Prima   |  Dezvoltare regională | (foto) Aerul va fi mai curat, iar satele - mai frumoase

(foto) Aerul va fi mai curat, iar satele - mai frumoase

03.12.2013   323 Accesări   Ion Surdu
Protecţia mediului înconjurător şi înviorarea spiritului turistic în localităţile rurale din R. Moldova sunt două obiective care pot fi realizate în acelaşi timp, dacă numărul gunoiştilor neautorizate din ţară ar scădea considerabil. De acest lucru au ţinut cont primăriile a şapte localităţi din raioanele Râşcani şi Drochia, atunci când au decis să implementeze un proiect regional privind colectarea şi transportarea deşeurilor menajere. Din a doua jumătate a lunii decembrie, deşeurile vor ajunge într-un loc sigur, iar satele vor căpăta o „faţă” mai curată. Însă asta se va întâmpla numai dacă oamenii vor da dovadă de responsabilitate.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

vezi mai mult
Investitori din Ucraina vor investi în plantarea livezilor intensive de cireş în Transnistria
23.12.2019   370 Accesări   
25 de ghizi de turism din R. Moldova au primit certificate internaționale de acreditare
16.12.2019   322 Accesări   
 
 

Ideea aparţine primarului din Singureni, Râşcani, Virgil Moloşag. „Când am venit la conducerea primăriei, în jurul satului erau opt gunoişti. Le-am lichidat pe toate şi am decis să implementăm acest proiect", spune primarul. Ca să aibă impact regional, dar şi pentru că ideea are mai multă valoare atunci când e susţinută, la proiect au aderat alte şase localităţi vecine - Corlăteni, Grinăuţi, Recea, Răcăria, Aluniş, toate din raionul Râşcani, şi satul Pelinia, din raionul Drochia. Autorităţile locale susţin că suportă cheltuieli de zeci de mii de lei pentru lichidarea gunoiului, iar acest lucru a fost un motiv în plus de a pune pe masa Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) un astfel de proiect.

Infrastructură nouă, locuri de muncă noi

Proiectul a fost susţinut, iar cu banii alocaţi s-au procurat două autospeciale pentru colectarea deşeurilor, un tractor cu remorcă şi altul, cu şenile, pentru compactarea acestora, şi au fost construite 24 de platforme pentru deşeuri. De asemenea, au fost procurate şi instalate 8574 de pubele pentru gospodării şi 116 eurocontainere cu capacitatea de 1,1 metri cubi pentru amplasare pe platforme. De tot acest sistem de colectare şi transportare a deşeurilor vor beneficia peste 24 de mii de persoane, 143 de agenţi economici şi 47 de instituţii de menire socială.

„Va fi stabilită o zi în săptămână când gunoiul va fi colectat. Sperăm ca oamenii să înţeleagă importanţa proiectului", menţionează primarul satului Singureni. Virgil Moloşag precizează că vor fi create cel puţin zece locuri noi de muncă: „Unul dintre consătenii mei mi-a zis că renunţă să mai plece la Moscova la muncă şi rămâne acasă".

Sătenii sunt mulţumiţi de această iniţiativă şi îşi doresc ca ea să fie de succces. „Ideea aceasta are perspective. Sper ca fiecare să înţeleagă şi să nu arunce gunoiul în locuri neautorizate. Dar e timpul să fie aplicate şi sancţiuni pentru cei care nu sunt responsabili", spune o locuitoare a satului, Oxana Savca.

„Nu-i pădure fără uscături", afirmă viceprimarul din Pelinia, Drochia, Andrei Agache. „La noi sunt două gunoişti neautorizate şi credem că o să dispară curând. Putem avea şi zece locuri autorizate pentru deşeuri, dar dacă oamenii vor fi iresponsabili, atunci toate lucrurile sunt în zadar. Trebuie să luăm atitudine mai dură faţă de cei care nu respectă legislaţia şi comunitatea în care trăiesc".

Implicarea publicului va garanta succesul autorităţilor

Noul serviciu din cele şapte sate urmează să fie preluat de o companie privată, selectată în rezultatul unei licitaţii, care să-l pună pe roate până la jumătatea lunii decembrie. Deocamdată, nu se ştie taxa pe care o vor plăti locuitorii, însă cel mai probabil aceasta nu va depăşi suma de 20 de lei lunar pentru o familie. De asemenea, una din sarcinile pusă de ADR Nord primăriilor este ca, timp de doi ani, să fie identificat un loc pentru depozitarea deşeurilor sau să fie construit un poligon. „Noi vrem ca acest proiect să fie multiplicator, un exemplu pentru alte localităţi şi regiuni din ţară", spune Constantin Bândiu, şeful Secţiei management proiecte din cadrul ADR Nord.

Ecologiştii susţin iniţiativa, deoarece rezolvarea problemei deşeurilor este una primordială pentru multe regiuni din ţară. „Rezultatele se vor vedea peste câţiva ani. Succesul acestor proiecte este implicarea locuitorilor în rezolvarea problemei. Lumea trebuie să fie convinsă că pentru acest serviciu trebuie să plăteşti", crede vicepreşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova (MEM), Vladimir Garaba. Potrivit informaţiilor MEM, în Republica Moldova există peste trei mii de gunoişti neautorizate.

Proiectul „Sistem de colectare şi transport al deşeurilor menajere pe raza microregiunii interraionale Râşcani (s. Singureni, s. Corlăteni, s. Grinăuţi, s. Recea, s. Răcăria, s. Aluniş) - Drochia (s. Pelinia)" este finanţat din sursele Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională (5.812.110 lei) şi cofinanţat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) cu circa două milioane de lei.

 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney