Prima   |  Dezvoltare regională | O moldoveancă reprezintă vocea tinerilor din Europa Centrală și de Est la o conferință de nivel înalt în educație la Istanbul

O moldoveancă reprezintă vocea tinerilor din Europa Centrală și de Est la o conferință de nivel înalt în educație la Istanbul

10.12.2013   356 Accesări   UNICEF Moldova
La Conferința Ministerială în Educație, care se desfășoară între 10-13 decembrie la Istanbul, participă oficiali de rang înalt, experți și tineri din peste 20 de țări, reuniți pentru a discuta accesul și calitatea studiilor în regiune.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

vezi mai mult
Investitori din Ucraina vor investi în plantarea livezilor intensive de cireş în Transnistria
23.12.2019   370 Accesări   
25 de ghizi de turism din R. Moldova au primit certificate internaționale de acreditare
16.12.2019   322 Accesări   
 
 

• Republica Moldova este reprezentată la conferință de Ministrul Educației, Maia Sandu, Vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, Reprezentanta UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, tânăra Anna Susarenco și experți de profil.

• Moldoveanca Anna Susarenco are un rol important la conferință, deoarece reprezintă vocea tinerilor din toată Europa Centrală și de Est și Asia Centrală, iar la sfârșitul conferinței va susține un briefing de presă alături de Directorul executiv adjunct UNICEF și Ministrul Educației din Turcia.

Milioane de copii din regiunea Europei Centrale și de Est și Asiei Centrale nu sunt încluși în procesul de studii. La ceremonia de deschidere a Conferinței Ministeriale în Educație, demarată astăzi la Istanbul, a fost adresat un apel regional pentru includerea în educație a tuturor copiilor care nu învață. 

Apelul la acțiune "Educație Echitabilă Acum" ("Education Equity Now") sprijinit de Guvernul Republicii Turcia și UNICEF este adresat  celor 20 de Guverne din Europa Centrală și de Est și Asia Centrală care urmează să desfășoare reforme în învățământ pentru beneficiul tuturor copiilor, în special celor mai vulnerabili și excluși.

Apelul la acțiune își propune ca fiecare copil să se afle în școală, să învețe de la o vârstă timpurie, să aibă parte de studii de calitate și să fie sprijinit de un sistem de învățământ cu reguli clare și resurse îndeajuns.

"Importanța studiilor relevante și calitative pentru fiecare trebuie accentuată, pentru a spori rezultatele și a elimina inegalitățile în educație. Este necesar să îmbunătățim calitatea sistemelor de educație din regiune pentru a ne asigura că fiecare copil care absolvește școala are competențele și calificările necesare pentru realitățile secolului 21", a declarat Ministrul Educației din Turcia, Nabi Avci, la ceremonia de deschidere a conferinței.

UNICEF estimează că aproximativ 2,5 milioane de copii nu sunt înscriși în învățământul de bază în regiunea Europei Centrale și de Est și Asiei Centrale. Dintre aceștia, 1,6 milioane sunt copii de vârstă pre-școlară, care nu au parte de educație din cauza lipsei acute de servicii și facilități.

"Societate de mâine începe în școlile de astăzi. Trebuie să profităm de acest moment pentru a pune capăt excluderii copiilor din procesul de învățământ", a declarat Directorul executiv adjunct al UNICEF Yoka Brandt. Cu toate mijloacele aflate la dispoziția noastră, cum ar fi parteneriate inovatoare, politici și tehnologii, putem face un angajament îndrăzneț pentru a spori accesul tuturor copiilor la educație de calitate".

Chiar și atunci când copiii sunt la școală, mulți nu învață la potențialul maxim și nu obțin  abilitățile necesare pentru a prospera în  societate și pe piața muncii. Aproximativ jumătate dintre elevii de 15 ani din regiune nu corespund standardelor de bază la citire, matematică și științe. Milioane de adolescenti abandonează școala înainte de a absolvi învățământul gimnazial și liceul.

Printre cei mai excluși sunt copiii cu dizabilități, copiii minorităților etnice și lingvistice, cei din familiile sărace, din mediul rural, din familiile de migranți și copiii care muncesc.

UNICEF afirmă că fără eforturi susținute, există un pericol real ca țările să nu-și îndeplinească angajamentele asumate pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului privind educația de bază pentru toți copiii.

Printre participantii la Conferința Ministerială în Educație, care se încheie vineri, 13 decembrie, se numără miniștri, miniștri adjuncți și oficiali de rang înalt ai Ministerelor Educației, Protecției Sociale și Finanțelor, precum și experți în educație, parlamentari, reprezentanți ai societății civile și tineret.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney