Prima   |  Resurse ONG și parteneri | Parlamentul şi societatea civilă îşi vor consolida cooperarea pentru accelerarea implementării reformelor

Parlamentul şi societatea civilă îşi vor consolida cooperarea pentru accelerarea implementării reformelor

08.04.2015   2956 Accesări  
Autorităţile statului trebuie să fie mai deschise în procesul de luare a deciziilor. Este opinia reprezentanţilor societăţii civile, care s-au întâlnit astăzi, 7 aprilie, cu funcţionari de la Guvern şi Parlament. Ei au menţionat că integrarea europeană şi reformele pot fi realizate exclusiv cu participarea activă a cetăţenilor.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

vezi mai mult
Tinerii din Moldova, invitaţi la un seminar dedicat dezvoltării rurale
07.05.2019   39 Accesări   
Scrie un eseu despre viitorul Partaneriatului Estic şi fii martorul unui eveniment de importanţă politică
07.02.2019   142 Accesări   
 
 

„Cooperarea între societatea civilă și Parlament se bazează pe două principii: transparența decizională și principiul participativ, care este un drept al societății civile și nu obligativitate. Îmi doresc pe termen lung să transformăm obligativitatea instituțiilor de stat și dreptul societății civile într-o necesitate”, a spus Ecaterina Mardarovici, președintele Consiliului Național al ONG-urilor din Moldova.

„Chiar dacă nouă ne-ar place să vă susținem că Parlamentul a devenit foarte transparent și toate lucrurile sunt puse pe site, din păcate nu este așa, de multe ori noi nu găsim documentele. Asta provoacă anumite dubii despre cât de transparente sunt instituțiile și cât de bine intenționate”, afirmă Antonița Fonari, secretar general al Consiliului Național al ONG-urilor din Moldova.

Reprezentanții societății civile afirmă că veriga slabă în procesul de colaborare cu instituțiile statului este comunicarea. Totuși, ei spun că în ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în acest sens, însă este loc și de mai bine. Deputații sunt și ei de părere că dialogul între stat și ONG-uri trebuie intensificat.

„Știm că nu suntem partenerii ideali ai societății civile în general, dar vă încurajăm să fiți critici duri când este cazul, în așa fel încât să vă ascultăm și să luăm ca bază sugestiile, expertiza și ideile de bază”, a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Și reprezentanții europeni se pronunță pentru un dialog mai strâns cu societatea civilă. „Colaborarea între societatea civilă și guvernare reprezintă o cale corectă de luare a deciziilor la nivel înalt. Aceasta este puntea între guvernare și cetățean”, susține Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE la Chișinău.

Conferința anuală „Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă” se află la cea de-a șasea ediție.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  De la OM la OM Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney