Prima   |  Inițiative comunitare | Guvernul Italiei susţine un proiect de guvernare eficientă a râului Botna

Guvernul Italiei susţine un proiect de guvernare eficientă a râului Botna

29.11.2018   170 Accesări  
Probleme de guvernare inteligentă a bazinului râului Botna au fost discutate astăzi în cursul unui seminar organizat de Agenţia „Apele Moldovei”. Proiectul este finanțat de Ministerul de Externe al Italiei în cadrul Programului KEP ITALY 2017 și are ca scop transmiterea către partenerii din ţara noastră a experienței de gestionare eficientă a bazinelor acvatice.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
În Chişinău a fost inaugurat un pilon informativ cu denumirea oraşelor înfrăţite
16.10.2019   19 Accesări   
Zeci de tineri, activişti şi oameni marcanţi din capitală au fost decoraţi cu premiul municipal al anului
14.10.2019   31 Accesări   
 
 

Proiectul își propune transferul de bune practici, tehnologii cu privire la modul de administrare a resurselor acvatice, cu precădere a râului Botna, prin intermediul metodologiei ”Contractul de râu”. Aplicarea acesteia este inițiată în mai multe țări europene încă din anul 1980 și a demonstrat eficiență prin implicarea întregii societăți în administrarea unui râu. “Buna gestionare a unui râu, fie el şi mic,  ţine de toţi actorii sociali - autoritățile publice centrale, administraţia locală, servicii specializate, societatea civilă, agenți economici și simpli cetățeni, interesați de calitatea mediului în care locuiesc”, au explicat surse de la Agenţia “Apele Moldovei”.

În ţara noastră, obiectul de studiu și de aplicare a metodologiei ”Contractul de râu” este Botna, care trece prin două raioane (Ialoveni și Căușeni). “În prezent starea râului este afectată de un grad înalt de poluare, fiind încărcat cu deșeuri.  Canalul râului are un grad avansat de colmatare şi este supus riscului de inundații”, au indicat specialişti de la  Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Or, practica partenerilor europeni arată că întocmirea unui document numit ”Contract de râu” va constitui un angajament pentru realizarea unui program de activități de reabilitare, inclusiv un temei pentru identificarea și colectarea de mijloace financiare alocate pentru buna administrare a râului.

Proiectul ”Guvernarea inteligentă a râului: Implementarea “Contractului de râu” pe bazinul r. Botna pentru managementul integrat al resurselor de apă” a fost lansat în anul trecut, procesul de realizare fiind la cea de-a doua etapă. Coordonator principal al proiectului este Centrul de instruire ”Alta Scuola” din oraşul Orvieto, Italia. 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney