print
Mai mult de 50 % dintre femeile din Republica Moldova consideră că violenţa în familie este o problemă privată, studiu
04.07.2019
599 Accesări

„Acest studiu oferă o privire unică şi realistă despre prevalenţa şi consecinţele violenţei împotriva femeilor. La fel, se referă şi la normele şi atitudinile dăunătoare din societate, precum şi la motivele pentru care victimele nu dezvăluie organelor de drept şi instituţiilor responsabile, abuzurile suportate”, a declarat şeful OSCE DIN Republica Moldova, Claus Neukirch.

Potrivit autorităţilor, concluziile studiilor vor contribui la consolidarea şi conjugarea eforturilor pentru ca instituţiile statului să reacţioneze prompt la fenomenul violenţei în familie.

„Să realizăm o abordare multidisciplinară a acestui fenomen, si, cum am menţionat, să nu mai tratăm fenomenul doar prin prisma intereselor unei victime, dar a întregii societăţi”, a menţionat secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Datele colectate arată că 71% dintre femeile supuse violenţei au suportat violenţă psihologică, 33% au fost supuse abuzurilor fizice, iar 9% celor sexuale în ultimul an.

Potrivit cercetării, una din şase femei a fost supusă violenţei fizice sau sexuale din partea non-partenerului. Studiul a fost realizat în 2018 sub formă de sondaj reprezentativ în şapte ţări din Europa de Sud-Est. În Moldova au fost chestionate 1.802 femei cu vârste cuprinse între 18 şi 74 de ani din mediul rural şi urban.

Copyright © 2020 Toate drepturile rezervate