Prima   |  Dezvoltare regională | Femeile de la sate sunt chemate să se implice mai activ în afaceri și procese decizionale

Femeile de la sate sunt chemate să se implice mai activ în afaceri și procese decizionale

15.12.2018   423 Accesări  
85% dintre femeile de afaceri din Republica Moldova își desfășoară activitatea în zonele urbane, 60% dintre care ˗ în Chișinău. Discrepanțele dintre numărul afacerilor inițiate de femei la sate și la orașe este mare, lucru care trebuie schimbat. Tabloul este similar și atunci când este vorba despre implicarea femeilor în procesele decizionale la nivel de comunitate. Opiniile au fost exprimate în cadrul celei de-a IV-a ediții a Forumului Național al Femeilor din Moldova 2018, cu genericul: „Femeia și Migrația”. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 decembrie.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Investitori din Ucraina vor investi în plantarea livezilor intensive de cireş în Transnistria
23.12.2019   365 Accesări   
25 de ghizi de turism din R. Moldova au primit certificate internaționale de acreditare
16.12.2019   321 Accesări   
 
 

Prezent la forum, premierul Pavel Filip a spus că Moldova nu trebuie să fie atractivă doar pentru investițiile din afară, dar și pentru investițiile pe intern. Guvernul desfășoară un șir de reforme pentru crearea unui mediu investițional favorabil, prin micșorarea actelor permisive, implementarea ghișeului unic, susținerea diverselor programe de finanțare pentru tinerii antreprenori, și nu numai. În trei ani, s-au creat 170 de mii de locuri de muncă și s-au investit direct în afaceri 130 de milioane de dolari, anul acesta cu 43 de milioane mai mult decât anul trecut.

Anna Akhalkatsi, manager de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, a remarcat că inițierea de afaceri și crearea locurilor de muncă face ca mai puțini oameni să plece peste hotare. Potrivit estimărilor, către anul 2030, specificul a 65% din tipul locurilor de muncă se va schimba, 15% vor reveni roboților, iar pentru 48% vor trebui alte deprinderi, diferite de ceea ce pregătește sistemul de educație acum. „Este important de gândit cum să pregătești copilul pentru piața muncii din viitor”, a subliniat managerul de țară a Băncii Mondiale în Republica Moldova.

Ulziisuren Jamsran, reprezentant de țară UN Women în Moldova, constată că în țară o treime dintre femei sunt migrate, fiecare a cincea este plecată în Rusia, fiecare a treia în Italia. Unul din factorii migrației femeii este violența domestică. Din 10 femei care sunt sau au fost la muncă în străinătate, toate fac investiții în familie. Aproape fiecare femeie investește în educație, pentru că este una dintre cele mai stabile investiții.

Valentina Badrajan, director executiv al Fondului de Dezvoltare durabilă a Moldovei, spune că în ultimii ani se observă mari schimbări în ceea ce privește implicarea femeilor. Ele nu mai sunt indiferente față de ce se întâmplă în jurul lor, se implică, se ajută una pe alta. Valentina Badrajan a încurajat femeile să-și asume funcții în organele de conducere, dar și să implice în activități despre care se crede că sunt caracteristice bărbaților, agricultură de exemplu.

În cadrul Forumului au fost decorate cu diplome din partea Guvernului mai multe femei care s-au remarcat în antreprenoriat și câștigătoarele concursului „Gala Antreprenoriatului Feminin”.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney