Prima   |  Dezvoltare regională | O instituţie publică va fi asigurată cu electricitate din surse regenerabile

O instituţie publică va fi asigurată cu electricitate din surse regenerabile

07.03.2018   444 Accesări  
În pas cu inovaţiile! De Ziua Mondială a Eficienţei Energetice, Agenţia pentru Eficienţă Energetică anunţă că este prima instituţie publică din ţară care nu va mai avea cheltuieli pentru electricitate, deoarece producerea curentului va fi asigurată de un sistem de panouri fotovoltaice. Proiectul a fost finanţat de Guvernul Lituaniei, cu 230 de mii de euro, relatează Mesager.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Republica Moldova atrage tot mai mulţi turişti
11.02.2019   38 Accesări   
4,3 milioane de cetăţeni străini au vizitat anul trecut Republica Moldova
08.02.2019   31 Accesări   
 
 

„Scopul acestui proiect este de a testa viabilitatea economică a noilor tehnologii sau relativ noi în Republica Moldova. Un obiectiv al nostru este ca o parte din aceasta energie electrică produsă să o acordăm unei instituții de menire socială, fie unui azil de bătrâni, fie unei grădinițe. Noi acum cheltuim circa zece mii de lei anual pentru curent”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin.

La acest proiect s-a muncit doi ani. După expertizare, panourile foto voltaice au fost instalate pe clădirea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

„Aceștia sunt niște moduli din sticlă, sunt construcții foarte sigure. Cred că cel puțin 20 de ani vor servi fără probleme. Volumul total de producere va fi de aproximativ 55 de mii de KW pe an. Cea mai mare parte va fi produsă, desigur, vara, deoarece soarele e mai puternic”, a declarat reprezentantul companiei energetice, Algis Peciulionis.

Un aspect important al proiectului este posibilitatea de transmitere și monitorizare on-line a datelor.

Timp de o lună aceste panouri solare au produs peste 2000 de KW de electricitate, suficiente pentru a putea călători peste 600 km cu o mașina electrică. În plus, prin această cantitate de energie s-au redus cu peste două tone emisiile de carbon.

În prezent, în țară activează 64 de producători de energie din surse regenerabile, dintre care 47 au obținut deja un tarif de la ANRE și livrează curent electric în rețeaua publică. Aceștia produc în total circa 69 de milioane de KW de electricitate prin intermediul centralelor hidroelectrice, instalațiilor de biogaz, eoliene și fotovoltaice.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney