print
Proiectul SMURD va continua şi în următorii cinci ani
24.08.2019
557 Accesări

Potrivit lui Raed Arafat, protocolul de colaborare pe cale aviatică între Chişinău şi Bucureşti a fost prelungit pentru o perioadă de cinci ani.

„Vrem să intensificăm această colaborare şi să intrăm pe aspectele intervenţiei primare în situaţiile critice. Rămân cele două baze aeriene de la Iaşi şi Galaţi care deservesc inclusiv situaţiile de urgenţă din Republica Moldova, aşa cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani. Rămân cele două baze aeriene de la Iaşi şi Galaţi, care deservesc inclusiv situaţiile de urgenţă din Republica Moldova. Există un program care s-a aprobat şi în care MAI din Republica Moldova şi Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova şi din România fac parte. Acest proiect prevede dotări pe linia SMURD-ului şi are două componente foarte importante. Modernizarea unităţilor de primiri urgenţă. Una la nivelul Chişinăului şi una la Bălţi”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat al MAI, România.

Ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase a declarat că în scurt timp va veni cu iniţiativa ca Serviciul Unic de Urgenţă 112 să treacă în subordinea MAI. Potrivit lui Năstase, proiectul pilot de la Cahul va fi lansat in timpul apropiat.

În viitorul apropiat vom lansa acest proiect pilot la Cahul. MAI va propune crearea serviciului integrat de acordare a ajutorului de urgenţă în situaţii excepţionale. Vorbim despre trecerea Serviciului 112 în subordinea MAI, aşa precum este în toată lumea. Aceasta înseamnă că operativitate maximă, reacţie promtă şi cetăţenii vor avea mai puţin de suferit în astfel de situaţii”, a declarat Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne.

„Vreau să menţionez că sistemul asistenţei de urgenţă a progresat semnificativ în Republica Moldova şi a înregistrat rezultate foarte bune. În legătură cu aceasta vreau să spun despre reacţionare în cazul prăbuşirii casei din Otaci. Şi pompierii au reacţionat într-un mod exemplar, salvând sute de vieţi”, a spus Raed Arafat, secretar de stat al MAI, România.

De la lansarea serviciului SMURD în Republica Moldova, elicopterele de la Iaşi sau Galaţi au intervenit în peste 60 de operaţiuni de salvare. Una dintre acestea a fost fatală pentru toţi cei patru membri ai echipajului, după ce elicopterul în care se aflau aceştia s-a prăbuşit acum trei ani lângă Haragâş, în raionul Cantemir. Elicopterul se întorcea în România după ce a transportat un pacient de la Cahul la Chişinău.

Copyright © 2020 Toate drepturile rezervate