Prima   |  Dezvoltare regională | Centrele de Asistență a Consumatorilor informează

Centrele de Asistență a Consumatorilor informează

25.02.2018   252 Accesări  
În perioada 19-22 februarie 2018 reprezentanții CAS Sud, administrat de Centrul Regional de Asistență și Informare a ONG-urilor ”CONTACT-Cahul”, au monitorizat cele mai mari unitați comenrciale din orașul Cahul, cu scopul de a vedea cum se respecta dispoziția ANSA prin care producătorul/importatorul sunt obligati să retragă din rețeaua de comerț produsele falsificate.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Investitori din Ucraina vor investi în plantarea livezilor intensive de cireş în Transnistria
23.12.2019   355 Accesări   
25 de ghizi de turism din R. Moldova au primit certificate internaționale de acreditare
16.12.2019   318 Accesări   
 
 

Potrivit CAS Sud, această dispoziție nu se respectă. Astfel, în magazinele ”Family market”, ”Fourshette”, cat si în alte unitati comerciale mai mici lucrurile nu s-au schimbat, continuând să fie comercializată producția care nu a trecut testul de conformitate.

CAS Sud mai informează că în perioada de referință a acordat consultantă pentru 5 consumatori în ce privește neconformitatea laptelui din comert. Reprezentanții centrului au participat la o întrevedere cu reprezentanții Centrului de Sănătate Publică Cahul pe tema calității laptelui comercializat în teritoriu.

***

Pe parcursul ultimelor zile la Centrul de Asistență a Consumatorilor din regiunea Centru s-au adresat consumatori, care au invocat mai multe încălcări ale operatorilor economici privind etichetarea produselor alimentare în vrac și preambalate.

În cazul semifabricatelor de carne congelate, peștelui, biscuiților, napolitanelor operatorii economici nu au indicat astfel de informații obligatorii precum: data faricării, termenul de valabilitate sau data limită de consum, condiţiile de păstrare, ingredientele, producătorul, valoarea nutriţională, valoarea energetică a produselor comercializate.

Totodată, unele produse congelate din carne și pește erau expuse în vitrine la temperatura obişnuită a încăperii, deşi urmează să fie păstrate în congelator la temperatura de −18 °C. Produsele nominalizate erau semi-dezgheţate şi aveau un aspect învechit.

Notăm că nerespectarea condiţiilor şi a temperaturii de păstrare, influenţează direct asupra calităţii şi siguranţei produselor uşor perisabile precum peştele şi carnea, prezentînd pericol pentru sănătatea consumatorilor.

În adresa operatorilor economici au fost expediate scrisori, prin care am solicitat respectarea cerințelor legale privind comercializarea produselor alimentare și protecția drepturilor consumatorilor, asigurarea plasării pe piaţă a produselor corespunzătoare și inofensive, respectarea condiţiilor tehnice (temperatura, condiţiile de păstrare) stabilite de producător pentru produsele alimentare.

Totodată, operatorii economici au fost informați despre faptul adoptării legii nr.279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare. Această lege transpune legislația Uniunii Europene și stabileşte informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare pentru asigurarea unui înalt nivel de protecţie a consumatorilor.

Operatorii economici din Republica Moldova vor avea obligația să implementeze prevederile legii respective începînd cu data de 12.01.2019.

***

În perioada 12-16 februarie curent la Centrul de asistență a consumatorilor (CAS) NORD, administrat de Clinica Juridică Universitară Bălți, au fost depuse nouă sesizări privind calitatea dubioasă a produselor. 

Iată care au fost neregulile depistate de consumatori:

• etichetare necorespunzătoare – au fost raportate 3 produse (mâncare gătită: salată cu maioneză, tort și produse de patiserie);

• produse alterate – au fost raportate 3 produse (ouă de găină, salată cu maioneză și măsline comercializate în vrac). 

• solicitarea analizei de laborator – 1 produs. S-a adresat un beneficiar care bănuiește că carnea de găină congelată procurată dintr-un magazin din oraș, are miros „ciudat„ și a fost injectată cu „ceva”.

În perioada de referință un consumator a depus o plângere în care afirmă că ar fi fost servit cu sushi necalitative (cu gust înăcrit) într-un local din municipiul Bălți. În alt caz, consumatorul presupunea faptul că a fost servit cu vin contrafăcut, care nu corespundea celui din meniul enunțat și celui comandat, tot într-un local din Bălți.

În toate cazurile raportate consumatorii au primit asistența necesară.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney