitală vor fi vizitate cu troleibuzul
27.05.2019   138 Accesări   
 
 
Aceste publicații sunt utile reprezentanților administrațiilor publice locale, specialiștilor în domeniul protecției mediului, silviculturii, agriculturii și resurselor de apă, administratorilor de terenuri, organizațiilor non-guvernamentale de mediu, profesorilor și studenților, explică Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova: „Pașapoartele speciilor rare ajută la monitorizarea și protecția biodiversității locale. Documentul conține date care descriu specia, inclusiv poziționarea geografică și măsurile de protejare necesare”. 

Totodată, au fost elaborate ghiduri turistice pentru cele două raioane, care conțin cca 250 atracții turistice din Soroca și 200 din raionul Ștefan Vodă. Ghidurile includ informații despre turism și ariile naturale protejate, date utile despre muzeele, meșterii populari, unitățile de cazare, precum și surprind originalitatea destinațiilor.

„Ariile protejate, varietatea peisajelor, numeroasele specii rare oferă o imagine completă și adaugă valoare unor atracții simbolice din aceste raioane, precum Cetatea Soroca sau Vinăria Purcari. Astfel, vizitatorul poate vedea o mulțime de lucruri inedite, pe care le poți admira doar în aceste destinații eco-turistice din Moldova”, susține autorul publicațiilor, expertul Viorel Miron.

Ghidurile eco-turistice vor fi repartizate în școlile, bibliotecile și muzeele raioanelor Ștefan Vodă și Soroca.     
        
Proiectul PNUD Moldova „Integrarea priorităților de conservare a biodiversității în politicile de planificare teritorială și practicile de utilizare a terenurilor din Moldova” este implementat în perioada 2015–2018 în patru comunități din raioanele Soroca și Ștefan Vodă.

Printre cele mai importante realizări ale proiectului se numără crearea a 102 ha de coridoare ecologice prin împădurirea terenurilor degradate. Totodată, au fost restabilite 100 ha de pășuni prin efectuarea lucrărilor de îmbunătățire a covorului ierbos.

Proiectul a elaborat pentru comunitățile-pilot planurile de management pentru pășuni și păduri comunale prietenoase biodiversității, Planurile de amenajare a teritoriului pentru raioanele Soroca și Ștefan Vodă, Planurile urbanistice generale pentru 4 localități din raioanele pilot, care includ aspecte de conservare a biodiversității.

De asemenea, au fost elaborate Studii privind valoarea economică a serviciilor ecosistemelor din raioanele Soroca și Ștefan Vodă și au fost inițiate activitățile de pilotare a afacerilor bazate pe utilizarea serviciilor ecosistemelor în 3 localități.
Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney