Prima   |  Inițiative comunitare | Proiect moldo-francez de gestionare a deșeurilor

Proiect moldo-francez de gestionare a deșeurilor

02.08.2018   423 Accesări  
Patru localități din raionul Telenești (Verejeni, Ratuș, Bănești și Chițcanii Vechi) participă, din iulie anul curent, la un proiect moldo-francez în domeniul gestionării eficiente a deșeurilor. Finalitatea proiectului prevede construcția unei stații de compostare a deșeurilor biodegradabile. Proiectul este implementat de organizația franceză specializată în sortarea și gestionarea deșeurilor Savoie Déchets, cu suportul Ambasadei Franței la Chișinău.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Marș pentru îmbunătățirea calității apei livrate în școlile și grădinițele din Chișinău
02.06.2019   30 Accesări   
Destinaţiile turistice din capitală vor fi vizitate cu troleibuzul
27.05.2019   136 Accesări   
 
 

Într-o conferință de presă la IPN, Martine Zejgman, atașat pentru cooperare la Ambasada Franței în Republica Moldova, a comunicat că respectivul proiect va contribui la ameliorarea calității mediului, calității apei, situației ecologice și va asigura curățenia în localitate. Se va obține o expertiză a situației deșeurilor, iar populația va fi sensibilizată privind importanța colectării conștiente a deșeurilor. De asemenea, un stagiar propus de primăriile localităților implicate va fi selectat pentru a merge în Franța ca să vadă cum se gestionează deșeurile acolo.

Pierre Tournier, directorul întreprinderii Savoie Déchets, spune că din 2014 colectivitățile publice franceze specializate în colectarea și prelucrarea deșeurilor au posibilitatea să aloce până la 1% din bugetul lor pentru acțiuni de cooperare internațională, lucru pe care l-au făcut și ei. Obiectivul organizației este de a avea un proiect care să dureze în timp. Pentru prima etapă s-au alocat 30 de mii de euro. Pentru anul viitor va fi votat un alt buget, în funcție de evoluția proiectului. „Scopul nostru nu este de a impune o soluție, dar de a găsi împreună o soluție privind deșeurile”, a menționat Pierre Tournier.

Jean-Luc Martel, expert în tratarea deșeurilor organice la Savoie Déchets, a menționat că majoritatea deșeurilor din Republica Moldova, circa 80%, sunt biodegradabile. La platforma de compostare din Moldova se va lucra anume cu acest tip de deșeuri. Compostul obținut va fi folosit în agricultură ca îngrășământ.

Alexandru Tăburceanu, primarul localității Chițcanii Vechi, a menționat că este necesară promovarea culturii ecologice în rândul oamenilor, ca ei să nu arunce deșeurile la întâmplare. „Sperăm că în 2019 vor fi pași concreți și vom avea o colaborare strânsă în acest sens, pentru a face ceva bun pentru comunele noastre”, a spus primarul.

Tudor Țurcanu, primar de Ratuș, a menționat că în satele Moldovei sunt depozitate cantități mari de gunoi, ceea ce are impact negativ asupra stării de sănătate a populației. Primarii au aflat despre posibilitatea de a aplica la un astfel de proiect în cadrul unui seminar organizat de Ambasada Franței. Deșeurile adunate până acum în localitățile implicate în proiect niciodată nu au fost sortate și prelucrate.

Savoie Déchets este o companie publică din sud-estul Franței. Aceasta tratează 135 de mii de tone de deșeuri pe an. Deține două centre de colectare a deșeurilor. Bugetul anual al companiei este de 25 de milioane de euro.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney