Prima   |  Dezvoltare regională | Uniunea Europeană ne luminează localităţile

Uniunea Europeană ne luminează localităţile

26.03.2018   430 Accesări  
Astăzi au fost lansate trei proiecte finanţate din granturi europene ce au drept scop dezvoltarea eficienţei energetice şi energiei regenerabile în localităţile din Republica Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Republica Moldova atrage tot mai mulţi turişti
11.02.2019   38 Accesări   
4,3 milioane de cetăţeni străini au vizitat anul trecut Republica Moldova
08.02.2019   31 Accesări   
 
 

Proiectele fac parte din Programul „Uniunea Europeană pentru proiecte durabile demonstrative urbane”,  ce include „Energia regenerabilă şi eficienţa energetică a clădirilor publice”; „Proiect de demonstrare cuprinzătoare pentru dezvoltarea energiei durabile” precum și proiectul „Lumină verde Moldova - Modernizarea şi economisirea energiei în iluminatul stradal”. UE acordă asistenţă primarilor din localitățile Moldovei în implementarea planurilor lor creând beneficii concrete pentru locuitorii acestora, spune șeful misiunii UE în Moldova, Peter Michalko.

„Proiectele noastre comune vor duce la renovarea a peste 21 de km a sistemului de iluminare stradală din orașul Călărași. Reabilitarea a patru clădiri educaționale din orașul Cantemir, conform celor mai înalte standarte al eficienței energetice, în beneficiul a peste o mie de utilizatori ai acestor clădiri. Instalarea sistemelor de încălzire cu biomasă, a panelelor solare și a noilor sisteme de iluminat din satul Feștelița vor fi în beneficiul locuitorilor satului”, a precizat  Michalko

Programul UE pentru proiecte durabile demonstrative urbane (SUDEP) face parte din eforturile UE de încurajare a municipalităţilor de a adera la ,,Convenția primarilor,, şi a stimula economiile locale din regiune într-un mod durabil.

Localităţile semnatare ale Convenţiei primarilor s-au angajat să meargă dincolo de obiectivele politicii energetice a UE în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin implementarea „Planurilor de acţiuni privind energia durabilă”. Beneficiarii acestor granturi sunt raioanele Ungheni, Ocniţa, Soroca, Orhei şi Cantemir. Valoarea proiectelor este de aproximativ două milioane de euro.

 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney