Prima   |  Dezvoltare regională | Savanţii moldoveni dezvoltă nanotehnologii care vor revoluţiona medicina

Savanţii moldoveni dezvoltă nanotehnologii care vor revoluţiona medicina

21.09.2019   464 Accesări  
Crearea ţesuturilor noi, nu mai este un subiect de domeniul ştiinţifico-fantastic. Savanţii moldoveni, alături de colegii lor din alte ţări, încearcă să dezvolte şi să implementeze nanotehnologii, care vor revoluţiona medicina. Savanţi din peste 20 de ţări, echipe de medici care creează viitorul în laborator, s-au reunit la Chişinău pentru a prezenta şi discuta despre cele mai recente inovaţii.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Investitori din Ucraina vor investi în plantarea livezilor intensive de cireş în Transnistria
23.12.2019   365 Accesări   
25 de ghizi de turism din R. Moldova au primit certificate internaționale de acreditare
16.12.2019   321 Accesări   
 
 

Serghei Cebotari este medic cardiolog de profesie. Munceşte în prezent la obţinerea, în vitro, a celulelor inimii. Ulterior, ţesuturile crescute artificial sunt folosite pentru a înlocui porţiunile afectate. Această metodă revoluţionară se studiază deja în unele ţări, iar chirurgul Cebotari activează alături de savanţi reputaţi din Germania pentru a o transforma în realitate.

„Avem succese în realizarea unui anumit ţesut într-o parte de organ, dar sigur sunt şi alte tipuri de ţesuturi care trebuie dezvoltate, care este o necesitate mare pentru medicină şi pentru pacienţi, de aceea lucrăm în continuare”, a declarat doctorul în medicină, Serghei Cebotari.

Experţii internaţionali menţionează că nanotehnogiile câştigă teren în Republica Moldova, iar ingineria tisulară ar putea redă o speranţă în plus pacienţilor care nu pot fi trataţi prin metode clasice.

„Vreau să spun că în ţara voastră, există persoane cu experienţă foarte mare în materialele nanotehnologice care pot direcţiona celulele să crească şi să se deplaseze în acele locuri în care medicii au nevoie să le plaseze” a declarat profesorul german Hans Hartnagel.

Nu doar profesorul Hans Hartnagel, dar şi colegi de-ai săi din peste 20 de ţări s-au reunit în cadrul unui forum internaţional, care a avut loc la Chişinău. Faptul că cercetătorii moldoveni sunt parte a unor proiecte ştiinţifice importante, demonstrează că în ţara noastră nanotehnologiile câştigă teren, menţionează şi organizatorii.

„Datorită faptului că avem vizibilitate la scară internaţională, am reuşit să invităm mai mulţi experţi notorii din diverse ţări ale lumii: Germania, Mare Britanie, SUA, Japonia. Republica Moldova numai prin excelenţă se poate impune în medicina mondială şi iată faptul că cercetătorii noştri au reuşit să câştige granturi foarte impunătoare, denotă că avem oameni talentaţi, cărora trebuie să creăm condiţii favorabile pentru a munci acasă” a declarat preşedintele AŞM, Ion Tighineanu.

„Lucrările conferinţei au un impact pozitiv şi asupra pregătirii profesionale a specialiştilor în domeniile nanomaterialelor, nanotehnologiilor, ingineriei biomedicale, ceea ce, în condiţiile globalizării, permite universităţilor din Moldova să fie competitive cu cele din Occident, iar absolvenţilor noştri - să facă faţă concurenţei pe piaţa internaţională a muncii” a declarat rectorul Universităţii Tehnice, Ion Bostan.

La forum a fost prezentă şi Ministra Educaţiei, care a menţionat că astfel de proiecte au nevoie de continuitate, iar preşedintele ţării, Igor Dodon, a transmis prin intermediul consilierului său, Corneliu Popovici, că instituţia prezidenţială a înaintat o iniţiativă legislativă privind readucerea la normalitate a mediului ştiinţific din ţară.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney