Prima   |  Inițiative comunitare | În orașul Râbnița a avut loc un seminar comun pentru cadrele didactice de pe ambele maluri ale Nistrului

În orașul Râbnița a avut loc un seminar comun pentru cadrele didactice de pe ambele maluri ale Nistrului

12.11.2018   269 Accesări  
Profesori din Chișinău, Râbnița și Tiraspol au participat în cadrul unui seminar care s-a desfășurat în orașul Râbnița – „Atenție - suntem numai ochi!" Seminarul în domeniul drepturilor sociale și economice a avut loc pe baza manualului Consiliului Europei privind educația în domeniul drepturilor omului "Compass".

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Gest caritabil din partea copiilor de la Centrul „Sălcioara” din Soroca
24.12.2019   164 Accesări   
Atelier de instruire pentru femeile consiliere locale și raionale aflate la primul mandat din raioanele Anenii Noi și Dubăsari | 21-22 decembrie 2019, Chișinău
19.12.2019   209 Accesări   
 
 

Acest seminar este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de măsuri de consolidare a încrederii (CBM IV) și co-finanțat de Guvernul Suediei și UN Women în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

Seminarul a consolidat cunoștințele generale ale profesorilor cu privire la drepturile omului. Ei au discutat despre dreptul la muncă și condițiile de muncă favorabile pentru femei, au învățat multe informații noi despre prevenirea discriminării femeilor la locul de muncă. Seminarul a contribuit, de asemenea, la modificarea percepțiilor lor privind egalitatea, justiția, responsabilitatea și dezvoltarea abilităților de promovare a egalității de gen și a liderismului feminin, inclusiv în timpul activității lor cu copiii de vârstă școlară.

În cuvântul său de salut, directoarea executivă a Institutului pentru Democrație, Tatiana Sergheeva, a remarcat că femeile până la momentul de față se confruntă cu discriminare la locul de muncă, în special în ceea ce ține de salariu. În plus, femeile nu numai că câștigă un salariu mai mic decât bărbații, dar și deseori trebuie să muncească mai mult decât bărbații pentru a le fi recunoscute meritele.

Și aceasta se petrece în ciuda faptului că Legea Republicii Moldova privind asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați în art. 10 stipulează că pentru a asigura egalitatea de gen un angajator este obligat să asigure oportunități egale și abordare egală pentru toate persoanele, fără discriminare pe criteriu de gen, la angajarea la locul de muncă, la creșterea și avansarea în muncă, aplicarea acelorași criterii în evaluarea calității muncii, la impunerea sancțiunilor și la concediere, precum și la asigurarea remunerării egale a muncii de valoare egală. Așa cum a remarcat Tatiana Sergheeva, în secolul XXI acest lucru este inacceptabil, el trebuie să fie combătut, iar rolul profesorilor în acest proces este enorm, deoarece anume ei contribuie la formarea viziunii asupra lumii a generației viitoare.

Andrei Nikolaev, directorul executiv al Asociației Culturii Bulgare "Rodoliubeț", a remarcat că în ultimii 20 de ani decalajul de gen s-a redus ușor, iar dacă menținem actuala stare de lucruri va fi necesar să treacă zeci de ani pentru a-l elimina. În ciuda legilor care au intrat în vigoare de zeci de ani, care consolidează principiul remunerării egale pentru bărbați și femei, în ciuda campaniilor și proceselor de judecată sindicale, salariile femeilor și la momentul de față constituie doar 3/4 din ceea ce câștigă bărbații.

În plus, ele trebuie să îndeplinească mai multă muncă neremunerată în afara serviciului.

Multe femei rămân fără muncă, abilitățile lor nu sunt apreciate și nu sunt răsplătite. De la această situație au de pierdut nu doar femeile, ci și societatea și economia, care se lipsesc de avantaje, nefolosind contribuția substanțială a femeilor.

În cadrul jocului de echipă interactiv "Raportul în ascensor", participanții au dobândit aptitudinile unei scurte auto-prezentări. Într-o perioadă scurtă de timp, au fost nevoiți să găsească mai multe argumente în ceea ce privește poziția lor, astfel încât interlocutorul să exprime dorința de cooperare cu aceștia (de exemplu, li sa propus să-și imagineze, ce ar spune, dacă ar fi rămas într-un ascensor cu o persoană foarte influentă, de exemplu, cu un politician sau o vedetă TV și din discuția cu el, situația participanților s-ar putea schimba radical). Jocul a avut ca scop dezvoltarea aptitudinilor de auto-prezentare ale unei femei lider.

La finalul evenimentului, participanții au mulțumit organizatorilor și donatorilor pentru acest seminar și au solicitat să se desfășoare mai frecvent asemenea evenimente cu deplasarea la fața locului.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney