Prima   |  Resurse ONG și parteneri | CpDOM: Cele mai frecvente plângeri se referă la îngrădirea dreptului la justiţie

CpDOM: Cele mai frecvente plângeri se referă la îngrădirea dreptului la justiţie

03.04.2015   1241 Accesări  
În anul 2014, cele mai frecvente motive de adresare la Instituţia naţională a ombudsmanului (CpDOM) au fost pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiţie, ale dreptului la securitate şi demnitate personală, dreptului la asistenţă şi protecţie socială, precum şi nerespectarea dreptului la proprietatea privată.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

vezi mai mult
Dialogul Moldovei cu UE în 2017 a fost lipsit de progrese, Igor Munteanu
22.12.2017   69 Accesări   
Promo-LEX: Drepturile locuitorilor din stânga Nistrului sunt frecvent încălcate
13.11.2017   91 Accesări   
 
 

În studiul cu privire la respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în 2014, elaborat de CpDOM, se menţionează că pretinsa încălcare a dreptului de acces liber la justiţie (265 cazuri în 2014), din anul 2010, este cel mai abordat subiect de către petiţionari.

Numărul adresărilor la Instituţia naţională a ombudsmanului cu asemenea plângeri este unul relativ constant în ultimii patru ani, variind neesenţial de la un an la altul, se spune într-un comunicat al CpDOM.

Pe locul al doilea după numărul de adresări se află cele care se referă la lezarea dreptului la securitatea şi demnitatea personală sau relele tratamente (190 de cazuri). În anul 2014 cel mai semnalat aspect în adresările la acest subiect vizează condiţiile de detenţie în instituţiile penitenciare, acesta fiind invocat în 137 de petiții. În 24 de cazuri a fost invocată aplicarea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante, 18 adresări se referă la lezarea demnităţii personale. Deşi numărul adresărilor la acest compartiment în ultimii ani este în scădere, faptul că acestea ocupă locul doi din numărul total de petiţii demonstrează că fenomenul relelor tratamente persistă în societate, concluzionează sursa citată.

Pe poziţia a treia în topul motivelor de adresare la CpDOM se află  petiţiile care se referă la nerespectarea dreptului la asistenţă şi protecţie socială.  Numărul plângerilor pe acest subiect dar şi privind lezarea dreptului la proprietate privată este în creştere în ultimii trei ani.

Din numărul total de persoane care în anul 2014 s-au adresat la Centrul pentru Drepturile Omului, 30,08%  sunt deţinuţi, 6,26% - persoane angajate în muncă, 8,02 % -  pensionari, 3,51% - persoane neangajate, 7,63 % - persoane cu dizabilități, 0,46% - elevi, 0,31% - studenţi, precum şi alte categorii mai puţin numeroase.

Urmare a examinării cererilor admise, au fost întocmite şi înaintate autorităţilor competente privind încălcările drepturilor constituţionale ale cetăţenilor 241 de acte de reacţionare, se menționează în comunicatul CpDOM.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney