Prima   |  Inițiative comunitare | „Locuinţa protejată”, alternativă a instituţiilor rezidenţiale

„Locuinţa protejată”, alternativă a instituţiilor rezidenţiale

06.11.2017   665 Accesări  
Învaţă cum este o viaţă în familie şi ce înseamnă responsabilităţi în gospodărie, deşi demult nu mai sunt copii. Vorbim despre persoanele cu nevoi speciale, care şi-au petrecut o bună parte din viaţă între pereţii internatelor. Pentru a schimba lucrurile şi a-i integra în comunitate, în satul Bădiceni, raionul Soroca şi în comuna Zguriţa din raionul Drochia, persoanele cu dizabilităţi care au ieşit din instituţiile rezidenţiale, sunt cazate într-o casă separată. În cadrul programului „Locuinţa protejată”, cei 18 locatari învaţă să se descurce cu nevoile vieţii cotidiene.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Mai multe semne turistice au fost inaugurate în capitală
13.11.2018   32 Accesări   
În orașul Râbnița a avut loc un seminar comun pentru cadrele didactice de pe ambele maluri ale Nistrului
12.11.2018   40 Accesări   
 
 

Ghenadie este unui din beneficiarii serviciului „Locuinţa protejată”. De două luni nu mai trăieşte în internat, dar învaţă ce înseamnă responsabilităţile unei familii mari. Împreună cu alţi 18 locatari, împart o întreagă gospodărie. Ghenadie are grijă de păsări. „Sunt liber, mă simt foarte bine, am grijă de toată gospodăria. Întâi facem curăţenie prin casă, după care dăm mâncare la animale, facem curat pe afară, prin ogradă. Am măturat frunzele, noi facem tot”, spune beneficiarul.

La internat, trăiau şi câte zece persoane într-o cameră. În noua casă, fiecare îşi are locul său. „Baia am făcut-o împreună, ne-am străduit noi toţi. Avem grijă, facem curat, spălăm. Noi facem totul, pentru că e tot pentru noi”, mai spune Ghenadie.

Mihai a locuit mai bine de 30 de ani în Internatul psihoneurologic din Bădiceni. Este ţintuit în scaunul cu rotile, asta însă nu îl împiedică să fie independent şi să devină parte a comunităţii din Zguriţa. „Cu mult s-a schimbat viaţa la noi în societate, ne simţim ca acasă. Ne trezim când dorim, care şi cum avem serviciul. Avem răţuşte, doamna Ozana ne-a dăruit o pereche cu toţi puişorii şi fiecare îi are pe ai lui”, a menționat Mihai.  

Locatarii de aici sunt ajutaţi de o echipă de specialişti. „Se acomodează, de la început le era foarte greu şi doreau să se întoarcă în internat, mai ales femeile. Acum e mai bine, ele gătesc singure şi în locuinţă fac ce este necesar, în special curat, pentru că înţeleg că asta este casa lor”, afirmă Oxana Popescu, asistentă socială.

„Am grijă, le fac mâncarea, ei mă ajută, facem ordine, facem ce doresc ei. Se implică şi ei, îşi dau interesul, le este drag, interesant şi sunt bravo”, a spus Elena Nepeivoda, o altă asistentă socială.

Astfel arată procesul de transformare a instituțiilor rezidențiale și crearea serviciilor sociale în comunități, demarat de autorităţi în comun cu Guvernul Cehiei. „Din luna decembrie 2016 s-a început procesul de dezinstituţionalizare a beneficiarilor. În luna decembrie a fost cumpărată prima casă în Zguriţa, care a fost deschisă în luna aprilie 2017 şi în vara acestui an au fost procurate încă două case, una în Zguriţa şi alta în Bădiceni”, a declara directorul Internatului psihoneurologic din Bădiceni, Ion Gulica.

Datele Ministerului Sănătății arată că în Republica Moldova rămân în instituţii specializate 1.536 de adulţi şi 476 de copii cu dizabilități.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney